28 638 Mensenhandel

Nr. 56 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2011

In een brief van 21 maart 20111 heeft de Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie toegezegd u nader te zullen informeren over afspraken die met de luchtvaartsector zouden worden gemaakt om luchtvaartpersoneel meer bewust te maken van mensenhandel. Deze afspraken zijn een vervolg op mijn toezegging op 25 november 2010 om in overleg te treden met de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen om de mogelijkheden te bespreken om personeel te trainen in het herkennen van mensenhandel of kinderontvoering.2 Daarnaast is het een vervolg op een toezegging3 van de Staatssecretaris van VenJ dat contact met de Nederlandse ambassade in Washington wordt opgenomen om te bezien welke initiatieven in de Verenigde Staten zijn genomen om cabinepersoneel van vliegtuigmaatschappijen op te leiden om gevallen van mensenhandel en internationale kinderontvoering door een ouder te herkennen.

Inmiddels heb ik ten behoeve van de luchtvaartsector een bulletin laten ontwikkelen, waarin wordt omschreven wat mensenhandel is, hoe luchtvaartpersoneel slachtoffers kan herkennen en hoe het tegen mensenhandel kan optreden. Het bulletin – dat bij deze brief is gevoegd4 – is in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee (KMar) en het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) opgesteld. De KMar zal het bulletin gebruiken en uitreiken tijdens de opleidingsdagen aan luchtvaartpersoneel. Tijdens deze dagen traint de KMar ruim 1 000 luchtvaartmedewerkers op het gebied van veiligheid in de luchtvaart. Daarnaast organiseert de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat (IVW) jaarlijks het «In-Flight Security Seminar» (ISS), waar dit onderwerp ook onder de aandacht zal worden gebracht.

Het doel van het betrekken van het bulletin tijdens de diverse trainings- en opleidingsdagen is om het luchtvaartpersoneel meer bewust te maken van mensenhandel. Hierdoor zal hopelijk het aantal signalen over slachtoffers toenemen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de aanpak van mensenhandel, die een prioriteit is van het kabinet.

Verder is er inmiddels ook informatie over mensenhandel verstrekt via een vakblad voor luchtvaartpersoneel en zal er later dit jaar een voorlichtingssessie over mensenhandel worden gegeven aan de (reguliere) trainers van het luchtvaartpersoneel.

De minister van Veiligheid en Justitie,

I. W. Opstelten


X Noot
1

Kamerstuknummer 32 358, nummer 8.

X Noot
2

Schriftelijke antwoorden van VenJ op vragen gesteld in de eerste termijn van de begroting voor 2011 (32500-VI); Handelingen 2010–2011 (Bijvoegsel), TK 27, 25 november 2010, p. 27–89.

X Noot
3

Handelingen II, 13 januari 2011, TK 39 (wetsvoorstel 32 358 tot wijziging van de Uitvoeringswet internationale kinderbescherming en de Uitvoeringswet verdragen inzake internationale ontvoering van kinderen).

X Noot
4

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven