31 535 Architectuur en Ruimtelijke Ordening

Nr. 11 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2016

Hierbij bieden wij u de Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017–2020 aan1.

Mondiale en nationale trends en ontwikkelingen hebben een grote impact op het beheer, de ontwikkeling en de inrichting van de onze leefomgeving. Er zijn veel transitievraagstukken op het gebied van water, mobiliteit, migratie, verstedelijking en energie, maar ook in sectoren als zorg en onderwijs. Wij zien ontwerp als een instrument dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan een goed en gedragen proces en tot slimme, innovatieve en duurzame oplossingen kan leiden.

De Actieagenda biedt een visie en een programma met tien onderdelen die de effectieve toepassing van ontwerp in projecten en opgaven mogelijk maakt. Met een budget van vier miljoen euro per jaar investeert het rijk daarmee in een breed scala aan mogelijkheden om ruimtelijk ontwerp te benutten. Het gaat steeds om de aanpak van urgente maatschappelijke opgaven. Tegelijkertijd kiezen we voor maatwerk en concrete projecten waarmee een groot palet aan resultaten beoogd wordt. Het programma wordt uitgevoerd in een netwerk van partners. Met dit netwerk kunnen we verschillende doelgroepen bereiken en beogen we een zo groot mogelijke spreiding van kennis en kunde.

De Actieagenda staat niet op zichzelf maar slaat een brug tussen het cultuurbeleid en het omgevingsbeleid. Al 25 jaar werken onze ministeries samen op het gebied van ruimtelijk ontwerp. De Actieagenda gaat uit van de bestaande verantwoordelijkheidsverdeling tussen de overheden op het gebied van ruimtelijke ordening en speelt in op de situatie die aanstaande is met de Omgevingswet.

Sinds 2013 heeft het gezamenlijke beleid van de ministeries de vorm van een werkprogramma. De activiteiten worden uitgevoerd in een netwerk van «lead partners». Naast de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn dit het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, Architectuur Lokaal, het College van Rijksadviseurs, Het Nieuwe Instituut, de Technische Universiteit Delft mede namens de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research, de Academies van Bouwkunst in Nederland en – recentelijk toegevoegd – het O-team.

Op basis van de evaluatie van de Actieagenda 2013–2016 (zie bijlage)2 vervolgen we de koers die in 2012 is ingezet waarin goed opdrachtgeverschap en de professionele toepassing van ontwerp centraal staan. Om het effect van de Actieagenda te vergroten zal de zichtbaarheid van goede voorbeelden in binnen- en buitenland meer nadruk krijgen. Zichtbaarheid en kennisdeling zijn nodig om tot opschaling van maatschappelijk relevante initiatieven te komen. Een sterke samenwerking van de «lead partners»- onderling maar ook met andere overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers – draagt daaraan bij.

Voor de totstandkoming van de nieuwe Actieagenda hebben wij gebruik gemaakt van het advies van de Raad voor Cultuur over het thema internationalisering (zie bijlage), het briefadvies van het College van Rijksadviseurs over de vermaatschappelijking van het architectuurbeleid (zie bijlage)3 en kennis die is opgehaald uit publieke consultaties en gesprekken met deskundigen.

Om de vele praktijken en projecten waar de Actieagenda aan refereert gebruiksvriendelijk te kunnen tonen, hebben we gekozen voor een online publicatie: www.samenwerkenaanontwerpkracht.nl. Dit maakt het tevens mogelijk om video’s, downloads en hyperlinks op te nemen. Vanwege archiveringsvereisten ontvangt u de Actieagenda in een tekstdocument. Uiteraard ontbreken hier de interactieve verwijzingen.

De Actieagenda zet in op een aantoonbare meerwaarde van ruimtelijk ontwerp en kwalitatief hoogwaardig resultaat. De kracht van ontwerp schuilt in een goede samenwerking tussen opdrachtgevers en ontwerpers. Dit samenspel willen wij met deze Actieagenda benutten en versterken. Zo werken wij samen aan ontwerpkracht.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven