27 062 Alleenstaande minderjarige asielzoekers

31 839 Jeugdzorg

Nr. 106 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Den Haag, 6 september 2017

In december 2016 hebben de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie (hierna: de inspecties) een hertoets van de kwaliteit van de beschermde opvang uitgevoerd. Ik bied u hierbij het rapport van de inspecties aan en geef u mijn reactie daarop1.

De inspecties hebben in de hertoets geconstateerd dat de kwaliteit van de beschermde opvang is verbeterd, maar op twee toetsingscriteria nog onvoldoende was. Zo hebben de inspecties geconstateerd dat de informatie die van belang is voor de begeleiding van een jongere tijdens het verblijf in de beschermde opvang niet volledig, overzichtelijk en eenduidig werd vastgesteld, mede omdat het zogeheten werkplan en veiligheidsplan nog niet in het digitale bewonersdossier (IBIS) konden worden opgeslagen. Verder hebben de inspecties geconstateerd dat het COA nog geen vastgesteld(e) visie en beleid over het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen had. Daarnaast uiten de inspecties in het rapport hun zorg dat tijdens de hertoets opnieuw is vastgesteld dat jongeren, met name een specifieke groep, uit de beschermde opvang zijn verdwenen.

Het COA heeft mij bij brief van 3 augustus 2017 geïnformeerd over de verbetermaatregelen die het heeft getroffen. Om een goede kwaliteit van de begeleiding van een jongere te borgen is het IBIS-systeem sinds mei 2017 weer toegankelijk voor de medewerkers in de beschermde opvang. Het format van het veiligheidsplan maakt thans al onderdeel uit van IBIS. Per 1 september 2017 maakt ook het format van het werkplan onderdeel uit van IBIS. Daarnaast zijn de visie en het beleid op de vrijheidsbeperkende maatregelen gereed en in augustus geïmplementeerd. In september 2017 zal volgens de visie en het beleid worden gewerkt.

Tot slot, ik heb uw Kamer geïnformeerd over de verschillende maatregelen die getroffen worden om te voorkomen dat alleenstaande minderjarige vreemdelingen (hierna amv’s) de opvang vroegtijdig verlaten.2 Zoals ik in mijn brief van 29 juni 2017 aan uw Kamer heb medegedeeld is het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen dat in 2016 de beschermde opvang vroegtijdig heeft verlaten ongeveer 30. In de eerste drie maanden van 2017 waren dit er minder dan 5. Bij de amv’s die sinds 2016 zonder toezicht uit de beschermde opvang zijn vertrokken gaat het overwegend om één nationaliteit: Vietnamees. Voor jongeren met deze nationaliteit is met Nidos als aanvullende maatregel de afspraak gemaakt dat Nidos een machtiging voor gesloten opvang jeugdzorg aanvraagt bij de rechter als de verwachting er is dat zij de opvang vroegtijdig gaan verlaten. Een dergelijke machtiging is bij enkele jongeren aangevraagd en voor een beperkte termijn verkregen. Ik benadruk nogmaals dat de beschermde opvang geen gesloten vorm van verblijf is. Ik kan dan ook niet garanderen dat er zich in het geheel geen risicovolle verdwijningen van amv’s uit de beschermde opvang zullen voordoen. Ik wil er echter alles aan blijven doen om de kans hierop zo klein mogelijk te houden.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Kamerstuk 27 062, nr. 99 en Kamerstukken 28 638 en 27 062, nr. 159

Naar boven