28 089 Gezondheid en milieu

Nr. 180 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 oktober 2020

In mijn brief van 3 juni jl.1 heb ik aangegeven u na de zomer te informeren over de Safety Delta Nederland (SDN). Ik ben verheugd dat ik dat met deze brief kan doen.

Programma Duurzame Veiligheid 2030

Ik streef naar een robuuste langetermijnaanpak voor het voorkomen van incidenten in de (petro)chemie. Om die reden werken sinds het najaar van 2016 de (petro)chemische industrie, wetenschap en overheid in het programma Duurzame Veiligheid 2030 (DV2030) samen aan een vitale petrochemische industrie zonder noemenswaardige incidenten. DV2030 wordt per 31 december a.s. beëindigd na een evaluatietraject waarover ik u eind van het jaar zal informeren. Onderdelen van DV2030 zullen landen in de SDN.

Safety Delta Nederland

(Petro)chemische industrie, wetenschap en overheid zetten de met DV2030 gestarte samenwerking structureel voort in de SDN. Ik heb u hier eerder over geïnformeerd2. In december 2019 hebben partijen overeenstemming bereikt over het plan van aanpak SDN. Dit plan van aanpak was afgelopen maanden de basis voor het Convenant SDN. Dit convenant heb ik vandaag met partijen tijdens een digitale High Levelbijeenkomst ondertekend waarmee we de SDN hebben gelanceerd. U treft het convenant bijgaand aan3.

Ik heb het convenant gesloten met de TU Delft, Rotterdam School of Management Erasmus Universiteit, 4TU Centre for Resilience Engineering, RIVM, TNO en de stichting Veiligheid Voorop. In deze stichting zijn diverse brancheverenigingen verenigd om te werken aan veiligheid. De volgende partijen betuigen adhesie aan het convenant: het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Interprovinciaal Overleg, BRZO+, de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de Vereniging van Nederlandse Tankopslagbedrijven (VOTOB), de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI), de Vereniging van Handelaren in Chemische Producten (VHCP), Chemelot Site Permit, het Institute of Sustainable Process Technology (ISPT), COAST en de Faculteit Governance and Global Affairs Universiteit Leiden.

De partijen in het Convenant SDN hebben als doel om door structurele samenwerking het veiligheidsniveau van de (petro)chemie verder te verbeteren. Het gaat dan met name om de preventie van Brzo-incidenten4. Om dit doel te bereiken wordt de SDN gestart. Partijen willen zich richten op de ontwikkeling van (vernieuwende) veiligheidsconcepten voor Brzo-bedrijven, zowel op het terrein van de hard-, mind- als software en op de verbetering, ontwikkeling en de verspreiding van kennis en ervaringen daarmee.

De ambitie van partijen is dat – mede door de SDN – de Nederlandse (petro)chemische industrie anno 2030 de veiligste ter wereld is en daarmee een internationaal gewaardeerde en erkende toppositie heeft op het terrein van ontwikkeling van veiligheidsconcepten met betrekking tot gevaarlijke stoffen. Hierbij bevorderen partijen dat de resultaten van SDN door bedrijven gewaardeerd en geïmplementeerd worden in alle lagen van de bedrijven waaronder het management en de werkvloer.

Om de doelen en ambities van partijen te bereiken, zal de SDN bestaan uit een kenniscentrum en een innovatiecentrum waarbij te allen tijde de samenwerking tussen partijen centraal staat (zie navolgende infographic).

Met deze brief heb ik u geïnformeerd over de voortgang van één van mijn acties in het kader van de beleidsaanpak Omgevingsveiligheid en Milieurisico’s: het lanceren van de SDN.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer


X Noot
1

Kamerstuk 28 089, nr. 171

X Noot
2

Kamerstuk 28 089, nr. 135

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
4

Brzo-Incident: een gebeurtenis zoals een zware emissie, brand of explosie als gevolg van onbeheerste ontwikkelingen tijdens de bedrijfsuitoefening in een inrichting waarop de Seveso-richtlijn van toepassing is, waardoor hetzij onmiddellijk, hetzij na verloop van tijd ernstig gevaar voor de menselijke gezondheid of het milieu, binnen of buiten de inrichting ontstaat en waarbij een of meer gevaarlijke stoffen betrokken zijn;

Naar boven