33 000 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2012

Nr. 4 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 september 2011

Tijdens het mondelinge vragenuur van 13 september 2011 heb ik uw Kamer de toezegging gedaan te onderzoeken of het mogelijk is Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG) gratis te verstrekken aan vrijwilligers. Door middel van deze brief doe ik deze toezegging gestand.

De gedachte om belemmeringen weg te nemen voor het aanvragen en verkrijgen van een VOG door vrijwilligers spreekt mij zeer aan. Een belangrijke stap op dit gebied is het aannemen op 15 september 2011 door uw Kamer van het wetsvoorstel Elovog1. Hiermee wordt mogelijk gemaakt dat de VOG elektronisch kan worden aangevraagd.

De kosten verbonden aan het elektronisch aanvragen van een VOG zijn lager dan de kosten die verbonden zijn aan het aanvragen van een VOG door tussenkomst van de gemeente. Daar waar nu € 30,05 wordt betaald voor een bij de gemeente ingediende aanvraag zal € 24,55 aan leges moeten worden betaald voor een VOG die elektronisch wordt aangevraagd.

De vereenvoudiging van het aanvraagproces heeft als bijkomend voordeel dat de aanvrager niet meer naar de gemeente hoeft en de aanvraag gedaan kan worden op een tijdstip dat de aanvrager zelf uitkomt.

Zoals ik reeds heb aangegeven in mijn brief van 20 juli 20112 over de vernieuwing van de VOG, onderzoek ik thans of het aanvraagproces verder kan worden vereenvoudigd door het formulier geheel door de aanvrager te laten invullen in plaats van door de beoogde werkgever of vrijwilligersorganisatie. Eventuele kostenbesparingen als gevolg van deze verdere vereenvoudiging zullen worden doorberekend en kunnen mogelijkerwijs leiden tot nog lagere leges. Ik zal uw Kamer na afronding van het onderzoek hierover informeren.

Uit een verkennend onderzoek naar de kosten verbonden aan het gratis verstrekken van een VOG aan alle vrijwilligers die met personen in een afhankelijkheidssituatie werken, blijkt dat de kosten hiervan kunnen oplopen tot een bedrag van jaarlijks tussen de 15 en 20 miljoen euro. Gelet op deze aanzienlijke financiële consequenties en de budgettaire beperkingen waar ik mee te maken heb, ben ik vooralsnog niet voornemens de VOG gratis aan te bieden aan vrijwilligers.

Wel zal ik samen met mijn ambtgenoot van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de op- en inrichting van een tuchtcollege voor de vrijwilligerssector en het gebruik van een referentielijst faciliteren. Op deze referentielijst komen personen die de gedragsregels hebben overtreden en hiervoor tuchtrechtelijk gesanctioneerd zijn. Doel hiervan is te voorkomen dat zij bij een (andere) vrijwilligersorganisatie aan de slag kunnen gaan. Toepassing van deze systematiek en alle andere binnen het project «In veilige handen» ontwikkelde tools voor vrijwilligersorganisaties zullen – naast de VOG – het vrijwilligersorganisaties makkelijker maken om zedendelinquenten te weren.

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

F. Teeven


X Noot
1

Kamerstukkken II 2010/2011, 32 763, nr. 2.

X Noot
2

(Kamerstuk 2010/11, 32 500 VI, nr. 120).

Naar boven