32 429 G-20

Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juli 2017

Op 7 en 8 juli aanstaande zal in Hamburg de eerstvolgende G20 top plaatsvinden. Zoals uw Kamer eerder is meegedeeld in de brief van 23 december 2016 (Kamerstuk 32 429, nr. 4), is Nederland door het Duitse voorzitterschap uitgenodigd als gastland aan deze G20 top en alle voorbereidende bijeenkomsten op ministerieel en ambtelijk niveau deel te nemen. Namens Nederland zullen tijdens de top in Hamburg de Minister-President, de Minister van Financiën en de Minister van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn.

Duitsland heeft het realiseren van veerkrachtige, verantwoordelijke en duurzame economische groei tot hoofdthema van haar voorzitterschap benoemd. Tijdens de top zullen de G20 leiders hierover in verschillende inhoudelijke sessies met elkaar van gedachten wisselen, teneinde tot een gezamenlijke G20 verklaring te komen.

De kabinetsinzet met betrekking tot de Nederlandse G20 deelname in brede zin is uw Kamer reeds in voornoemde brief toegekomen. Deze geldt onverkort en zal leidend zijn voor de Nederlandse inbreng tijdens de top. Hieronder wordt kort ingegaan op een aantal recente discussies in G20-verband.

Financiële traject

Het realiseren van duurzame, inclusieve groei en de reductie van publieke en private schulden blijft voor het Duitse voorzitterschap een belangrijk thema in het financiële traject. Nederland steunt de inzet van Duitsland op dit punt. Het kabinet acht het daarbij van essentieel belang aandacht te geven aan de effecten van economische groei op ongelijkheid. Daarnaast hecht Nederland aan het belang van krachtige internationale financiële instituties en de realisatie van een open en veerkrachtig financieel systeem omdat dit van essentieel belang is voor de realisatie van inclusieve, duurzame groei en ontwikkeling. Op het gebied van financiële inclusiviteit zal het kabinet aandacht vragen voor het opstellen van randvoorwaarden voor technologische innovatie in financiële dienstverlening. Nederland zal zich hiervoor inzetten gezien de bijdrage die technologische innovatie kan leveren aan bredere toegang tot financiële dienstverlening. Ook blijft het kabinet steun uitspreken voor de implementatie van internationale belastingafspraken waaronder de maatregelen uit het Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). Daarnaast steunt Nederland ontwikkelingslanden met het geven van technische assistentie om eigen belastinginkomsten te genereren.

Handel en investeringen

Nederland steunt de wens van het Voorzitterschap om op het hoogste politieke niveau het belang te onderstrepen van handel en investeringen voor groei, innovatie, werkgelegenheid en ontwikkeling en te pleiten voor beleid gericht op betere verdeling van de voordelen hiervan. Landen divergeren op dit moment waar het gaat om de rol en agenda van de WTO en over het terugdringen van alle vormen van protectionisme. Tijdens de recente G7 top in Taormina, de recente OESO Ministerial Council Meeting en de recente bijeenkomst van de Trade and Investment Working Group is gebleken dat consensus over deze onderwerpen moeilijk te bereiken is. Nederland zal tijdens de G20 top het Duitse voorzitterschap ondersteunen in hun ambitie om deze onderwerpen toch te bespreken. Het is van belang om geen stappen terug te zetten ten opzichte van de vorige G20 toppen of eerder bereikte consensus op internationaal-politiek niveau. Hiernaast is onder het Duitse G20 voorzitterschap ook het Global Forum on Excess Steel Capacity ingesteld. In dit forum bespreken de leden van de G20 en de OESO de situatie op de mondiale staalmarkt, alsmede overheidsmaatregelen die de staalproductie stimuleren. Doel van het forum is om de huidige overcapaciteit op de mondiale staalmarkt af te bouwen.

Mondiale waardeketens

Het kabinet is verheugd over de expliciete erkenning door de G20-landen in de verklaring van de Labour and Employment Ministers dat zij gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van fatsoenlijk werk in mondiale waardeketens en dat niet kan worden toegestaan dat bedrijven concurreren door fundamentele arbeidsnormen te ondermijnen. Het kabinet onderschrijft de verantwoordelijkheid van bedrijven om risico’s in de keten te identificeren en adresseren, evenals het belang van samenwerking met verschillende stakeholders om fatsoenlijk werk in mondiale waardeketens te bevorderen.

