31 428 Verantwoordingsdebat

Nr. 15 BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de Leden

Den Haag, 3 februari 2021

Het Presidium heeft op 18 januari 2021 een brief ontvangen van de commissie Financiën (zie bijlage) over de voorbereiding van het Verantwoordingsdebat 2021, de behandeling van de Rijksverantwoording over 2020 en de behandeling van de Voorjaarsnota 2021.

Op basis hiervan stelt het Presidium de Kamer het volgende voor:

  • Het Verantwoordingsdebat met de Minister-President, de Minister van Financiën en de Staatssecretaris van BZK plaats te laten vinden op woensdag 9 juni 2021.

  • De uiterste termijn voor de inbreng voor feitelijke vragen over de jaarverslagen 2020, feitelijke vragen over de rapporten van de Algemene Rekenkamer en het verslag van de slotwetten 2020 vast te stellen op donderdag 27 mei 2021, 14.00 uur. Aan het kabinet en de Algemene Rekenkamer kan dan worden verzocht de antwoorden uiterlijk dinsdag 8 juni 2021 bij de Kamer in te dienen.

  • De uiterste termijn voor de inbreng voor de verslagen inzake de suppletoire begrotingen samenhangend met de Voorjaarsnota 2021 vast te stellen op donderdag 10 juni 2021, 14.00 uur. Aan het kabinet kan dan worden verzocht de antwoorden uiterlijk maandag 21 juni 2021 bij de Kamer in te dienen.

Het Presidium stelt u voor in te stemmen met de voorgestelde termijnen en de voorlichting en aanbevelingen van de commissie voor Financiën voor kennisgeving aan te nemen.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal, Arib

Bijlage

Aan het Presidium

Den Haag, 18 januari 2021

In deze brief adviseert de commissie Financiën u over de opzet van Verantwoordingsdag 2021, de behandeling van de jaarverantwoording van het Rijk over 2020 en over de behandeling van de Voorjaarsnota 2021 en daarmee samenhangende suppletoire begrotingswetten. Dit zijn belangrijke onderwerpen in het licht van de controlerende taak van de Tweede Kamer en de uitoefening van haar budgetrecht.

De commissie Financiën wil de Kamer en de vaste commissies in deze taak ondersteunen. Daarom bevat deze brief een aantal voorstellen voor de voorbereiding van het Verantwoordingsdebat en voor de behandeling van de jaarverslagen in de commissies, dit laatste bij voorkeur door gebruik te maken van rapporteurs door iedere commissie.

Verantwoordingsdebat 2021

Dit jaar vindt Verantwoordingsdag plaats op woensdag 19 mei 2021. Het daaropvolgende Verantwoordingsdebat is, als tegenhanger van de Algemene Politieke- en Algemene Financiële Beschouwingen, hét debat waarin de Tweede Kamer het kabinet ter verantwoording kan roepen over de resultaten van het in de Miljoenennota aangekondigde beleid.

De commissie Financiën adviseert om het Verantwoordingsdebat tussen fractievoorzitters, de Minister-President en de Minister van Financiën dit jaar te laten plaatsvinden op woensdag 9 juni 2021. Op de agenda van dit debat over de beleidsresultaten van het jaar 2020 staan het Financieel Jaarverslag van het Rijk van de Minister van Financiën, het Verantwoordingsonderzoek van de Algemene Rekenkamer en de Monitor Brede Welvaart van de Minister van Economische Zaken en Klimaat. In het debat zullen dit jaar twee thema’s een belangrijke rol spelen:

  • Voor de vierde keer zal het CBS dit jaar de Monitor Brede Welvaart opstellen, die op Verantwoordingsdag 2021 zal worden gepubliceerd. De Kamer kan deze betrekken bij het Verantwoordingsdebat en commissies bij hun behandeling van de jaarverslagen.

  • De Kamer heeft al uitgesproken dat het thema «de toepassing van artikel 3.1 van de Comptabiliteitswet 2016» het zogenaamde focusonderwerp voor de verantwoording over 2020 zal zijn. De Minister van Financiën heeft zijn collega’s verzocht in hun jaarverslagen inzichtelijk te maken op welke wijze ze invulling hebben gegeven aan dit wetsartikel bij significante beleidsvoorstellen in het jaar 2020.1

Gelet op de verkiezingen die dit voorjaar zullen plaatsvinden en de omstandigheden gerelateerd aan het coronavirus ziet de commissie Financiën dit jaar af van het organiseren van een V-100. De commissie hoopt evenwel dat een nieuwe commissie Financiën deze traditie volgend jaar indien mogelijk weer wil oppakken. Wel is de commissie voornemens enkele activiteiten te organiseren rondom het thema verantwoording die passen binnen de inwerkperiode van nieuwe Kamerleden. Daarover volgt binnenkort een brief aan de vaste en algemene Kamercommissies.

Behandeling van de jaarverslagen in de commissies

De commissie Financiën doet de vaste commissies de volgende aanbevelingen voor de behandeling van de jaarverslagen:

  • Behandeling van de jaarverslagen en de bijbehorende rapporten van de Algemene Rekenkamer zoveel mogelijk in aparte wetgevingsoverleggen (WGO’s), en daarbij expliciet aandacht te besteden aan het financieel beheer en de dechargeverlening. Indien de Kamer, evenals vorig jaar, in de laatste maanden voor het zomerreces 2021 nog steeds een aangepast vergaderregime kent, zouden commissies ervoor kunnen kiezen schriftelijk overleg te voeren over hun jaarverslagen;

  • Aanwijzen van rapporteurs die namens de commissie de kwaliteit van de verantwoordingsstukken onderzoeken. Voor de uitvoering van hun taak kunnen rapporteurs een beroep doen op de commissiestaf;

  • Gebruik maken van het aanbod van de Algemene Rekenkamer om een technische briefing te verzorgen over hun rapport(en). Hierbij attenderen wij de commissies op de uitdrukkelijke wens van de Rekenkamer dat ten minste 5 leden (inclusief voorzitter) zich voor een briefing aanmelden.

  • Zoals gebruikelijk zal de commissie Financiën de Kamer voor de stemming over de slotwetten per brief informeren over de uitkomsten van de behandeling van de jaarverslagen en de slotwetten. In deze brief zal de commissie de Kamer adviseren over de dechargeverlening.

Inbrengtermijnen

Om te bevorderen dat de behandeling van de jaarverantwoording over 2020 en de suppletoire begrotingen over 2021 vóór het zomerreces is afgerond, adviseert de commissie Financiën het Presidium het volgende behandelschema:

  • 1. Inbrengtermijn voor de verslagen over de slotwetten 2020 en voor de feitelijke vragen over de jaarverslagen van de ministers en de rapporten van de Algemene Rekenkamer: donderdag 27 mei 2021, 14.00 uur;

  • 2. Aan het kabinet en de Algemene Rekenkamer kan dan worden verzocht de antwoorden uiterlijk dinsdag 8 juni 2021 bij de Kamer in te dienen;

  • 3. Inbrengtermijn voor de verslagen over de suppletoire begrotingswetten en voor feitelijke vragen over de Voorjaarsnota: donderdag 10 juni 2021, 14.00 uur;

Aan het kabinet kan dan worden verzocht de antwoorden uiterlijk maandag 21 juni 2021 bij de Kamer in te dienen.

De voorzitter van de commissie, Tielen

De griffier van de commissie, Weeber


X Noot
1

1 Kamerstuk 31 865, nr. 174

Naar boven