26 396 Vervanging pantservoertuigen M577 en YPR

Nr. 115 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 augustus 2019

Met deze brief informeer ik u over de resultaten van de verwervingsvoorbereiding (D-fase) van het project «Voertuig 12kN overig en Remote Controlled Weapon Station (RCWS)» dat onderdeel is van het programma Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW). Dit programma betreft de vervanging van de operationele wielvoertuigen van Defensie die de basismobiliteit vormen van alle krijgsmachtdelen en nagenoeg alle eenheden.

Het toekomstige wielvoertuigenbestand zal onder meer gaan bestaan uit een licht, een middelzwaar en een zwaar type voertuig. De middelzware en zware typen vrachtauto’s worden ladingdragers. Ze worden naar behoefte voorzien van een laadbak met huif of containers met de benodigde functionaliteit (bijvoorbeeld commandovoering, verbindingen, werkplaats, brandstof-transport). Het programma bestaat uit acht projecten.

Overeenkomstig het Defensie Materieel Proces (DMP) is in het programma DVOW, op grond van de financiële omvang, onderscheid gemaakt tussen gemandateerde en niet-gemandateerde projecten. De projecten »Voertuig 7,5kN», «Brandstofcontainers», «Containerhefmiddel» en «Voertuig Quad» zijn gemandateerd.

De overige vier projecten zijn niet gemandateerd:

(1) Voertuigen 50kN, 100kN, 150kN;

(2) Containersystemen en subsystemen;

(3) Voertuig 12kN Air Assault;

(4) Voertuig 12kN Overig en RCWS.

In 2017 bent u met een D-brief geïnformeerd over de verwerving van de voertuigen 50kN, 100kN, 150kN (Kamerstuk 27 830, nr. 201 van 9 juni 2017).

In 2018 bent u geïnformeerd over de projecten Containersystemen en subsystemen (Kamerstuk 26 396, nr. 112 van 12 oktober 2018) en Voertuig 12kN Air Assault (Kamerstuk 26 396, nr. 114 van 23 oktober 2018).

Aanbesteding en realisatie

Het project «Voertuig 12kN overig en RCWS» behelst de levering van en het onderhoud aan 918 voertuigen. Alle voertuigen zijn als tactisch transportmiddel benodigd voor het operationeel optreden. De voertuigen worden in vijf hoofdvarianten aangeschaft, te weten twee gevechtsvarianten (hardtop en softtop), een logistieke variant (pick-up), een gewondentransportvariant en een militaire politie variant. Naast voertuigen behelst dit project de levering van 120 RCWS-en die op de 12 kN hardtop voertuigen geplaatst kunnen worden en op de vrachtauto’s uit het project voertuigen 50kN, 100kN en 150kN.

Tevens bevat het contract van de voertuigen opties voor additionele voertuigen en RCWS-en. Een deel van deze opties, namelijk 357 voertuigen en 10 RCWS-en, wordt al direct met de ondertekening van het contract besteld. Het voornemen om extra voertuigen af te roepen op basis van dit contract is reeds gemeld in de brief «Herijking Programma DVOW» (Kamerstuk 26 396, nr. 113 van 12 oktober 2018). Het totaal aantal direct bestelde voertuigen komt daarmee op 1275 en het aantal RCWS-en op 130. Bestelling van het resterend deel en de overige opties kan tot 5 jaar na acceptatie van het laatste voertuig uit de initiële levering.

De levering en het onderhoud van de voertuigen zijn als één geheel aanbesteed voor minimaal tien jaar overeenkomstig de Aanbestedingswet op Defensie & Veiligheidsgebied (ADV). Over de verwervingsstrategie van dit deelproject is de Kamer geïnformeerd met de C-brief van 3 juli 2015 (Kamerstuk 26 396, nr. 105). In de selectiefase hebben tien partijen zich aangemeld. Tijdens het vervolg van de aanbesteding zijn meerdere partijen om verschillende redenen afgevallen. Uiteindelijk hebben twee partijen een offerte ingediend.

Op grond van vooraf bekend gestelde gunningscriteria is de leverancier bepaald. De gunningscriteria hebben betrekking op de kwaliteit en op prijzen (levensduurkosten). De levensduurkosten bestaan uit investeringskosten en onderhoudskosten. De kwalitatieve criteria zijn laadvermogen, aanwezigheid van een CBRN-overdruk installatie en netwerkdekking van de onderhoudsvestigingen. Dit betekent dat zowel de kwaliteit als de prijs van belang is geweest bij de keuze van de leverancier.

