33 000 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2012

33 000 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2012

Nr. 69 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 maart 2012

Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Nationaal Sociale Rapportage (NSR) aan1. De rapportage gaat nader in op het Nederlandse beleid ten aanzien van armoede en participatie, pensioenen en gezondheidszorg en langdurige zorg.

In het kader van de Open Methode van beleidscoördinatie (OMC) heeft Nederland onder de Lissabonstrategie in 2008 voor het laatst gerapporteerd over sociale bescherming en sociale insluiting. De OMC betreft de drie beleidsterreinen sociale insluiting, pensioenen en gezondheidszorg. Omdat de sociale inclusie/ armoededoelstelling aan de hoofddoelstellingen van de Europa 2020 strategie is toegevoegd wordt over de armoededoelstelling in het Nationaal Hervormingsprogramma (NHP) gerapporteerd. Deze rapportage wordt door de ministers van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en Financiën naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het NSR is een aanvulling op het NHP, bij de relevante onderwerpen is naar elkaar verwezen. In het NSR wordt ingegaan op de sociale context met betrekking tot de drie beleidsterreinen uit de OMC. Daarna wordt de stand van zaken met betrekking tot sociale inclusie en gezondheidszorg apart behandeld. Over pensioenen wordt alleen in het NHP gerapporteerd.

Bij het opstellen van het NSR zijn maatschappelijke organisaties, de sociale partners, de decentrale overheden en de waterschappen geraadpleegd.

De rapportage zal gelijktijdig met het Nationaal Hervormingsprogramma aan de Europese Commissie worden aangeboden.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven