33 252 Evaluatie van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet

Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 mei 2012

Door middel van deze brief informeer ik u over de evaluatie van de Elektriciteitswet 1998 en Gaswet die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (hierna: NMa) heeft uitgevoerd.

Op grond van de wet voert de NMa elke vier jaar een evaluatie uit over de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet, waarin wordt gekeken naar de doeltreffendheid en de effecten van de wetten. In de bijgevoegde evaluatie1 wordt specifiek ingegaan op de onderwerpen deregulering, het vereenvoudigen van juridische procedures en het verminderen van uitvoerings- en toezichtslasten aan de kant van de overheid. In de evaluatie is een focus aangebracht op de thema’s tariefregulering, het totstandkomingsproces van de tariefstructuren en voorwaarden, consumentenbescherming en kwaliteit.

De hoofdconclusie van de evaluatie is dat de systematiek van de wetten in het algemeen goed functioneert en de wettelijke doelstellingen bereikt worden, maar dat er mogelijkheden bestaan om de wetten efficiënter en effectiever te maken (minder administratieve, uitvoerings- en toezichtslasten), onder andere door meer flexibiliteit in de wetgeving aan te brengen. Deze flexibiliteit biedt ruimte om de juiste balans te vinden in de dilemma's die inherent zijn aan marktregulering, zoals het dilemma tussen de prijs die consumenten voor energie betalen en de kwaliteit van de energievoorziening. Per thema worden hiervoor aanbevelingen gedaan.

De aanbevelingen die in de evaluatie worden gedaan vormen de basis voor aanpassing van de wetten in het kader van de wetgevingsagenda STROOM. Ik start nu een traject waarbij de aanbevelingen nader worden geanalyseerd en met marktpartijen worden besproken. Ik verwacht dat dit traject in het najaar is afgerond.

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M. J. M. Verhagen


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven