31 765 Kwaliteit van zorg

Nr. 696 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 december 2022

Bijgaand stuur ik u, zoals toegezegd, de analyse naar de effecten voor de betrokken zorginstellingen, zorgverleners en patiënten en hun naasten, van de concentratie van interventies bij aangeboren hartafwijkingen (impactanalyse). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft deze op 5 december aan mij aangeboden.

Ik wil de NZa bedanken voor deze impactanalyse. De analyse laat zien dat welk besluit tot concentratie van interventies ook genomen wordt, het altijd effecten zal hebben voor patiënten, de betrokken centra en de betrokken zorgprofessionals. Er kunnen maatregelen nodig zijn om aan deze effecten tegemoet te komen en de continuïteit van andere vormen van zorg dan de interventies bij aangeboren hartafwijkingen, te waarborgen. Er zal ook tijd nodig zijn voor de transitie en de verandering zal zorgvuldig begeleid moeten worden.

Het rapport laat dat zien en is daarmee goede aanvulling op de eerdere rapporten over dit vraagstuk van concentratie van deze vorm van zorg. Een discussie die al zo’n drie decennia loopt. De meest recente rapporten zijn «Zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking: scenario’s voor de toekomst» door de beroepsgroepen1 (2021) en het advies van de IGJ over de organisatie van zorg bij aangeboren hartafwijkingen (2021). Eerder zijn verschenen het rapport «Concentratie van congenitale hartchirurgie en catheterinterventies» van de commissie Kinderhartinterventies (2009)2, het rapport Patiëntperspectief op zorg en onderzoek voor patiënten met een aangeboren hartafwijking (2021)3 en rapporten van de Gezondheidsraad: «Hartchirurgie en interventiecardiologie voor kinderen» (1993) en Bijzondere interventies aan het hart» (2007).

Zoals ik op 18 november per brief de Tweede Kamer heb laten weten (Kamerstuk 31 765, nr. 694), zal ik de maand december benutten om met betrokken patiëntenorganisaties, de verschillende betrokken wetenschappelijke verenigingen van zorgprofessionals en de bestuurders van de betrokken universitaire medische centra gesprekken te voeren. Ik heb het voornemen om – in overweging nemend deze gesprekken, de eerdere rapporten en de impactanalyse – begin 2023 een definitief besluit te nemen over concentratie van deze vorm van zorg. Ik zal u daar uiteraard over informeren, inclusief mijn reactie op de impactanalyse van de NZa.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Dit rapport is onder voorzitterschap van mevrouw dr. B. Bartelds opgesteld door een werkgroep samengesteld door de wetenschappelijke verenigingen van kinderartsen en -cardiologen (NVK), cardiothoracaal chirurgen (NVT) en interventiecardiologen (NVVC), Kamerstuk 31 765, nr. 570, bijlage.

X Noot
2

Concentratie van congenitale hartchirurgie en catheterinterventies, advies van de Commissie kinderhartinterventies (2009).

X Noot
3

Adviesrapport door KPMG voor Stichting Hartekind, Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen, Harteraad en de Hartstichting, Voor en met patiënten met een aangeboren hartafwijking, oktober 2021.

Naar boven