31 532 Voedingsbeleid

Nr. 141 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 november 2014

Graag bieden wij u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 16 oktober 2014 inzake het rapport van het High Level Panel of Experts (HLPE) van het Committee on World Food Security over voedselverliezen en -verspilling.

Het kabinet deelt de analyse van het HLPE over de aard en de omvang van het probleem van voedselverliezen en -verspilling. Ook onderschrijft het kabinet de aanbevelingen om, op basis van gedegen informatie, goed gecoördineerde strategieën te ontwikkelen en stappen te ondernemen om voedselverliezen en voedselverspilling zoveel mogelijk te reduceren.

In ontwikkelingslanden treden voedselverliezen met name op aan de productiekant van de keten. Vaak ontbreken goede mogelijkheden voor opslag, verwerking, transport en afzet van de productie. Deze problematiek komt onder meer aan de orde in een brief over de Nederlandse inzet voor wereldwijde voedselzekerheid die wij uw kamer onlangs hebben aangeboden.

Het reduceren van voedselverspilling door consumenten is de andere kant van de medaille. Minder verspilling betekent minder beslag op land, water, grondstoffen en biodiversiteit en draagt daardoor bij aan stabielere voedselsystemen wereldwijd. In de beleidsbrief duurzame voedselproductie (Kamerstuk 31 532, nr. 118) is uiteengezet wat in Nederland wordt gedaan om voedselverliezen en -verspilling tegen te gaan. Zoals in die brief is aangekondigd zal een internationale conferentie over dit onderwerp georganiseerd worden. Deze zal medio 2015 in Den Haag plaatsvinden.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven