32 751 Instellingsbesluit Actal 2011

Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 mei 2011

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 17 mei jl. is gesproken over het nieuw Instellingsbesluit Actal 2011. Om te voldoen aan de intenties van de motie Dijkgraaf c.s. (Kamerstuk 31 311, nr. 68) stelt de commissie dat de Kamer akkoord gaat met het voorgelegde instellingsbesluit mits aan enkele voorwaarden is voldaan. Gehoord uw verzoek reageer ik, na overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, als volgt.

  • 1. Actal via een apart wetstraject een permanente status geven: Conform de Kaderwet adviescolleges worden adviescolleges ingesteld bij wet. In afwijking daarvan kunnen adviescolleges voor advisering over een in de tijd beperkt vraagstuk (zoals Actal) bij koninklijk besluit worden benoemd. Nu gebleken is dat regeldruk een vraagstuk is waarover permanente advisering gewenst is, ben ik bereid om Actal via een apart wetstraject in te stellen. Dit wetsvoorstel zal zo spoedig mogelijk bij uw Kamer worden ingediend.Overigens ben ik van mening dat bij gelegenheid opnieuw over het voortbestaan van Actal moet worden besloten. Dit zal gebeuren bij gelegenheid van de evaluatie, die op grond van artikel 28, tweede lid, van de Kaderwet adviescolleges ten minste elke vier jaar plaatsvindt.

  • 2. Opnemen artikel in wetsvoorstel over verslag doen Actal aan de Tweede Kamer: Momenteel brengt Actal jaarlijks al een verslag uit, dat door Actal ook naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. In het wetsvoorstel zal als aanvulling op artikel 28, derde lid, van de Kaderwet adviescolleges opgenomen worden dat het jaarverslag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Vanzelfsprekend biedt dit verslag ook de gelegenheid aan uw Kamer om, bijvoorbeeld in een hoorzitting, met de leden van Actal van gedachten te wisselen.

  • 3. «Lichte» voorhangprocedure voor besluit over takenpakket Actal en benoeming leden college Actal: U verzoekt om instelling van Actal bij wet, waarbij de taken en benoemingen bij op die wet gebaseerde besluiten worden geregeld. Voor dergelijke besluiten verzoekt u om een lichte voorhangprocedure. Het takenbesluit, waarin opgenomen de profielschetsen van de leden, kan – net zoals dat nu op basis van de Kaderwet adviescolleges gebeurt bij instellingsbesluiten – vier weken worden voorgehangen bij de Eerste Kamer en Tweede Kamer. Een (lichte) voorhang van het benoemingsbesluit gaat mijn inziens echter erg ver. De Kaderwet adviescolleges schrijft dit niet voor. Ik ben van mening dat de benoeming van het college voorbehouden dient te blijven aan de regering. Met betrekking tot de benoemingen kan in de wet zelf wel een procedure worden opgenomen die een onafhankelijke selectie waarborgt. Zo kunnen bepalingen worden opgenomen omtrent de werving en selectie van leden van het college. Hierbij valt te denken aan bepalingen ten aanzien van de samenstelling van de selectiecommissie, opstelling profielschets en betrekken van de Algemene Bestuursdienst. Een en ander laat uiteraard onverlet dat uw Kamer mij altijd tot verantwoording kan roepen om de gemaakte keuzes toe te lichten.

  • 4. Vertrouwelijk informeren van de Kamercommissie EL&I over benoeming leden in de lopende procedure: In de huidige sollicitatieprocedure is overleg met de Tweede Kamer niet opgenomen en zijn de sollicitanten hierover niet vooraf geïnformeerd. Achteraf wijzigen van de procedure lijkt mij, gelet op de geboden vertrouwelijkheid, onzorgvuldig tegenover de sollicitanten. Zoals eerder aangegeven is de onafhankelijkheid van het te benoemen college Actal naar mijn mening voldoende gewaarborgd.

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M. J. M. Verhagen

Naar boven