32793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 298 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 april 2018

Bij deze doe ik u, mede namens de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de door het lid Sazias (50PLUS) gevraagde brief (Handelingen II 2017/18, nr. 69, Regeling van Werkzaamheden) toekomen over de oproep van seniorenorganisatie KBO-PCOB om naar aanleiding van de sterfte (onder voornamelijk ouderen) ten gevolge van de recente griepepidemie tot een «actieplan wintersterfte» te komen.

Griep en longontsteking hebben de afgelopen weken grote gevolgen gehad. De uiteindelijke cijfers zijn nog niet bekend maar er zijn veel mensen overleden aan de gevolgen van griep en ook de ziekenhuizen hebben het de afgelopen periode heel druk gehad door de opname van grieppatiënten, veelal met ernstige complicaties, en door ziekte onder eigen personeel.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB roept op om met verschillende betrokkenen om tafel te gaan. Zij willen daarbij aandacht voor de dalende trend in de vaccinatiegraad en adequate voorlichting over het voorkomen van griep en longontsteking. Tenslotte vinden zij dat gekeken moet worden naar de mogelijkheid om vaccinatie van zorgverleners verplicht te stellen. Ik ben het met de bond eens dat we moeten kijken of we meer maatregelen kunnen treffen om de omvang en gevolgen van aankomende griepepidemieën te beperken.

Naar aanleiding van de drukte in de ziekenhuizen en de acute zorg als gevolg van de griep heb ik al met het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de koepel van de 11 Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZen), afgesproken dat het LNAZ het initiatief neemt om per regio plannen te maken om beter voorbereid te zijn op toekomstige griepepidemieën. De ROAZen zijn de overlegorganen waarin zorgaanbieders in de regio samenwerken om de toegang tot de acute zorg in de regio te borgen. Het LNAZ heeft toegezegd dat het de vraag hoe de vaccinatiegraad onder zorgverleners kan worden verhoogd in die plannen zal meenemen. Wij vinden het verplicht stellen van griepvaccinaties voor zorgverleners een te vergaande inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht, maar er zijn wel andere mogelijkheden om te bevorderen dat meer medewerkers in de zorg zich laten vaccineren tegen de griep, zoals het instellen van een soort huisregel vanuit de werkgever.

De Staatssecretaris van VWS en ik zullen met de veldpartijen bespreken wat we kunnen doen om de vaccinatiegraad bij griep te verhogen, zodat meer senioren beschermd zijn tegen griep. Ook zullen wij in dit kader kijken naar het advies van de Gezondheidsraad over vaccinatie tegen pneumokokken, om longontsteking te voorkomen bij ouderen. En we gaan inzetten op betere voorlichting over het voorkómen van griep en longontsteking.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven