31 986
Waterschapsbestel

nr. 5
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 februari 2010

Het lid Jansen (SP) heeft op 26 januari 2010 vragen gesteld over de stijging van de waterschapslasten. Bijgaand treft u de beantwoording aan (Aanhangsel der Handelingen, vergaderjaar 2009–2010, nr. 1666)1. Verder is op 12 februari 2010 een publicatie in de Telegraaf verschenen over de gestegen Waterschapslasten. Op deze publicatie ga ik in deze brief nader in.

De waterschapslasten voor huishoudens bestaan uit de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing. De watersysteemheffing bestaat uit de ingezetenenheffing, een vast bedrag per huishouden, en een heffing voor eigenaren van woningen op basis van de WOZ-waarde. Uit gegevens van het COELO, het onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt dat de gemiddelde stijging van de ingezetenenheffing en de zuiveringsheffing over 2010 in heel Nederland ongeveer 3% is.

De ingezetenenheffing varieert van 28 euro (De Dommel) tot 110 euro (Schieland en Krimpenerwaard). De verschillen ten opzichte van 2009 variëren van een daling met 3,2% (Veluwe) tot een stijging van 10,4% (Rijnland). Deze hoogste stijger in percentage, Rijnland, kent een nominaal tarief van 68 euro; een middenmoter dus.

De kosten die direct samenhangen met de afvalwaterzuiveringsinstallaties worden via de zuiveringsheffing omgeslagen. Als de waterschappen kiezen voor een heffing op basis van vervuilingseenheden in plaats van drinkwaterverbruik, betalen eenpersoonshuishoudens één vervuilingseenheid en meerpersoonshuishoudens drie vervuilingseenheden.

De tariefsontwikkeling voor de zuiveringsheffing varieert volgens gegevens van het COELO van een daling van 1,4% in De Stichtse Rijnlanden tot een stijging van 10,4% in Delfland. Delfland kent met 215 euro ook het hoogste tarief van Nederland. Het laagste tarief bedraagt 116 euro (AA en Maas).

In de vragen van het lid Jansen wordt ingegaan op de waterschappen Rijnland en Delfland. Op deze plek ga ik in op het waterschap de Veluwe, dat ook in het Telegraafartikel aan de orde kwam. Uit de gegevens van het COELO over de Veluwe blijkt dat de zuiveringsheffing gelijk blijft en dat de ingezetenenheffing met 3,2% daalt. De in het krantenartikel genoemde stijgingspercentages van 5 en 6 procent gelden alleen voor de eigenaren van woningen. Door een administratieve fout heeft het waterschap deze groep vorig jaar te weinig in rekening gebracht. Dit wordt in 2010 hersteld.

Doelmatig waterbeheer

De waterschappen zijn ervan doordrongen dat er bezuinigd moet worden. Zij hebben een aanbod gedaan om te komen tot doelmatiger waterbeheer. In de brief van 11 december (TK 2009–2010, 27 625, nr. 153) heeft het kabinet hier een vervolg aan gegeven. In die brief is aangegeven dat bij taakverlegging per saldo de tarieven voor burgers en bedrijven niet zullen stijgen en zo mogelijk zullen dalen. Thans worden de beleidsvoornemens uit deze brief samen met de waterschappen, de VNG en het IPO nader uitgewerkt. Hierbij wordt ook gekeken naar verevening van de kosten.

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J. C. Huizinga-Heringa


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven