29 452 Tenuitvoerlegging van de tbs-maatregel

Nr. 137 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 november 2010

Een van de voornemens in het Regeerakkoord (RA) behelst de intrekking van het verlof voor de duur van een jaar voor tbs-gestelden die zich hebben onttrokken aan het verlof, tenzij zwaarwegende persoonlijke omstandigheden zich daartegen verzetten (p.41 RA). Met deze brief bericht ik uw Kamer over de uitwerking en uitvoering van dit voornemen.

Hoewel het aantal onttrekkingen de laatste jaren aanzienlijk is gedaald, blijft iedere onttrekking een potentiële bedreiging van de maatschappelijke veiligheid. Deze maatregel is een van de mogelijkheden om die veiligheid te vergroten en gaat over de situaties waarin een tbs-gestelde zich onttrekt aan het verlof of het toezicht tijdens verblijf buiten het forensisch psychiatrisch centrum (fpc). Ik heb mij bij de uitwerking laten leiden door de mate waarin de maatschappelijke veiligheid wordt aangetast door de onttrekking. Kern van de maatregel is dat een tbs-gestelde minstens één jaar geen verlof krijgt als hij of zij zich heeft onttrokken aan verlof, danwel tijdens dat verlof een strafbaar feit heeft gepleegd. Na dat jaar dient opnieuw een verlofmachtiging te worden aangevraagd. De maatregel gaat op 1 januari 2011 in en zal gelden voor alle tbs-gestelden die op of vanaf dat moment over een verlofmachtiging in enigerlei vorm beschikken of zullen beschikken.

Hiertoe zal ik de ministeriële verlofregeling voor tbs-gestelden wijzigen. Voor de goede orde vermeld ik dat ook thans bij het plegen van een strafbaar feit de verlofmachtiging van rechtswege met onmiddellijke ingang vervalt. Vanaf 1 januari zal dus pas na één jaar een nieuwe machtiging kunnen worden aangevraagd. Dat geldt ook voor de tbs-gestelden die zich onttrekken aan begeleid verlof, én voor tbs-gestelden die zich langer dan 24 uur onttrekken uit eendaags onbegeleid verlof.

Voor degenen met een machtiging voor meerdaags onbegeleid, transmuraal of proefverlof, acht ik het van belang om in individuele gevallen anders te kunnen beslissen. Dit zal ik doen in die gevallen waarin de onttrekking evident buiten de macht van de tbs-gestelde heeft gelegen, of wanneer zwaarwegende persoonlijke omstandigheden daartoe aanleiding geven. Het zal hier gaan om een kleine groep, waarbij maatwerk geboden is. Ook hierbij zal ik mij primair laten leiden door het belang van de veiligheid van de maatschappij en dat van de slachtoffers.

Naar verwachting zal deze maatregel bijdragen aan een veiliger tenuitvoerlegging van de terbeschikkingstelling vanwege de afschrikkende werking die ervan uitgaat: bij onttrekking zal de behandeling langer duren. De afwijkingsbevoegdheid voorkomt dat de maatregel generiek van toepassing is.

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

F. Teeven

Naar boven