27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 144 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 maart 2013

In aansluiting op eerdere correspondentie over vondsten van diverse voor planten schadelijke organismen geef ik u hierbij een update van de stand van zaken. Het betreft:

  • 1. Ontwikkelingen rond vondsten van schadelijke organismen in verpakkingshout afkomstig uit China.

  • 2. Vondst nematoden in schors uit Portugal.

  • 3. De paprikasnuitkever.

1. Ontwikkelingen rond vondsten van schadelijke organismen in verpakkingshout afkomstig uit China

In aansluiting op de brief van 13 december 2012 (Kamerstuk 27 858, nr. 138) kan ik u melden dat er in EU-verband inmiddels besloten is om verplichte inspecties in te stellen bij import van verpakkingshout met natuursteen afkomstig uit China. Dit naar aanleiding van verschillende uitbraken van de zeer schadelijke Aziatische boktor in diverse lidstaten in de laatste jaren. Deze uitbraken waren in veel gevallen gerelateerd aan zendingen verpakkingshout met vooral natuursteen uit China.

Op grond van de nieuwe EU-maatregelen (Uitvoeringsbesluit 2013/92/EU) geldt voor enkele productstromen met een hoog risico (verpakkingshout met o.a. marmer, graniet, leisteen) een hoog verplicht minimum inspectiepercentage bij import (90% van de zendingen), voor een aantal andere steensoorten, zoals stoeptegels, geldt een lager verplicht minimum inspectiepercentage (15% van de zendingen). De kosten van de verplichte importinspecties zullen zoals gebruikelijk via een tarief worden doorberekend aan de importeurs. De maatregel gaat in per 1 april 2013 en geldt gedurende 2 jaar.

De NVWA werkt momenteel aan de voorbereiding van de uitvoering van deze verplichte inspecties bij import. Er heeft inmiddels een informatiebijeenkomst plaatsgevonden om de sector in te lichten over de nieuwe maatregelen en de consequenties daarvan voor de bedrijven. Voorts meld ik u dat het in mijn vorige brief aangekondigde bezoek aan China is uitgesteld tot een later tijdstip.

2. Vondst nematoden in schors uit Portugal

Zoals gemeld in mijn brief d.d. 13 december 2012 heeft Portugal laten weten eind 2012 over te stappen naar een andere, meer effectieve behandelingsmethode voor schors. Dit naar aanleiding van diverse onderscheppingen, onder meer door Nederland, van met nematoden besmette zendingen schors afkomstig uit Portugal. Dit werd gezien als een indicatie dat de behandeling van de schors niet goed is uitgevoerd of onvoldoende effectief is geweest, met het risico op insleep van het zeer schadelijke dennenhoutaaltje via besmet materiaal uit Portugal. De verwachting bestond dat overschakeling op een nieuwe behandelingsmethode zou leiden tot verbetering van de situatie.

In januari 2013 zijn er echter opnieuw drie met nematoden besmette zendingen schors uit Portugal onderschept die waren behandeld volgens de nieuwe methode. De situatie blijft daarmee zorgelijk. Op uitnodiging van Portugal hebben Nederlandse experts een bezoek gebracht om de risico’s op (her)besmetting van schors in kaart te brengen en mogelijke maatregelen te identificeren om deze risico’s in te perken. Er zal door de experts een risicoanalyse worden uitgewerkt en ik heb goede hoop dat op basis daarvan maatregelen genomen kunnen worden die de situatie zullen verbeteren.

Ik heb mijn Portugese collega niettemin opnieuw mijn zorgen kenbaar gemaakt en aangekondigd verdergaande maatregelen te overwegen mochten de gezamenlijke inspanningen onverhoopt niet leiden tot (blijvende) verbetering van de situatie.

3. De paprikasnuitkever

In aansluiting op de brief d.d. 13 december 2012 kan ik melden dat het merendeel van de paprikatelers in het gebied rond de eerder met de paprikasnuitkever aangetaste bedrijven inmiddels is overgeschakeld naar de nieuwe teelt. Enkele paprikatelers zijn overgestapt naar een andere teelt.

17 bedrijven hebben in aanvulling op het Schone Start Protocol gebruikgemaakt van de onder voorwaarden verleende tijdelijke vrijstelling van het middel Denkavepon-50 (dichloorvos 500 g/l), als extra preventieve maatregel om problemen in de vervolgteelt te voorkomen. Een klein aantal bedrijven start de nieuwe teelt op een later tijdstip. De NVWA voert rond de teeltwisseling controles uit met feromoonvallen. Wanneer die controles op alle bedrijven zijn uitgevoerd en er daarbij geen nieuwe vondsten worden gedaan van de snuitkever kan het Schone Start Protocol worden afgerond.

Onderzoek naar de herkomst van de aantastingen heeft nog steeds geen concreet resultaat opgeleverd. De Spaanse en Portugese autoriteiten zijn opnieuw gevraagd om inspecties uit te voeren op paprikabedrijven aldaar. Om de mogelijke herkomst op te sporen, worden verder steekproefsgewijs inspecties uitgevoerd bij import van producten uit landen in Midden-Amerika waar de paprikasnuitkever voorkomt, alsmede inspecties bij importeurs die sierteeltmateriaal uit dat gebied importeren. Ook wordt een meer diepgaand traceringsonderzoek uitgevoerd bij de eerder aangetaste bedrijven om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de mogelijke bron van de aantasting.

Binnenkort zal bekeken worden welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden in het verdere teeltseizoen 2013, door overheid dan wel bedrijfsleven, om eventuele nieuwe aantastingen te voorkomen dan wel snel op te sporen, zodat tijdig adequate acties ondernomen kunnen worden. Ook zal naar aanleiding van een door de NVWA opgestelde risicoanalyse bepaald worden of dit organisme in aanmerking komt voor voordracht voor een EU-quarantainestatus.

De staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven