30 982 Beleidsdoorlichting Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nr. 16 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2013

Hierbij bied ik u aan de beleidsdoorlichting van het pensioenbeleid, behorend bij artikel 8 van de begroting SZW1.

De beleidsdoorlichting laat zien dat een grote meerderheid van de werknemers – 91 procent – op enig moment deelneemt aan een pensioenregeling. Tegelijkertijd groeit het aantal werkenden – vooral zelfstandigen – dat geen of een ontoereikend pensioen opbouwt.

De beleidsdoorlichting beschrijft vervolgens hoe de bescherming van pensioengelden actueel werd in 2008, toen de kwetsbaarheden van het pensioenstelsel werden blootgelegd door de financiële crisis, de stijging van de levensverwachting en de langdurig lage rente. De toenmalige bewindslieden van SZW hebben daarop stappen gezet om tot verbeteringen in het stelsel te komen.

Tot slot laat de beleidsdoorlichting zien dat er ontwikkelingen in de maatschappij zijn die van invloed kunnen zijn op de inrichting van ons pensioenstelsel en die verder reiken dan bovengenoemde aanpassingen van de regelgeving. Te denken valt aan veranderende arbeidspatronen en discussies over de deling van risico’s, keuzevrijheid en de efficiëntie van het stelsel.

Deze thema’s wil ik betrekken bij de stelseldiscussie over de maatschappelijke houdbaarheid van het Nederlandse pensioenstelsel, die ik wil voeren met u en alle belanghebbenden bij een goed pensioen. Hierover zal ik u nog nader informeren.

Prof. dr. R.J. van der Veen, hoogleraar sociologie van arbeid en organisatie aan de Erasmus Universiteit, en drs. J. Nijssen, partner bij het adviesbureau Montae, hebben als externe beoordelaars een onafhankelijke toets op de beleidsdoorlichting gedaan. Hun oordeel is opgenomen als bijlage bij de beleidsdoorlichting2.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

X Noot
2

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven