27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 579 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juli 2022

Mede namens de Minister en Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat bied ik u hierbij een geactualiseerd «Nationaal Actieplan Duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen» aan1. Het actieplan zal ook worden toegestuurd aan de Europese Commissie. De verplichting om op reguliere basis een actualisatie van dit actieplan uit te voeren en toe te sturen aan de Europese Commissie is vastgelegd in Richtlijn 2009/128/EG inzake duurzaam gebruik pesticiden en de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Het actieplan beschrijft vastgestelde of reeds met u gedeelde voorgenomen acties, zoals recent in de Kamerbrief over het perspectief van agrarische ondernemers, waarmee invulling kan worden gegeven aan de bepalingen uit voornoemde richtlijn. Het is daarmee een beleidsneutraal plan en bevat geen nieuwe beleidsvoornemens of intensiveringen.

Het actieplan gaat over acties die betrekking hebben op het terugdringen van risico’s en effecten van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Aspecten met betrekking tot het toelatingsbeleid zijn EU geharmoniseerd met Verordening (EG) 1107/2009 en vallen daarmee buiten de reikwijdte van de richtlijn inzake duurzaam gebruik.

Zowel de richtlijn als de wet schrijft voor dat belanghebbenden in de gelegenheid worden gesteld om te reageren op een concept-actieplan. Het vorige Kabinet heeft op 22 november 2021 een concept voor (internet)consultatie openbaar gemaakt. Belanghebbenden konden tot 7 januari 2022 reageren. Er zijn 12 reacties binnengekomen. In drie gevallen was er sprake van een gecombineerde reactie van meerdere organisaties. Waar passend binnen de context van een beleidsneutraal actieplan en bijdragend aan het doel van de richtlijn, zijn de relevante opmerkingen verwerkt. Een samenvatting van de reacties is als bijlage toegevoegd aan het geactualiseerde actieplan.

Na de consultatie waren er ontwikkelingen die hebben geleid tot nieuw beleid en/of intensivering van acties op het gebied van het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Zo beschrijft het coalitieakkoord (bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77) de ambitie tot intensivering van de toepassing geïntegreerde gewasbescherming, het afstemmen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de Kaderrichtlijn Water en het uitvoeren van onderzoek naar gezondheidseffecten bij boeren en omwonenden. Deze ambities sluiten in een aantal gevallen aan bij ingediende zienswijzen in de consultatie. Daar waar al meer duidelijkheid is over acties om die ambities vorm te geven, zijn ze opgenomen in het geactualiseerde actieplan.

Naar verwachting zal de Europese Commissie voor de zomer een voorstel tot herziening van Richtlijn 2009/128/EG publiceren dat mogelijk leidt tot een substantiële wijziging in de EU-regelgeving en doorwerken in de nationale implementatie. Vanwege de verplichtingen uit de Richtlijn en de wet en eerdere toezeggingen aan de Europese Commissie kan niet worden gewacht met het vaststellen van een geactualiseerd actieplan tot de besluitvorming over een mogelijke herziene EU regelgeving is afgerond.

Indien op korte termijn meer duidelijk ontstaat over de uitwerking van de beleidsvoornemens uit het regeerakkoord die tot een substantiële aanpassing leiden van acties op het gebied van duurzaam gebruik, dan kan dat tussentijds aan de Europese Commissie worden gemeld. Ook is de gebruikelijke looptijd van het actieplan ingekort tot vier jaar (2022–2025), enerzijds om in de pas te lopen met de looptijd van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030, anderzijds omdat de verwachting is dat de herziening van de richtlijn met zich meebrengt dat omstreeks 2025 een geheel nieuw actieplan nodig zal zijn.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer


X Noot
1

Zie bijlage.

Naar boven