Onderhoud

De leverancier draagt, behalve tijdens missies, het financiële risico voor de beschikbaarheid van de voertuigen in Nederland als in oefengebieden en geselecteerde landen (meeste Europese landen). In missiegebieden waar de krijgsmacht operationeel moet optreden en de leverancier om veiligheidsredenen niet aanwezig kan zijn, zorgt Defensie met ondersteuning door de leverancier zelf voor het onderhoud.

Het onderhoud aan de voertuigen wordt in Nederland uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de leverancier, door civiele monteurs dan wel door militaire monteurs onder toezicht van de leverancier. Het onderhoud aan de RCWS wordt in Nederland in beginsel door militaire monteurs op Defensielocaties uitgevoerd. Er is wel een mogelijkheid dit onderhoud uit te besteden aan de leverancier indien Defensie dat alsnog wenst. De contracten bevatten een optie om het onderhoud twee maal met vijf jaar te verlengen.

Overige aspecten

Industriële participatie

Het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) bepaalt bij de start van een aanbesteding door Defensie voor een militair systeem in hoeverre industriële participatie (IP) wordt gevraagd. Voor het voertuig 12kN heeft daarover consultatie plaatsgevonden tussen het Ministerie van Defensie, de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) en het Ministerie van EZK. Op basis daarvan is vervolgens bepaald dat voor het project «Voertuig 12kN overig en RCWS» IP zal worden gevraagd.

De verwachting is dat een substantieel deel van de productie- en onderhoudswerkzaamheden van de 12kN voertuigen voor de Nederlandse krijgsmacht in samenwerking met Nederlandse bedrijven zal worden uitgevoerd. De verdere ontwikkeling en uitvoering van de IP-plannen gebeurt in overleg tussen EZK en de door Defensie gekozen leverancier. De resultaten van het IP-beleid van EZK worden tweejaarlijks aan de Tweede Kamer gerapporteerd.

Internationale samenwerking

Zoals in de C-brief van 3 juli 2015 (Kamerstuk 26 396, nr. 105) reeds is gemeld, hebben pogingen om tot internationale samenwerking te komen niet tot een positief resultaat geleid.

Risico’s

Met de C-brief bent u geïnformeerd over de risico’s binnen het project «Voertuig 12kN Overig en RCWS» die toentertijd waren geïdentificeerd. Het betrof de risico’s haalbaarheid van eisen, kennisverlies binnen de projectorganisatie en prijsverhogingen door industriële participatie. Deze risico’s hebben zich niet voorgedaan. Voor de komende fase zijn risico’s geïdentificeerd en afgedekt op het gebied van mogelijke noodzakelijke aanpassingen van de voertuigen.

Financiële aspecten

Investering

Met het deelproject «Voertuig 12kN overig & RCWS» is een investering gemoeid tussen de € 250 miljoen en € 1.000 miljoen. Hierbij heeft zich een financiële meevaller voorgedaan als gevolg van een positief aanbestedingsresultaat. De investering komt in de jaren 2020 tot en met 2027 ten laste van het investeringsbudget van Defensie. Het bedrag wordt gefinancierd uit het programmabudget DVOW. In de commercieel vertrouwelijke bijlage bij deze brief is een overzicht opgenomen van de investeringsuitgaven.

Exploitatie

De exploitatiekosten zijn aan de hand van een analyse van de levensduurkosten vastgesteld. Alle onderhouds- en herstelwerkzaamheden, inclusief de reservedelen, vallen onder de geraamde exploitatiekosten. In de commercieel vertrouwelijke bijlage bij deze brief is het geraamde bedrag opgenomen1.

Vooruitblik

Ik wil het contract met de leverancier die als beste scoorde op de eerder genoemde aspecten, Iveco Defence Vehicles SpA, voor het einde van 2019 ondertekenen. Daarmee komt ook het laatste van de vier niet-gemandateerde deelprojecten van DVOW in uitvoering, na vertraging door juridische procedures en een aanbesteding die langer duurde dan gedacht. Vervolgens kunnen de eerste voertuigen in 2022 worden geleverd. Defensie ontvangt de laatste voertuigen in 2027. De levering van de RCWS-en is afgestemd op de instroom van de eerste hardtop varianten. Voor de voortgang van het project verzoek ik de Kamer deze brief spoedig te behandelen.

Met de invoer van deze 12kN voertuigen en RCWS-en zet Defensie een flinke stap naar een verbeterde operationele basismobiliteit voor de toekomst.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser


X Noot
1

Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven