29 683 Dierziektebeleid

Nr. 116 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 januari 2012

Met deze brief wil ik u informeren over de recente ontwikkelingen met betrekking tot het Schmallenbergvirus.

Situatie in Nederland

Dit weekend is op twee rundveebedrijven het Schmallenbergvirus aangetoond in kalveren. Het betrof een foetus verworpen op 7 maanden dracht en een voldragen kalf. De moederdieren zijn waarschijnlijk in augustus/september vorig jaar geïnfecteerd, maar door de langere dracht bij runderen ten opzichte van schapen worden de problemen bij runderen later zichtbaar. Het beeld dat er nu kalveren positief gevonden worden is niet onverwacht en in lijn met wat er tot nu toe bij schapen gevonden is.

Tot en met 23 januari 2012 zijn er 283 bedrijven gemeld met verschijnselen die kunnen wijzen op een besmetting met het Schmallenbergvirus. Daarbij ging het om 134 schapen-, 136 runder-, en 13 geitenbedrijven. Inmiddels zijn 107 schapen-, 91 runder-, en 9 geitenbedrijven onderzocht, waarbij op 72 schapen-, 2 runder-, en 2 geitenbedrijven het virus daadwerkelijk is aangetoond. Van de 283 aangemelde bedrijven is dus op 76 bedrijven het virus wel aangetoond en op 131 bedrijven niet aangetoond. Op de overige 76 bedrijven loopt het onderzoek nog.

Bevindingen in Europa

In Duitsland is het virus aangetoond bij 32 bedrijven. Het betrof 6 runder-, 14 schapenbedrijven en 1 geitenbedrijf in Noordrijn-Westfalen, 10 schapenbedrijven in Nedersaksen en 1 schapenbedrijf in Hessen.

In België werden tot dusver 99 bedrijven onderzocht, het ging hierbij om 55 rundveebedrijven (waarvan 1 positief), 42 schapenbedrijven (waarvan 27 positief en 2 geitenbedrijven (negatief). Ook in het Verenigd Koninkrijk, in Norfolk, Suffolk en East-Sussex is op 4 schapenbedrijven infectie met het Schmallenbergvirus aangetoond.

Export

Een aantal landen heeft sinds dinsdag 17 januari hun import vanuit Nederland tot nader order opgeschort. Dit betreft voor de Russische Federatie de import van kleine herkauwers en hun producten behalve de zuivelproducten en voor Mexico de import van genetisch materiaal van alle herkauwers.

Argentinië en China hebben aan Nederland meer informatie gevraagd over het virus en de situatie in Nederland. Nederland heeft deze landen per brief geïnformeerd. De landbouwattachees worden voortdurend op de hoogte gehouden van de recente ontwikkelingen en kunnen zo alle mogelijke vragen van die landen beantwoorden. Tijdens de Grüne Woche heb ik gesproken met de minister van Landbouw van de Russische Federatie, mevrouw Skrynnik, waarbij ik haar heb geïnformeerd over de situatie in Nederland en gepleit voor een Europese aanpak. Met Skrynnik ben ik overeengekomen dat op korte termijn de experts van de Europese Commissie, Duitsland en Nederland en haar experts om de tafel gaan zitten.

Internationale informatie-uitwisseling

In vervolg op de afspraken uit het Standing Committee on The Food Chain and Animal Health (SCoFCAH) in Brussel van 11 januari 2012 is afgelopen vrijdag in een technisch overleg tussen de Commissie en de Lidstaten gesproken over een leidraad voor de monitoring van de ziekte. Het overleg is in een constructieve sfeer verlopen, waarbij het belang van (Europese) transparantie is erkend en benadrukt. Er is tevens een eerste aanzet gegeven voor het monitoringsplan, dat de komende weken verder zal worden uitgewerkt. Hiermee zal monitoring op EU niveau vorm krijgen.

Het Schmallenbergvirus staat vandaag op mijn verzoek op de agenda van de Landbouw- en Visserijraad in Brussel. Hier zal ik de Commissie en Lidstaten informeren, het nut en de noodzaak van een EU-monitoringsplan benadrukken en een oproep doen tot financiële steun door de Commissie voor monitoring en (veld)onderzoek. Gezien het Europees handelsbelang roep ik tevens op tot een eensgezinde en gezamenlijke aanpak van de exportproblematiek.

Ik zal uw Kamer op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

Naar boven