32 793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 182 MOTIE VAN HET LID PIA DIJKSTRA

Voorgesteld 29 april 2015

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ongeveer 80% van het zout dat we binnenkrijgen, is verwerkt in producten die we kant en klaar kopen;

constaterende dat uit dit onderzoek ook is gebleken dat 40% van deze producten nog steeds even zout of zelfs zouter is geworden sinds 2014;

constaterende dat ook al in de jaren voor het akkoord Verbetering Productsamenstelling werd gewerkt aan de zoutreductie in eten;

constaterende dat de Wetenschappelijke Adviescommissie stelt dat de huidige doelstellingen gering en niet ambitieus zijn;

van mening dat de zoutreductie ondanks de inspanningen te langzaam tot stand komt;

verzoekt de regering, te onderzoeken welke bindende afspraken er gemaakt kunnen worden waardoor de zoutreductie gerealiseerd kan worden, te onderzoeken wat de stand van zaken is voor suiker- en vetreductie en hoe ook hier bindende afspraken over gemaakt kunnen worden, en de Kamer hierover voor de begrotingsbehandeling van dit najaar te informeren,

en gaat over tot de orde van de dag.

Pia Dijkstra

Naar boven