31 839 Jeugdzorg

Nr. 621 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juni 2018

Bijgevoegd ontvangt u – mede namens de Minister voor Rechtsbescherming – het advies «Leeftijdsgrenzen. Betere kansen voor kwetsbare jongeren» dat ik heden in ontvangst heb genomen uit handen van de voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS)1.

De RVS heeft zich op verzoek van het lid van uw Kamer mevrouw Bergkamp gebogen over de in wet- en regelgeving gehanteerde leeftijdsgrenzen ten aanzien van jeugdigen (Kamerstuk 34 550 XVI, nr. 92). Bij brief van 17 februari 2017 heeft de toenmalig Staatssecretaris van VWS uw Kamer geïnformeerd over de adviesaanvraag (Kamerstuk 31 839, nr. 561). Hij heeft de RVS gevraagd om in haar advies expliciet de in de Jeugdwet gehanteerde leeftijd van 18 jaar te betrekken.

De RVS geeft in haar advies een overzicht van de overwegingen die hebben geleid tot de huidige leeftijdsgrenzen in zorg en ondersteuning, onderwijs, werk en inkomen en het jeugdstrafrecht. De RVS presenteert in haar advies een afwegingskader waarin de verschillende overwegingen die spelen bij een leeftijdsgrens expliciet worden gemaakt. Dit vanuit de gedachte dat goed doordachte en afgewogen leeftijdsgrenzen de kwaliteit van de wetgeving kunnen verhogen.

Specifiek ten aanzien van de positie van kwetsbare jongeren adviseert de Raad:

  • 1) Verhoging van de jeugdhulpplicht van 18 naar 21 jaar.

  • 2) Zorg en ondersteuning richten op levensdoelen vanaf 16 jaar: passende opleiding, een woning, een geschikte baan en passende hulp.

  • 3) Experimenteren met overgangsbudgetten.

  • 4) Inspelen op belevingswereld van jongeren, meer gevarieerd aanbod.

  • 5) Versoepelen van de transitie van de wettelijke minder- naar meerderjarigheid.

De Raad snijdt met haar advies een bijzonder actueel vraagstuk aan: jongeren zijn bij 18 jaar immers niet altijd «afgebakken». Ook de evaluatie van de Jeugdwet laat zien dat kwetsbare jongeren nog steeds veel problemen ervaren bij het regelen van wonen, school, werk, financiën (schulden) en zorg. Kwetsbare jongeren op weg helpen naar zelfstandigheid is daarom een speerpunt in het programma Zorg voor de Jeugd dat uw Kamer op 16 april jl. heeft ontvangen. Met gemeenten en jeugdhulpaanbieders hebben we afgesproken kwetsbare jongeren beter te begeleiden (mentoring, toekomstplannen e.d.). Voor pleegkinderen wordt, dankzij de inzet van gemeenten en pleegzorgaanbieders, per 1 juli 1 juli 2018 eenentwintig jaar de nieuwe standaard. Het kabinet heeft daarvoor op jaarbasis € 13,7 mln. structureel uitgetrokken.

Aan een algehele verhoging van de jeugdhulpplicht naar 21 jaar – zoals de RVS adviseert – zitten vergaande consequenties, waaronder de afstemming van jeugdhulp met de volwassen-GGZ en loskoppelen van de meerderjarigheidsgrens van 18 jaar. Ik wil daarom de zorginhoudelijke, juridische en financiële consequenties van dit onderdeel van het advies goed uitzoeken, samen met jongerenorganisaties, gemeenten en de sector. Ik zal uw Kamer – zoals ook aangekondigd in het programma Zorg voor de Jeugd (actielijn 4) – voor het eind van dit jaar informeren over de uitkomst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven