31 765 Kwaliteit van zorg

Nr. 636 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 maart 2022

In de afgelopen jaren is door mijn voorgangers meerdere malen met uw Kamer gesproken over moleculaire diagnostiek in de oncologie. Met deze brief geef ik u een stand van zaken op dit dossier.

Bij moleculaire diagnostiek worden de genetische eigenschappen van een tumor bepaald en op basis van deze eigenschappen kan de behandeling worden ingezet. Hiermee biedt moleculaire diagnostiek waardevolle informatie om onder- en overbehandeling te voorkomen en kan adequate inzet van deze complexe diagnostiek bijdragen aan betere zorg.

Moleculaire diagnostiek wordt al toegepast binnen onze zorg, echter is geconstateerd dat de toegang voor patiënten tot deze diagnostiek niet overal gelijk is. Dit komt enerzijds omdat nieuwe technieken continu in ontwikkeling zijn. Anderzijds doordat er bij professionals nog geen overeenstemming is over welke diagnostiek op welk moment het beste ingezet kan worden. Ook zijn de kennis, expertise en beschikbare middelen niet overal gelijk en lopen instellingen tegen bekostigingsproblemen aan.

In mei 2021 is het advies van Zorginstituut Nederland (hierna: ZIN) over dit onderwerp aan uw Kamer toegezonden1. Hierbij is toegezegd dat een uitvoeringstoets bij ZIN wordt opgevraagd. ZIN heeft deze uitvoeringstoets opgeleverd2. Afgelopen najaar is vervolgens het project van start gegaan met als doel het goed inrichten van moleculaire diagnostiek in onze zorg. Bij gelijke omstandigheden moet iedere patiënt toegang hebben tot dezelfde diagnostiek. Daarnaast moet het voor zorgverleners duidelijk zijn wanneer welke diagnostiek het meeste nut heeft en ook de bekostigingsproblemen moeten worden aangepakt.

Het project bestaat uit 3 deelprojecten:

  • 1. Effectiviteit en plaatsbepaling

  • 2. Organisatie van zorg

  • 3. Bekostiging

Het totale project loopt van september 2021 tot en met september 2023 waarbij de deelprojecten ieder een eigen deadline hebben. Het project «Effectiviteit en plaatsbepaling» zal lopen tot en met september 2023, het project «Organisatie» zal lopen tot september 2022 en bij het project «Bekostiging» wordt verwacht een aanpassing in het bekostigingssysteem per 1 januari 2023 te realiseren. Niet alle activiteiten binnen de deelprojecten liggen primair bij ZIN, nauwe afstemming zal plaatsvinden met de veldpartijen en de NZa. In de voortgangsrapportage kunt u meer in detail lezen welke activiteiten binnen de deelprojecten worden uitgevoerd.

Afgelopen jaar is meermaals urgentie gevraagd voor dit onderwerp. Daarom wil ik uw Kamer tussentijds informeren over de voortgang door middel van voortgangsrapportages. Bij deze brief stuur ik u de eerste voortgangsrapportage3.

Er volgen nog rapportages in het najaar van 2022 en voorjaar van 2023 waarna het project in het najaar van 2023 de eindrapportage zal opleveren.

Ik ben tevreden over de voortgang van dit project. ZIN is samen met de betrokken stakeholders voortvarend aan de slag gegaan. Op één onderdeel na lopen de activiteiten op schema. Ik vertrouw erop dat met de gesprekken die nu lopen dit projectonderdeel ook een goede voortgang zal krijgen en een bijstelling van de planning nu niet nodig is.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Kamerstuk 31 765, nr. 562

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven