30 234 Toekomstig sportbeleid

Nr. 73 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT,

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 augustus 2012

Met deze brief geef ik mijn reactie op de motie van het lid Van Dekken over meisjes en vrouwenvoetbal, ingediend bij het Algemeen Overleg Sport van

29 juni 2011 (TK 2010–2011, 30 234, nr. 46).

De motie behelst een verzoek aan de regering om in samenspraak met de KNVB

in overleg te treden met de Duitse voetbalbond en te komen tot een plan van aanpak voor de bestendiging en versteviging van het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland.

Op basis van informatie van de kant van de KNVB, kan ik u thans het volgende melden.

Sterke ledengroei

Het meisjes- en vrouwenvoetbal neemt de laatste jaren in Nederland een grote vlucht. Van 80 000 actieve voetbalsters in 2005 naar een aantal van 126 000

op dit moment. Dat betekent dat 1 op de 9 leden van de KNVB (ca. 11%) meisje/vrouw is. Hiermee is het vrouwenvoetbal de snelst groeiende tak binnen

de KNVB. Dit staat niet op zich zelf, ook mondiaal gezien is vrouwenvoetbal het snelst groeiende onderdeel binnen het voetbal.

Speerpunten KNVB beleid

Voor de komende jaren heeft de KNVB het vrouwen- en meisjesvoetbal als speerpunt in haar beleidsplannen opgenomen. Teneinde het vrouwenvoetbal in Nederland in de breedte te laten groeien en te verstevigen en de sportieve kwaliteit van het voetbal te verbeteren richt de KNVB zich de komende jaren

op de volgende aspecten:

  • het versterken van verenigingen met meisjes- en vrouwenvoetbal;

  • versterken en uitbouwen van de Eredivisie tot een Women’s BeNe League waarin de clubs uit Nederland en België in één competitie spelen om het kampioenschap;

  • Het Nederlands elftal.

BeNe League

In het nu lopende seizoen 2012/13 wordt gestart met het versterken en uitbouwen van de Eredivisie tot een Women’s BeNe League. De aftrap van deze nieuwe competitieopzet was op 14 augustus 2012 in het Belgische Mechelen.

Dit is een stap op weg naar verdere professionalisering van de top van het vrouwenvoetbal. Negen Nederlandse clubs zullen deelnemen aan deze competitie, te weten ADO Den Haag, AFC Ajax, FCE/PSV, SC Heerenveen, PEC Zwolle, Telstar, FC Twente, FC Utrecht en VVV Venlo. Er zullen acht Belgische clubs meedoen.

De clubs spelen tot de winter een competitie binnen de eigen landsgrenzen.

Na de winterstop spelen de bovenste vier van elk land om het kampioenschap

van de BeNe League. Van beide landen kwalificeert de club die het hoogst eindigt zich voor de UEFA Women's Champions League .

Door de toetreding van Ajax en FCE/PSV is de belangstelling van media en publiek sterk toegenomen en is de verwachting gerechtvaardigd dat er meer perspectief komt op belangstelling van de kant van (grotere) sponsors en partners.

De Women’s BeNe League zal voorts een brug zijn tussen de breedtesport – de kweekvijver voor talenten – en het Nederlands elftal en zal nieuwe perspectieven bieden voor meer meisjes en vrouwen om op topniveau te kunnen gaan acteren.

Nederlands elftal

Het Nederlands elftal staat momenteel veertiende op de FIFA ranglijst en is nog

in de race om zich te kwalificeren voor deelname aan het EK van 2013 in Zweden. De ambitie van de KNVB is een plaats te verwerven bij de beste tien landen op de wereldranglijst en structurele deelname aan eindtoernooien. In die lijn past ook de mogelijke kandidaatstelling van de KNVB voor het EK Vrouwenvoetbal in 2017.

Tot slot

Gezien de plannen en ambities die de KNVB richting mij heeft uitgesproken, heb ik er veel vertrouwen in dat het meisjes- en vrouwenvoetbal in Nederland een goede toekomst tegemoet gaat.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers

Naar boven