Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2019-2020 | 31016 nr. 277 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2019-2020 | 31016 nr. 277 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 4 februari 2020
U heeft mij gevraagd te reageren op de petitie die u heeft ontvangen van de Werkgroep Zorg voor Woerden en omstreken met betrekking tot het niveau van de medische zorg in en rondom Woerden. In de petitie wordt ingezet op de terugkomst in Woerden van de Huisartsenpost (HAP) en een volwaardig ziekenhuis met operaties, een spoedeisende hulp (SEH), acute verloskunde en een intensive care (IC). Daarnaast heeft de Werkgroep Zorg voor Woerden een zwartboek ingediend, waarin ervaringen die mensen het afgelopen jaar hebben gehad met verschillende vormen van zorg verzameld. Het is een selectie van de verhalen die de Werkgroep Zorg voor Woerden en omstreken ontvangen heeft. Ik zal in deze brief een reactie geven op het zwartboek en de petitie. Daarnaast zal ik nog kort stilstaan bij de voorgeschiedenis die de aanleiding was voor de petitie.
Voorgeschiedenis
In 2016 is het Zuwe Hofpoort, het ziekenhuis in Woerden, gefuseerd met het St. Antonius Ziekenhuis. Het St. Antonius Ziekenhuis heeft destijds laten weten dat er zonder fusie voor het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis geen toekomst was. De zorgvraag wordt complexer en steeds specialistischer, en er waren o.a. grote investeringen nodig op het gebied van apparatuur en behandeltechnieken1. Ook gaven ze aan dat patiënten steeds minder lang in het ziekenhuis verblijven en dat er steeds meer mogelijkheden op het gebied van e-health komen waardoor patiënten in de toekomst ook thuis goed geholpen konden worden.
Door het samengaan van het Zuwe Hofpoort met het St. Antonius Ziekenhuis kon de zorg in de regio op niveau gehouden worden. Om een passend zorgaanbod te kunnen blijven bieden heeft het ziekenhuis besloten om na de fusie, vanaf januari 2018, op de locatie in Woerden de spoedeisende hulp en de verpleegafdelingen te sluiten. Het ziekenhuis heeft bij de invulling van de zorg op de locatie Woerden vastgehouden aan de strategie: laagcomplexe zorg dichtbij huis blijven aanbieden waar het kan. Op de locatie in Woerden kunnen patiënten daarom nog steeds terecht voor alle polikliniek afspraken, (na)controles en diverse onderzoeken zoals bloedprikken, echo-, röntgen- en scopie-onderzoek, MRI- en CT-scans en staaroperaties. Tot medio 2020 kunnen de patiënten ook nog terecht voor diverse laagcomplexe OK-dagbehandelingen. Daarna zullen de OK-dagbehandelingen, behalve de staaroperaties, verplaatst worden naar de twee andere locaties van het St. Antonius Ziekenhuis. Het merendeel van de behandelingen zal verplaatst worden naar de locatie in Utrecht. Tegenover deze concentratie van de meer complexe zorg in Leidsche Rijn staat dat de poliklinische zorg en chronische zorg, waarvoor patiënten vaker naar het ziekenhuis moeten komen, behouden blijft in Woerden (zie Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 2077 ).
Naar aanleiding van het besluit dat de SEH zou sluiten, hebben de huisartsen besloten de HAP te verplaatsen naar Leidsche Rijn. Dit besluit is genomen nadat eerst Primair (samenwerking van vijf spoedposten in Midden-Nederland), de huisartsen, het ziekenhuis en andere betrokken partijen hebben gekeken of er een mogelijkheid was om na 1 januari 2018 de HAP in Woerden te handhaven, met name in de weekenden. De verschillende alternatieve voorstellen, zoals het vanuit het ziekenhuis detacheren van een verpleegkundig specialist op de HAP, waren gezien de kwaliteit van dienstverlening, veiligheid en de beschikbaarheid van zorgverleners met name in het weekend niet haalbaar. Het besluit om de HAP uit Woerden te verhuizen en deze zorg te concentreren in Leidsche Rijn hebben huisartsen zo’n twee jaar geleden genomen, vanuit het oogpunt van de kwaliteit van zorg. De zorg is daarmee nog steeds binnen de daarvoor geldende normen bereikbaar.
Wat betreft de motie van Kamerlid Van den Berg van het CDA over het in gesprek gaan met zorgverzekeraars om een pilot laagcomplexe acute basiszorg te starten tijdens de piekuren (Kamerstuk 29 247, nr. 298): zoals ik ook op 4 december 2019 tijdens het VAO acute zorg en ambulancezorg heb aangegeven is het uiteindelijk aan huisartsen en zorgverzekeraars om de huisartsenspoedzorg buiten kantoortijden in Woerden wel of niet aan te bieden (Handelingen II 2019/20, VAO Ambulancezorg/Acute zorg). In mijn gesprek met de verantwoordelijke zorgverzekeraars, dat op korte termijn plaatsvindt, zal ik het zwartboek en de petitie onder de aandacht brengen. Hiermee geef ik uitvoering aan de bovengenoemde motie.
Reactie petitie en zwartboek
Het zorglandschap is als gevolg van allerlei ontwikkelingen in beweging. Overal is sprake van demografische en maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing, de technologische ontwikkelingen, maar ook de uitdagingen op de arbeidsmarkt en de veranderende wensen die de samenleving stelt aan zorg en ondersteuning. Deze ontwikkelingen vragen onder meer om een transformatie naar het leveren van de juiste zorg op de juiste plek met als uitgangspunt dat de patiënt minimaal even goede of zelfs betere zorg zal ontvangen. Terugdraaien van de besluiten die er genomen zijn is niet realistisch.
Momenteel wordt er in de regio Woerden, net als in veel andere regio’s, gewerkt aan de totstandkoming van een plan met betrekking tot de toekomst van de zorg in de regio. Op basis van dit regiobeeld kunnen alle betrokken partijen in de regio vervolgens afspraken maken over de organisatie van zorg en ondersteuning.
De Raad van Bestuur van het ziekenhuis is samen met de zorgverzekeraar verantwoordelijk voor het maken van keuzes rondom de (interne) organisatie van zorgaanbod en de locatie daarvan. Tegelijkertijd moeten wijzigingen in het zorgaanbod en onzekerheden die daarmee gepaard gaan hand in hand gaan met het bieden van zekerheden dat patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat betekent in sommige gevallen ook dat burgers zorg ontvangen op plaatsen die verder van huis liggen, maar die wel van betere kwaliteit is. Naast het bovenstaande vind ik het ook belangrijk dat burgers als ze ontevreden zijn over de kwaliteit van zorg in gesprek gaan met de zorgverleners. Verder kunnen mensen hun klachten ook kenbaar maken aan het Landelijk Meldpunt Zorg van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De IGJ kan vervolgens besluiten om op basis van een klacht een onderzoek te starten.
Ziekenhuizen zijn maatschappelijke instellingen en inwoners voelen zich hier betrokken bij. Ik kan mij goed voorstellen dat de aanpassing van het zorglandschap voor patiënten en inwoners leidt tot vragen en zorgen. Ik begrijp deze zorgen van de bewoners en verwacht dat deze op termijn kunnen worden weggenomen.
De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31016-277.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.