29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde

Nr. 227 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 maart 2015

In oktober en november 2014 heeft de Nationale politie voor het eerst als Nationale politie een landelijk gecoördineerde executie-actie gehouden. In navolging op het besprokene in het Algemeen Overleg Strafrechtelijke onderwerpen op 5 november 2014 (Kamerstuk 29 279, nr. 221), waar ik reeds een tussenstand heb gegeven van de opbrengsten, informeer ik u met deze brief over de totale opbrengsten van deze actie.

Voor de snelle en zekere tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen, een belangrijke ambitie van dit kabinet, is ook het goed uitvoeren van de executietaak van de Nationale politie van het grootste belang. De hoofddoelstelling van de actie was dan ook het tegengaan van het zich onttrekken van burgers aan een strafrechtelijke beslissing (boete, hechtenis of gevangenisstraf). Voor degenen met een nog openstaande straf was de boodschap duidelijk: de politie komt bij je langs. Daarnaast heeft deze actie binnen de basisteams van de politie ervoor gezorgd dat de executietaak onder de aandacht van de basisteams is gebracht. De executietaak is sinds de komst van de Nationale politie ook onderdeel van de basistaak van de politie. De coördinatie daarvan is belegd bij de teams Coördinatie executietaken (CET).

Gedurende de actie is extra inzet gepleegd om sancties, zoals nog openstaande boetes, te innen en veroordeelden met een openstaande straf aan te houden. Zo is onder andere in alle tien politie-eenheden intensief samengewerkt met de landelijke eenheid en justitieketenpartners zoals de Dienst Justitiële Inrichtingen inclusief de Dienst Vervoer en Ondersteuning, het Centraal Justitieel Incassobureau (Administratie- en Informatie Centrum voor de Executieketen) en de Belastingdienst.

Van de Nationale politie heb ik vernomen dat gedurende de actie 1.344 aanhoudingen zijn verricht, 2,5 miljoen euro aan boetegelden is geïnd en veroordeelden zijn aangehouden die bij elkaar nog 76 celjaren aan gevangenisstraf open hadden staan. Over het geheel genomen is dit 75% meer dan in dezelfde periode in het jaar 2013. Naast de kwantitatieve resultaten heeft deze gecoördineerde actie kennis en draagvlak opgeleverd, binnen zowel de basisteams van de Nationale politie als de bredere justitieketen. De actie heeft de professionalisering van werkprocessen en de coördinatielijnen binnen de politieorganisatie voor wat betreft de tenuitvoerlegging van straffen, versterkt.

Het is nu zaak de aandacht voor de executie binnen de basisteams en de coördinatie bij de CET’s structureel te borgen. De ontwikkeling van het systeem Executie & Signalering zal dit naar verwachting mede stimuleren. Met dit systeem, dat direct gekoppeld is aan de database van het CJIB, wordt de vindbaarheid van veroordeelden en de administratieve wijze van afmelden van veroordeelden verbeterd. De prestaties op de executietaak kunnen dan nauwgezet worden gemonitord door de Nationale politie. Hierbij wordt mede overwogen of een herhaling van deze landelijke actie in de toekomst opportuun is.

Ik ben tevreden over de opbrengst van deze actie die zonder de inzet van alle genoemde organisaties niet kon worden gerealiseerd. Mediaberichten brachten mee dat veroordeelden tijdig kennis konden nemen van de komende politie-inzet en alsnog tot betaling konden overgaan of zich konden melden voor een vrijheidsstraf. Voor de burger laat deze actie de boodschap achter waaruit eens te meer blijkt dat de Nationale politie en justitiepartners werk maken van de tenuitvoerlegging.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok

Naar boven