G20 Partnerschap met Afrika

Nederland steunt Duitsland bij het lanceren van het G20 partnerschap met Afrika dat als doel heeft inclusieve en duurzame economische groei in Afrika te realiseren, mede met het oog op het adresseren van de grondoorzaken van migratie. De G20 compacts met Afrika zijn gericht op het bevorderen van private investeringen in Afrika en sluiten daarmee goed aan op het Nederlandse van hulp naar handel beleid. Nederland is voornemens deel te nemen aan het Compact met Rwanda en mogelijk nog een of meer andere landen.

Digitalisering

Op de ministeriële conferentie over digitale economie op 6 en 7 april in Düsseldorf is een G20 roadmap voor digitalisering aangenomen. De digitale transformatie van de samenleving is een drijvende kracht voor wereldwijde duurzame en inclusieve groei en kan bijdragen aan het verkleinen van ongelijkheid en het bereiken van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling. Nederland heeft een bijzonder belang bij toepassing van nieuwe digitale technologie. Nederland investeert om die reden veel in digitale vaardigheden, en thema’s als smart industry, smart mobility en niet te vergeten smart farming, het toepassen van ICT in de landbouw.

Voedselzekerheid en water

Op de G20 top zal naar verwachting het belang van investeringen in duurzame landbouw en voedselzekerheid worden benadrukt. Nederland is in dit kader tevreden met de verklaring van de G20 landbouwministers «Towards Food and Water Security: Fostering Sustainability, Advancing Innovation» waarover uw Kamer eerder is geïnformeerd (Kamerstuk 21 501-32, nr. 970). Het kabinet hecht grote waarde aan de afspraken die daarin zijn gemaakt met betrekking tot onder andere waterbeheer en efficiënt watergebruik, de toepassing van Informatie en Communicatietechnologie in de landbouw.

Gezondheid en crises

Het kabinet juicht de aandacht voor het onderwerp gezondheid in G20 verband toe. Nederland onderschrijft het belang van een goede multisectorale voorbereiding op uitbraken van ziekten en goede communicatie daarover op nationaal en mondiaal niveau en de cruciale rol van de Wereldgezondheidsorganisatie. Recente discussies over antibioticagebruik in de G20 laten zien dat belangen van bijvoorbeeld vleesproducerende landen, grotere ambities op het terrein van het terugdringen van antibioticagebruik in de landbouwsector in de weg staan. Het kabinet is evenwel verheugd over het brede draagvlak om meer te investeren in onderzoek en innovatie en acties op dit terrein beter af te stemmen.

Energie en klimaat

Ter ondersteuning van het klimaatakkoord van Parijs en de uitvoering daarvan, heeft Nederland het Duitse G20-Voorzitterschap actief gesteund in haar inzet op een «G20 Climate and Energy Action Plan for Growth». Onlangs hebben de VS aangekondigd het akkoord van Parijs te zullen opzeggen. Het Duitse G20 Voorzitterschap beraadt zich op dit moment op de verdere aanpak richting de top in Hamburg op dit onderwerp.

Efficiënt gebruik van grondstoffen en zwervuil op zee

Daarnaast houdt de G20 zich bezig met het efficiënt omgaan met natuurlijke hulpbronnen en zwerfvuil op zee. Nederland werkt met Duitsland samen voor een G20 Resource Efficiency Dialogue voor betere samenwerking voor een efficiënt en duurzaam gebruik van grondstoffen. Een afgeleide van het grondstofgebruik is de mondiale plastic consumptie, waarvan jaarlijks 8 miljard kilo plastic in oceanen verdwijnt. Nederland werkt met Duitsland samen in het kader van hun initiatief om een G20 partnerschap (Global Network of the Committed (GNC)) op te richten om zwerfvuil op zee terug te dringen.

Conclusie

Het kabinet hecht eraan dat tijdens de G20 top in Hamburg concrete afspraken worden gemaakt over volgende stappen richting veerkrachtige, verantwoordelijke en duurzame economische groei met inachtneming van de multilaterale instellingen en de geldende internationale afspraken. Nederland heeft daar, als open en internationaal georiënteerde economie, groot belang bij. Het kabinet spant zich in om het Duitse G20-voorzitterschap bij het realiseren van deze afspraken waar mogelijk te ondersteunen.

Mede namens de Minister-President,

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

Naar boven