28 286 Dierenwelzijn

Nr. 1184 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 mei 2021

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de stand van zaken van toezeggingen die zijn gedaan tijdens het de begrotingsbehandeling van LNV d.d. 25 november 2020 (Handelingen II 2020/21, nr. 29, item 9) en de aangenomen motie «versneld uitfaseren koloniekooien voor leghennen» uit het VOA d.d. 8 december 2020 (Handelingen II 2020/21, nr. 34, item 67).

Stand van zaken eendagshaantjes

Tijdens de begrotingsbehandeling van november 2020 heb ik toegezegd de Kamer in februari te informeren over de stand van zaken met betrekking tot alternatieven voor het doden van eendagshaantjes en het versneld toepasbaar maken van technieken en innovaties hiervoor.

De Nederlandse pluimveesector heeft zich in de Uitvoeringsagenda Pluimveesector gecommitteerd om toe te werken naar maatschappelijk geaccepteerde oplossingen voor het doden van eendagshaantjes. Medio februari heeft mijn ministerie een gesprek gevoerd met de sector over de stand van zaken op dit onderwerp. De sector ziet twee kansrijke mogelijkheden om het doden van eendagshaantjes te voorkomen. Geslachtsbepaling in het ei en het afmesten van haantjes. Beide opties worden op nog relatief beperkte schaal toegepast. Voor het opschalen van beide opties is en blijft het van belang dat er voldoende afzetmarkt bestaat. Daarnaast is er tijd nodig de technieken voor de geslachtsbepaling in het ei verder te ontwikkelen en op te schalen.

In Duitsland is onlangs een wetsvoorstel ingediend voor een verbod op het doden van eendagshaantjes per 1 januari 2022. Ook in Duitsland worden eerder genoemde opties genoemd als oplossing voor het doden van eendagshaantjes. Mijn ministerie houdt de ontwikkelingen in Duitsland en Frankrijk scherp in de gaten en blijft in gesprek met de sector over de ontwikkelingen op het gebied van afzet van eieren en hanenvlees en de technieken voor de geslachtsbepaling in het ei.

Voor verdere details verwijs ik naar mijn antwoorden op de vragen van het lid Futselaar.

Gesprek eendensector

Tijdens de begrotingsbehandeling van november 2020 heb ik toegezegd de Kamer te informeren over het gesprek met de eendensector betreffende de watervoorziening en het mogelijk maken van natuurlijk gedrag. Het gesprek met vertegenwoordigers van de eendensector heeft inmiddels plaatsgevonden. Met de sector is afgesproken dat men met een integraal plan van aanpak komt voor de watervoorziening. Uitgangspunt voor het plan van aanpak is het mogelijk maken van natuurlijk gedrag van de in Nederland gehouden pekingeenden. Meer concreet betekent dit het ter beschikking stellen van een vorm van open water zijnde poetswater. De sector heeft conform afspraak een plan van aanpak opgeleverd. Mijn ministerie is in gesprek met de sector om het plan verder te concretiseren zodat aan de natuurlijke behoefte van de eenden voldaan wordt en de negatieve bijeffecten tot een minimum worden beperkt. U wordt later geïnformeerd over het vervolg en de uiteindelijke inhoud van het plan van aanpak.

Koloniekooien

Tijdens het VAO van 8 december 2020 is de motie van het lid Moorlag (Kamerstuk 28 286, nr. 1160) «versneld uitfaseren koloniekooien voor leghennen» aangenomen door uw Kamer. Hiermee informeer ik u hoe ik om wil gaan met deze motie.

Momenteel vindt er in Europa een discussie plaats over het gebruik van de koloniekooi voor leghennen. De Europese Commissie heeft recentelijk een advies gevraagd aan de European Food Safety Authority (EFSA) met betrekking tot dierenwelzijn bij onder andere de huisvesting voor leghennen. Dit advies wordt uiterlijk eind 2022 verwacht. Daarnaast geeft de Commissie dit voorjaar een reactie op het burgerinitiatief «End the Cage Age». Op basis van deze uitkomsten zal ik mij ervoor inzetten om Europa breed een standpunt in te nemen over de uitfasering van de koloniekooi. Daarnaast zal ik ter uitvoering van de motie van lid Moorlag de voorbereidingen treffen om in Nederland de koloniekooien uit te faseren. Hierbij vind ik het van belang dat sprake is van een passende overgangstermijn voor de uitfasering. Duitsland is in 2015 gestart met het uitfaseren van koloniekooien en het verbod zal daar ingaan per 2025. Onderdeel van de voorbereiding is om voor de Nederlandse situatie een passende overgangstermijn in te richten waarbij tevens rekening gehouden wordt met investeringen die pluimveehouders de afgelopen jaren hebben gedaan met het oog op het verbod op de verrijkte kooihuisvesting die per 1 januari 2021 van kracht is. Besluitvorming over de invoering van dit verbod laat ik over aan een volgend kabinet.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven