30 099 Deelneming in de Grondexploitatie Maatschappij Meerstad (GEMM)

Nr. 14 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 maart 2012

Deelname EL&I in Meerstad beëindigd

Op 22 december 2011 hebben de in Meerstad samenwerkende publieke en private partijen overeenstemming bereikt over een nieuwe opzet van de woningbouwlocatie Meerstad. Het Ministerie van EL&I heeft haar rechten en plichten als aandeelhouder in de Grond Exploitatie Maatschappij Meerstad (GEMM) overgedragen. In de nieuwe opzet wordt de gemeente Groningen de enige aandeelhouder van de GEMM en treden de andere partijen, waaronder EL&I terug. Tot nu toe waren er acht aandeelhouders: vier publieke partijen, waaronder het ministerie van EL&I, en vier private partijen. Het kiezen voor een nieuwe opzet was noodzakelijk vanwege het huidige financieel-economische klimaat en de stagnatie op de woningmarkt.

Historie Meerstad: rood voor groen

Sinds 2005 werken 8 partijen samen in het project Meerstad. Op 28 september 2005 heeft het toenmalige ministerie van LNV daartoe met drie publieke en vier private partijen een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Met die overeenkomst werd het Rijk, vertegenwoordigd door BBL (Bureau Beheer landbouwgronden), risicodragend aandeelhouder in de GEMM. Het project Meerstad was voor het toenmalige ministerie van LNV een voorbeeldproject voor andere stedelijke uitbreidingslocaties. Door deel te nemen in het project Meerstad kon het Rijk met een inbreng van 158 ha via rood voor groen 829 ha aan groen en EHS realiseren.

Op 13 september 2008 is een start gegeven aan de uitvoering van het project. Sindsdien heeft de woningbouw zich vanwege de onzekere financiële en economische situatie negatief ontwikkeld en is de exploitatie daarop jaarlijks aangepast. Van de voortgang en inzet van het Rijk hebt u jaarlijks kennis kunnen nemen via de jaarverslagen van BBL.

Nieuw fundament Meerstad

Om de aangepaste ambities (minder huizen, minder groen) onder zich wijzigende omstandigheden te realiseren, hebben de gezamenlijke partijen besloten om een nieuw fundament onder Meerstad te leggen.

De uitkomst hiervan is dat de gemeente Groningen, als toekomstig enig aandeelhouder van GEM Meerstad, de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van Meerstad op zich neemt.Als enig aandeelhouder kan de gemeente sneller inspelen op de behoeften van de markt: op nieuwe kansen, op nieuwe omstandigheden en op nieuwe woonbehoeftes. Uitgangspunt daarbij is dat aan het concept van Meerstad, zoals 1:1 verhouding rood en groen, niet wordt getornd.

Overdracht

In de lijn van het regeerakkoord, waarin de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het natuurbeleid bij de provincies komt te liggen, is de boedel van EL&I in Meerstad overgedragen aan de provincie Groningen. Daarover is op 12 december 2011 tussen mij en gedeputeerde Moorlach overeenstemming bereikt. De provincie wordt daarmee verantwoordelijk voor het realiseren van de EHS die voortvloeit uit de eerdere afspraken in het kader van Meerstad.

Afronding

Op 29 februari jl. heeft BBL namens EL&I samen met de andere aandeelhouders in Meerstad de ontbindingsovereenkomst getekend. De samenwerking van EL&I in de GEM Meerstad is daarmee beëindigd.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

Naar boven