29 675 Zee- en kustvisserij

Nr. 150 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 april 2013

Hierbij wil ik uw Kamer informeren over de uitkomsten van het Project Onderzoek Duurzame Schelpdiervisserij (PRODUS): «De effecten van mosselzaadvisserij op sublitorale natuurwaarden in de westelijke Waddenzee: samenvattend eindrapport».1 Het onderzoek verschaft een inzicht in de natuurlijke dynamiek in een aantal onderdelen van de Waddenzeenatuur en de invloed van de mosselvisserij daarop.

De opdrachtgevers voor het onderzoek zijn het ministerie van Economische Zaken en de mosselsector (PO Mosselcultuur). Een onderzoeksconsortium onder leiding van Wageningen UR/IMARES heeft het onderzoek – in de periode 2006–2012 – uitgevoerd.

Achtergrond van het onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op beleidsvragen die voortvloeien uit het schelpdierbeleid dat in 2004 is vastgesteld: Beleidsbesluit schelpdiervisserij 2005–2020: «Ruimte voor een zilte oogst».

Het onderzoek is opgezet, omdat niet bekend was welke gevolgen de mosselzaadvisserij zou kunnen hebben voor de natuurwaarden in de Waddenzee. Aangezien de Waddenzee een beschermd gebied is, is een vergunning nodig om te mogen vissen. De vergunning vereist dat wordt aangetoond dat de visserij geen negatieve effecten heeft op de aangewezen instandhoudingsdoelen zoals opgenomen in het natuurbeleid: Natura 2000. Omdat bij aanvang van het onderzoek door diverse overheidsinstanties nog volop werd gewerkt aan het definiëren van deze doelstellingen, is het onderzoek breder van opzet en zijn meerdere variabelen in het onderzoek meegenomen waarmee natuurwaarden kunnen worden beschreven.

Vervolg:

In 2008 hebben de mosselsector, de natuurbeschermingsorganisaties en het ministerie van EZ het «mosselconvenant» afgesloten. Binnen dit convenant zijn onder meer afspraken gemaakt over de beëindiging van de traditionele bodemberoerende mosselzaadvisserij in de Waddenzee in 2020.

De uitkomsten van dit onderzoek vormen een belangrijke bouwsteen voor het nemen van besluiten over de toekomst van de mosselzaadvisserij in de Waddenzee. Dit jaar wordt ook het mosselconvenant geëvalueerd. Naast de effecten van de mosselzaadvisserij zijn ook de invang van mosselzaad in mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s), het verplaatsen van mosselzaad van Zeeland naar de Waddenzee en de optimalisatie van het mosselpercelenareaal in de Waddenzee belangrijke onderwerpen van onderzoek. De uitkomsten van dit PRODUS-onderzoek worden dan ook in dit evaluatie-onderzoek meegenomen.

Ik zal uw Kamer informeren over de uitkomsten van de evaluatie.

De staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven