26 448 Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)

Nr. 551 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2015

Hierbij informeer ik u over twee onderwerpen aangaande de SVB: de uitkomsten van het onderzoek naar de inhuur van externen en de bevindingen uit het HPO-onderzoek.

Uitkomsten onderzoek inhuur externen door de SVB

Op 2 september 2015 besteedde het tv-programma Zembla aandacht aan het Multi-Regelingen-systeem (MRS) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In de uitzending is onder andere belangenverstrengeling gesuggereerd tussen extern ingehuurden en de leverancier Capgemini.

Met mijn brief van 28 september jl.1 heb ik gemeld dat de SVB mij heeft laten weten in de governance structuur en in het contract met de externen afspraken te hebben opgenomen om de onafhankelijkheid te waarborgen. Op mijn verzoek heeft de SVB nogmaals bevestigd dat betrokkenen geen bevoegdheid hadden om facturen van implementatiepartners (waaronder Capgemini) goed te keuren voor betaling. De verantwoordelijkheid voor deze activiteit lag steeds bij de voorzitter van de stuurgroep SVB Tien, die ten aanzien van de beoordeling van de facturen gebruik maakte van onafhankelijke business controllers.

De SVB heeft tevens besloten forensisch onderzoekers naar deze kwestie te laten kijken om elke onzekerheid uit te sluiten. De SVB heeft mij de resultaten van dit onderzoek doen toekomen. Langs deze weg informeer ik u hierover, conform de toezegging in mijn brief van 28 september jl. Ik bied u hierbij de rapportage aan2, waarbij de persoonsnamen en namen van persoonlijke ondernemingen zijn afgeschermd om de persoonlijke levenssfeer van de betrokken personen te respecteren.

De onderzoekers hebben aandacht besteed aan de geldstromen tussen Capgemini, de betreffende externen en de externen onderling. Zij concluderen dat het onderzoek niet heeft geleid tot aanwijzingen voor (mogelijke) belangenverstrengeling. De SVB stelt op basis van het onderzoek vast dat er geen sprake is geweest van enige vorm van belangenverstrengeling. De rapportage van de onderzoekers brengt mij tot een zelfde conclusie.

Een dergelijk onderzoek is voor betrokkenen ingrijpend. Ik ben hen erkentelijk voor hun volledige medewerking aan dit onderzoek.

HPO-onderzoek SVB

Met mijn brief van 28 september jl.3 heb ik aangekondigd dat in 2015 opnieuw het tweejaarlijkse High Performance Organisation (HPO) onderzoek bij de SVB wordt uitgevoerd. Hierbij informeer ik uw Kamer, conform mijn toezegging, over de bevindingen van dit onderzoek.

In het kader van het HPO-onderzoek is een meting gedaan onder de medewerkers van de SVB naar de kwaliteit van het management, de kwaliteit van de medewerkers, de cultuur, continue verbetering van de processen en de lange termijngerichtheid van de organisatie. Op basis van deze meting hebben de onderzoekers verdiepende interviews afgenomen met medewerkers, management en medezeggenschap van de SVB op het gebied van organisatiecultuur. Op mijn verzoek is de heer Hakkenberg als onafhankelijke deskundige aan dit onderzoek toegevoegd. Ik heb hem gevraagd bij te dragen aan de kwaliteit van het HPO onderzoek en met name de onafhankelijkheid te borgen. Tevens heb ik hem verzocht eigenstandig onderzoek te doen naar de cultuur van de SVB.

Hierbij informeer ik u in hoofdlijnen over de resultaten van het HPO-onderzoek. De respons op de enquête was 65% (in 2013: 39%), de gemiddelde totaalscore een 6,4. Deze score is gelijk aan de totaalscore in 2013 en ook de tendens van de verschillende HPO-factoren is nagenoeg gelijk. Er is een beperkte verbetering geconstateerd op de «zachtere» HPO-factoren («managementkwaliteit», «openheid & actiegerichtheid» en «medewerkerskwaliteit») en een beperkte verslechtering op de «hardere» factoren («continue verbetering» en «langetermijngerichtheid»).

Voor de SVB zijn de resultaten en conclusies herkenbaar. De SVB wordt aanbevolen om (meer) focus aan te brengen in de visie en strategie van de SVB en de medewerkers hierbij nadrukkelijk te betrekken. Deze aanbeveling is door de SVB overgenomen en wordt inmiddels verder uitgewerkt in de strategische koers 2020 van de SVB.

Het onderzoek van de heer Hakkenberg geeft een waardevolle aanvulling op het HPO-onderzoek. Zijn eindrapport doe ik u hierbij toekomen4. De conclusies en aanbeveling van de heer Hakkenberg worden door de SVB ter harte genomen en liggen in lijn met de aanbeveling vanuit het HPO onderzoek om de uitrol van de strategie samen met de medewerkers te doen. De SVB heeft mij laten weten dit voortvarend op te pakken.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma


X Noot
1

Kamerstuk 26 448, nr. 539.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
3

Kamerstuk 26 448, nr. 539.

X Noot
4

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven