30 388 Eergerelateerd geweld

Nr. 53 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 maart 2013

Graag informeer ik u over de start van een pilot anonieme financiering van zorg genoten door ernstig bedreigde personen.

Achtergrond

In uw Kamer is regelmatig aandacht gevraagd voor de geheimhouding van de identiteit en verblijfplaats van ernstig bedreigde meisjes en vrouwen die te maken hebben met eergerelateerd geweld1. Ernstig bedreigde personen kunnen op verschillende manieren worden getraceerd, bijvoorbeeld door familieleden die naar een zorgverzekeraar bellen en daar een medewerker aan de telefoon krijgen die onder druk – ondanks een geheimhoudingsvinkje in het systeem2 – toch de identiteit en verblijfplaats van zo’n meisje of vrouw bekend maakt. Niet alleen bij eerwraak gerelateerde zaken doet dit risico zich voor, maar bijvoorbeeld ook bij slachtoffers van loverboys.

Pilot

Naast uw Kamer hebben ook zorginstellingen waar zwaar bedreigde cliënten verblijven en het Openbaar Ministerie (OM) mijn aandacht gevraagd voor de declaratieproblematiek bij ernstig bedreigde personen. Er zijn instellingen die een aantal declaraties voor zeer ernstig en langdurig bedreigde cliënten niet bij de zorgverzekeraar factureert. Reden hiervan is dat de kans dat na facturatie gegevens lekken via de zorgverzekeraar en daarna ernstig geweld optreedt met alle gevolgen van dien reëel aanwezig is. Ook het OM heeft met dezelfde problematiek te maken voor mensen die zijn opgenomen in het stelsel van Bewaken en Beveiligen (SBB) en van zorg gebruik moeten maken maar waarvan de volstrekte anonimiteit gewaarborgd moet zijn. Hierbij kunt u denken aan een bedreigde politicus die in het SBB is opgenomen en waarbij de maatregel tot anonimiteit is opgelegd. Ook bij deze personen is er een risico dat gegevens op straat komen te liggen en de veiligheid van het slachtoffer in het geding komt.

In overleg met Zorgverzekeraars Nederland, het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), het OM en de Nationale Politie is besloten tot een afzonderlijke wijze van anonieme financiering van zorg verleend aan zeer ernstig bedreigde personen. De pilot, die voor 2013 geldt, ziet er in grote lijnen als volgt uit:

  • Doelgroep pilot: het betreft alleen de zeer ernstig bedreigde personen die in het SBB zijn opgenomen en waar bovendien de anonimiteit gewaarborgd moet blijven (maatregel «anonimiteit» door het OM opgelegd). Het OM beoordeelt aan de hand van objectieve criteria of bij een bedreigde persoon de SBB status noodzakelijk is.

  • De pilot start met zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het voornemen is om daar AWBZ-zorg aan toe te voegen.

  • Het OM biedt één loket aan als centraal aanspreekpunt voor zowel het CVZ als zorgaanbieders. Personen met een SBB-status die anonieme zorg nodig hebben krijgen een uniek registratienummer van het OM (er wordt dus geen naam van de persoon vermeld). Op deze manier kan het CVZ zo nodig controleren of het om een persoon gaat die formeel is opgenomen in het SBB en anonieme zorg nodig heeft.

  • De zorgaanbieder die zorg verleent aan een SBB-cliënt moet de rekening dus niet indienen bij de zorgverzekeraar, maar naar de financiële afdeling van het Nationaal Politiekorps sturen.

  • Het Nationaal Politiekorps dient de totaalrekening (voor alle SBB-cliënten per half jaar) bij het CVZ in. Op basis van een overeenkomst tussen het politiekorps en het CVZ vindt dan financiering en afrekening plaats.

De pilot geldt voor een periode van één jaar en loopt tot eind 2013. Na afloop van dit jaar zal de pilot geëvalueerd worden. Indien nodig of wenselijk kunnen naar aanleiding van de evaluatie de regels voor anonieme financiering van zorg voor ernstig bedreigde personen nog worden bijgesteld aan de opgedane ervaringen. Als blijkt dat de pilot goed werkt, zal de pilot omgezet worden in wet- en regelgeving. Om wettelijke invoering in de loop van 2014 zeker te stellen is regelgeving hiertoe in voorbereiding.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

TK 29 689, nr. 177, p. 9, 18 en 20 en TK 30 388, nr. 49, p. 12, 17, p. 48 en 49.

X Noot
2

Op basis van de Uniforme maatregel kwetsbare groepen (onderdeel van de Gedragscode goed verzekeraarschap van Zorgverzekeraars Nederland).

Naar boven