32 800 Maatregelen op het gebied van autobelastingen («Autobrief»)

Nr. 58 BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de Leden

Den Haag, 28 maart 2019

De Kamer heeft op 21 februari 2019 de motie van de leden Omtzigt en Lodders (Kamerstuk 32 800, nr. 55) aangenomen waarin de Algemene Rekenkamer wordt verzocht onderzoek te verrichten naar de doelmatigheid van stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s.

Conform artikel 16a van het Reglement van Orde heeft de vaste commissie voor Financiën dit verzoek getoetst en geconcludeerd dat het verzoek in lijn is met de bevoegdheden van de Algemene Rekenkamer. Derhalve heeft deze commissie het verzoek met een positief advies voorgelegd aan het Presidium. Dit advies is besproken tijdens de Presidiumvergadering van 27 maart 2019.

Het Presidium legt conform artikel 30 tweede lid van het Reglement van Orde aan u het verzoek voor om de Algemene Rekenkamer onderzoek te laten doen naar de doelmatigheid van de stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s.

Het Presidium stelt u voor om in te stemmen met het bijgevoegde verzoek en dit door te geleiden naar de Algemene Rekenkamer.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Arib

BIJLAGE

Aan het Presidium

Den Haag, 13 maart 2019

De Kamer heeft op 21 februari 2019 de motie van de leden Omtzigt en Lodders (Kamerstuk 32 800, nr. 55) aangenomen waarin de Algemene Rekenkamer wordt verzocht onderzoek te verrichten naar de doelmatigheid van stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s. Het tweede lid van artikel 16a van het Reglement van Orde bepaalt dat de vaste commissie voor Financiën advies dient te geven, voordat aan de Kamer wordt voorgesteld de Algemene Rekenkamer te verzoeken een onderzoek in te stellen. De vaste commissie voor Financiën heeft positief geadviseerd over dit verzoek. Het advies en het voorstel zijn bijgevoegd bij deze brief.

Namens de leden van de vaste commissie voor Financiën verzoek ik u aan de Kamer voor te stellen, de Algemene Rekenkamer te verzoeken onderzoek te doen naar de doelmatigheid van de stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s.

Ik verzoek u te bevorderen dat de Kamer hierover zo spoedig mogelijk een beslissing neemt.

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën, Anne Mulder

De griffier van de vaste commissie voor Financiën, Weeber

Bijlage 1 – Voorstel voor verzoek aan Algemene Rekenkamer onderzoek naar de doelmatigheid van de stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s

De Algemene Rekenkamer wordt verzocht voor het zomerreces 2019 een nadere analyse en update te geven van de stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s en dan met name elektrische leaseauto’s in de periode van Autobrief II, inclusief de jaren 2019 en 2020. De Algemene Rekenkamer wordt tevens verzocht om aan te geven of er voldoende opvolging is gegeven aan de eerdere aanbevelingen op het gebied van stimulering van elektrisch rijden.

Bijlage 2 – Advies van de vaste commissie voor Financiën over het verzoek aan Algemene Rekenkamer onderzoek naar de doelmatigheid van de stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s

De vaste commissie voor Financiën brengt een positief advies uit over het verzoek.

Toelichting

De vaste commissie voor Financien heeft het conceptverzoek zoals opgenomen in de aangenomen motie op de volgende punten getoetst:

1. Heeft de Algemene Rekenkamer de voor het onderzoek vereiste bevoegdheden?

Ja. De Algemene Rekenkamer heeft de volledige bevoegdheid om onderzoek naar autobelastingen te verrichten.

2. Beschikt de Algemene Rekenkamer over de benodigde kennis en expertise?

Ja. De Rekenkamer kan dergelijke feitelijke informatie opvragen en heeft hier voldoende kennis voor in huis.

3. Heeft uitvoering door de Algemene Rekenkamer meerwaarde ten opzichte van andere onderzoeksmogelijkheden door de Kamer?

Ja. De Rekenkamer heeft bevoegdheden die andere onderzoeksorganisaties niet hebben, zoals de bevoegdheden om dossiers op te vragen en de administraties in te zien. Andere onderzoeksbureaus zijn afhankelijk van het vrijwillig meewerken door het Ministerie van Financiën aan het onderzoek en zullen daarbij ook waarborgen moeten afgeven i.v.m. vertrouwelijkheid die enige tijd in beslag zullen nemen (VOG, geheimhoudingsverklaringen).

4. Is de vraagstelling voldoende afgebakend?

De vraagstelling is specifiek aangegeven en uitvoerbaar voor de Algemene Rekenkamer.

5. Is de gedachte doorlooptijd van het onderzoek voldoende onderbouwd?

De gewenste doorlooptijd – vóór Verantwoordingsdag 2019 – zou het mogelijk maken om de bevindingen van de Algemene Rekenkamer te behandelen in het Verantwoordingsdebat. Daarmee is deze voldoende onderbouwd.

Voor de Algemene Rekenkamer is dit moment van opleveren echter niet haalbaar. Voor het zomerreces 2019 is wel haalbaar. Het verzoek is daarop aangepast.

De conclusie van onderstaande toetsing is dat het verzoek in lijn is met de bevoegdheden van de Algemene Rekenkamer. De vaste commissie voor Financiën brengt derhalve een positief advies uit over het verzoek.

Naar boven