31 268 Jaarnota Integratiebeleid 2007–2011

Nr. 55 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 1 december 2011

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken1 heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de recente spanningen tussen de Turkse en Koerdische gemeenschap.

De minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 30 november 2011. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Wolbert

De griffier van de commissie,

Van der Leeden

1

Kunt u een overzicht geven van alle incidenten die mogelijk toe te schrijven zijn aan spanningen tussen groepen Turken en Koerden van de afgelopen twee weken?

Uit gegevens van het KLPD blijkt dat in Nederland in week 43 tussen 26–30 oktober in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort, Zaanstreek–Waterland, Tilburg en Arnhem confrontaties hebben plaatsgevonden tussen Turkse en Koerdische Nederlanders.

2 en 3

Heeft u een beeld hoe groot de steun is voor de PKK of anti-Turkse sentimenten onder Koerden in Nederland en voor anti-Koerdische sentimenten onder Turken in Nederland? Zo ja, kunt u daarop ingaan?

Is de steun voor dergelijke opvattingen onder Turken en Koerden in Nederland de afgelopen jaren toe- of afgenomen?

Over het groeien van Turks en Koerdisch nationalisme in Nederland valt geen uitspraak te doen: de overheid verricht hier geen onderzoek naar. Evenmin wordt onderzoek verricht naar de voorkeur voor of afkeer van de Koerdische zaak en Turkije onder beide groepen.

De overheid monitort actief extremistische en radicale ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving. Waar nodig zal hiertegen worden opgetreden. Het kabinet ziet geen aanleiding om hier alsnog onderzoek naar te verrichten, daar het mensen vrij staat om voorkeur te koesteren voor, dan wel afkeer te hebben van bepaalde politieke bewegingen. Uiteraard dient dit binnen de grenzen van de rechtsstaat te geschieden.

4 en 5

Heeft u signalen dat de gewelddadigheden van de afgelopen weken bewust waren georganiseerd (dus met als doel een gewelddadig treffen)?

Heeft u signalen dat (sympathie voor) het Turkse nationalisme of het Koerdisch separatisme in de Koerdische gemeenschap binnen de Turkse en Koerdische gemeenschappen wordt aangewakkerd? Zo ja, door welke krachten?

Aanwakkering van sympathie in de twee gemeenschappen is niet uit te sluiten. Uit KLPD gegevens en berichten in de media blijkt dat men via sociale media heeft opgeroepen om aanwezig te zijn bij diverse protestacties.

Zoals hierboven gemeld monitort de overheid actief extremistische en radicale ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving. Als sprake is van strafbare feiten zoals haatzaaien zal hiertegen worden opgetreden.

6 en 7

Heeft u signalen dat (sympathie voor) het Turkse nationalisme of het Koerdisch separatisme in de Koerdische gemeenschap in Nederland vanuit het buitenland wordt aangewakkerd?

Wat vindt u van het feit dat enkele Turken en Koerden in Nederland zich kennelijk zo sterk identificeren met de Turks-Koerdische spanningen dat deze zich hier in Nederland zo nadrukkelijk manifesteren?

Oplaaiend geweld in het Zuidoosten van Turkije heeft geresulteerd in het oplopen van spanningen in Nederland tussen mensen die de Koerdische en mensen die de Turkse standpunten aanhangen. Nederland heeft een open samenleving. Wat elders in de wereld gebeurt is voelbaar binnen de Nederlandse grenzen en omgekeerd. Sinds jaar en dag is te zien dat ontwikkelingen in Turkije hun weerslag hebben op landen waar een grote Turkse gemeenschap woont, waaronder Nederland. Het kabinet acht het geen wenselijke ontwikkeling dat oplaaiend geweld elders, in Nederland tot conflicten leidt.

8

Verwacht u nieuwe uitbarstingen van deze spanningen? Heeft u voldoende steun van de vele verbindende en verzoenende krachten die er zijn binnen de Turkse en Koerdische gemeenschap en werkt het kabinet nauw met die krachten samen? Welke contacten heeft u de afgelopen tien dagen gehad met vertegenwoordigers van beide gemeenschappen om de krachten te bundelen met de verbindende krachten binnen die gemeenschappen?

Daar het conflict in Turkije nog aanhoudt, valt te verwachten dat deze spanningen voorlopig ook in Nederland aanhouden.

Ambtelijk is de afgelopen weken overleg gevoerd met zowel het Inspraakorgaan Turken (IOT) als de Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON), waar Koerdische organisaties bij zijn aangesloten. Eveneens hebben enkele Turkse en Koerdische organisaties opgeroepen om af te zien van confrontaties en geweld. Deze oproepen en verzoenende krachten vind ik een positieve ontwikkeling.


X Noot
1

Samenstelling:

Leden: Dijksma, S.A.M. (PvdA), Beek, W.I.I. van (VVD), Staaij, C.G. van der (SGP), Koopmans, G.P.J. (CDA), Bochove, B.J. van (CDA), Smilde, M.C.A. (CDA), Ortega-Martijn, C.A. (CU), Brinkman, H. (PVV), Raak, A.A.G.M. van (SP), Thieme, M.L. (PvdD), Dibi, T. (GL), Wolbert, A.G. (PvdA), voorzitter, Heijnen, P.M.M. (PvdA), Karabulut, S. (SP), Elissen, A. (PVV), Ziengs, E. (VVD), ondervoorzitter, Monasch, J.S. (PvdA), Schouw, A.G. (D66), Boer, B.G. de (VVD), Hennis-Plasschaert, J.A. (VVD), Lucassen, E. (PVV), Verhoeven, K. (D66) en Grashoff, H.J. (GL).

Plv. leden: Dam, M.H.P. van (PvdA), Burg, B.I. van der (VVD), Dijkgraaf, E. (SGP), Sterk, W.R.C. (CDA), Bruins Slot, H.G.J. (CDA), Knops, R.W. (CDA), Slob, A. (CU), Klaveren, J.J. van (PVV), Jansen, P.F.C. (SP), Ouwehand, E. (PvdD), Gent, W. van (GL), Vacature, PvdA (), Kuiken, A.H. (PvdA), Dijk, J.J. van (SP), Fritsma, S.R. (PVV), Steur, G.A. van der (VVD), Vermeij, R.A. (PvdA), Pechtold, A. (D66), Nieuwenhuizen-Wijbenga, C. van (VVD), Taverne, J. (VVD), Bontes, L. (PVV), Hachchi, W. (D66) en Voortman, L.G.J. (GL).

Naar boven