26 407 Biodiversiteit

Nr. 50 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2010-12-27

Hierbij ontvangt u mijn reactie op de brief van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) d.d. 23 november 2010, over de aanbieding van de brochure «Biodiversiteit en waterwinning»1. Deze reactie is gevraagd door uw vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie op 2 december 2010 (2010Z17484/2010D49077).

In de brief vraagt de Vewin aandacht voor het behoud van een gezonde biodiversiteit: «Biodiversiteit is van levensbelang voor een gezonde economie en schone drinkwaterbronnen».

De brochure toont de urgentie die waterleidingbedrijven voelen om biodiversiteitsverlies te stoppen. De Vewin geeft aan dat de waterbedrijven in Nederland zich grote zorgen maken over het verlies van biodiversiteit, onder meer omdat dit verlies de voorziening van schoon drinkwater kan bedreigen. Tegelijk toont de Vewin de ambitie om het tij te keren, met creativiteit en innovaties. Zo stimuleert de drinkwatersector boeren om verantwoord om te gaan met bestrijdingsmiddelen, met minder watervervuiling als gevolg. Zelf nemen drinkwaterbedrijven ook maatregelen om de natuurkwaliteit te verbeteren, bijvoorbeeld het tegengaan van verdroging.

Het doet mij deugd dat de VEWIN de economische waarde van de natuur voor de bedrijfstak onderkent en zelf actie onderneemt. Gericht op het verbeteren van milieucondities voor drinkwaterproductie, maar ook op verbetering van de natuurkwaliteit en biodiversiteit. Natuur is een goedkope en efficiënte manier om schoon drinkwater te leveren – een zogenaamde «ecosysteemdienst» die al van oudsher in Nederland wordt benut. Het bewustzijn over de economische waarde van biodiversiteit en esosysteemdiensten en de duurzame benutting daarvan heeft een impuls gekregen door de recente TEEB studies (The Economics of Ecosystems and Biodiversity – zie ook mijn brief van 5 november (Tweede Kamer, vergaderjaar 2010–2011, 26 407, nr. 49).

Komend jaar zal ik een «TEEB» voor Nederland laten starten, om de economische waarde van onze natuur beter in beeld te brengen. Niet alleen voor de drinkwatersector, maar ook voor al die andere terreinen, zoals waterberging en -retentie, de plantenveredeling, bestuiving en toerisme en recreatie.

Ten aanzien van de waarde van biodiversiteit in het licht van de wereldwijde uitdagingen op gebied van voedselvoorziening, klimaat en armoedebestrijding, ontvangt u binnenkort mijn reactie op het rapport «Rethinking Global Biodiversity Strategies», dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) begin oktober 2010 heeft uitgebracht. In deze reactie geef ik ook aan wat de voornaamste aandachtsgebieden zijn voor een integrale aanpak van het biodiversiteitsverlies.

Over de uitvoering van het Beleidsprogramma Biodiversiteit 2008–2011 heb ik u onlangs geïnformeerd door middel van de Voortgangsrapportage 2008–2009 (TK 2010–2011, 26 407 nr. 48).

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven