27 830 Materieelprojecten

Nr. 244 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 11 juni 2018

De vaste commissie voor Defensie heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Defensie over de brief van 3 mei 2018 inzake de behoeftestelling van het project «Vervanging 127 mm kanon Luchtverdedigings- en Commandofregatten» (Kamerstuk 27 830, nr. 218).

De Staatssecretaris heeft deze vragen beantwoord bij brief van 8 juni 2018. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie, Ten Broeke

De griffier van de commissie, De Lange

1

Voor welke typen zeedoelen moet het kanon geschikt zijn?

Het kanon moet geschikt zijn voor de bestrijding van zowel grote als kleinere oppervlakteschepen.

2

Voor welk type landdoelen moet het kanon geschikt zijn?

Het kanon moet geschikt zijn voor de bestrijding van statische landdoelen zoals bunkers, geschutsposities, zendstations, commandoposten, gebouwen, en tevens al dan niet mobiele lanceerinstallaties.

3

Wat is de beoogde reikwijdte voor de verschillende typen beoogde projectielen?

Om redenen van operationele veiligheid kan Defensie niet tot in detail ingaan op de eigenschappen van wapensystemen.

4

Welk voordeel heeft een 127mm kanon boven een 76mm kanon? Wat betekenen deze voordelen voor de inzet bij vredestaken?

Tussen een 127mm en een 76mm kanon bestaan meerdere technische en operationele verschillen, zoals reikwijdte en effectiviteit. Deze verschillen zijn niet van invloed op de inzet in omstandigheden met een laag geweldsniveau.

5

Hoe verhoudt het voornemen tot vervanging van het 127 mm kanon van de LC-fregatten zich tot het voornemen om de LC-fregatten op termijn te gaan vervangen? Is het onderdeel van de behoeftestelling dat het nieuw te verwerven kanon ook op eventueel nieuw te verwerven LC-fregatten kan worden geplaatst?

8

Hoe lang moeten de nieuwe 127mm kanonnen wat u betreft mee kunnen gaan?

De vereiste technische levensduur van de nieuwe 127mm kanons is minimaal 30 jaar als wordt gekozen voor een nieuw systeem. Indien Defensie kiest voor tweedehands kanonsystemen moet de resterende technische levensduur minimaal vijftien jaar bedragen. Tweedehands systemen mogen bij aanschaf door Defensie niet ouder zijn dan vijftien jaar.

De vervanging van de 127mm kanons staat los van het voornemen om de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LC-fregatten) te vervangen. De LC-fregatten bereiken vanaf ongeveer 2030 het einde van hun levensduur. Op dat moment zullen de kanons ongeveer tien jaar op de LC-fregatten hebben gestaan.

In beginsel is het mogelijk om de kanons over te zetten op de schepen die de LC-fregatten zullen vervangen. Of dat ook gebeurt, zal Defensie tegen die tijd bezien. Belangrijke factoren daarbij zijn niet alleen de resterende levensduur van de kanons, maar ook de mogelijke verkoopopbrengst van de LC-fregatten. Deze zullen waarschijnlijk meer opleveren als ze zijn voorzien van kanons.

6

Waarom noemt u België niet als mogelijke internationale partner voor dit project? Hoe verhoudt dit verwervingsproject zich tot BENESAM?

Dit project betreft de vervanging van het 127mm kanon van de LC-fregatten. België beschikt niet over schepen die met dit kanon zijn uitgerust, en daarom heeft dit project geen rechtstreekse relatie met de Belgisch-Nederlandse Samenwerking op marinegebied (BENESAM). Nederland en België zullen vanzelfsprekend overleggen over de keuze van een nieuw kanon voor de nieuwe M-fregatten. Hierop wordt nader ingegaan in het antwoord op de vragen 10, 11 en 12.

7

Is sprake van een concurrentiestelling bij dit project? Wat zijn grofweg de kosten van de vervanging de meest voordehand liggende producenten?

Defensie voorziet concurrentiestelling tussen de twee mogelijke aanbieders van een 127mm kanon. Over de financiële aspecten bent u geïnformeerd in de commercieel-vertrouwelijke bijlage bij de A-brief (Kamerstuk 27 830, nr. 219).

8

Hoe lang moeten de nieuwe 127mm kanonnen wat u betreft mee kunnen gaan?

Zie het antwoord op vraag 5.

9

Welke energiecriteria zijn gehanteerd bij de behoeftestelling voor dit project en in hoeverre dragen zij bij aan het doel om in 2030 de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen met 20% terug te dringen ten opzichte van 2010?

Voor wapensystemen zoals kanons en raketten zijn geen energiecriteria van toepassing.

10

Kunt u de relatie uiteenzetten tussen dit project en het project vervanging M-fregatten?

11

Op welke wijze wordt het project vervanging M-fregatten meegenomen in de behoeftestelling van dit project?

12

Worden de M-fregatten ook voorzien van 127mm kanonnen? Zo ja, neemt u dat mee in dit project?

In de B-fase van het project «Vervanging M-fregatten» wordt onderzocht welk kanonsysteem voldoet aan de eisen voor deze nieuwe fregatten. Als uit dit onderzoek blijkt dat de keuze valt op een 127mm kanon, dan zal Defensie aansluiting zoeken bij het project voor de vervanging van de kanons van de LC-fregatten. De aanschaf van de kanons voor de nieuwe M-fregatten wordt geheel gefinancierd vanuit het project «Vervanging M-fregatten».

11

Op welke wijze wordt het project vervanging M-fregatten meegenomen in de behoeftestelling van dit project?

Zie het antwoord op vraag 10.

12

Worden de M-fregatten ook voorzien van 127mm kanonnen? Zo ja, neemt u dat mee in dit project?

Zie het antwoord op vraag 10.

13

Wordt een missile met een onderzeebootvariant overwogen? Bent u bereid deze mogelijkheid te onderzoeken en/of te betrekken bij de functionele eisen?

Dit vervangingsproject betreft de vervanging van een 127mm kanon door een soortgelijk kanon. Er wordt binnen dit project geen aanschaf van raketten overwogen. Het kanon is een wapensysteem voor situaties waarin raketten te kostbaar, buitenproportioneel of ongeschikt zijn, en waarin kleinkaliberwapens zoals mitrailleurs niet toereikend zijn.

14

Zijn er mogelijke aanbieders in Nederland? Zo ja, gaat u daarmee het gesprek aan?

Er zijn geen Nederlandse aanbieders.

Naar boven