26 234 Vergaderingen Interim Committee en Development Committee

Nr. 125 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 juli 2012

Op donderdag 18 november 2010 is de Tweede Kamer vertrouwelijk geïnformeerd over de ontwikkelingen rond de Nederlandse IMF-stoel. Naar aanleiding van dit overleg zijn de mogelijkheden om samen met België en Luxemburg een kiesgroep te vormen verder verkend en uitgewerkt. Bij deze deel ik u mede, mede namens de minister-president, dat Nederland overeenstemming heeft bereikt met België en Luxemburg over het vormen van een nieuwe kiesgroep in het IMF en dat wij voornemens zijn deze met ingang van november 2012 van start te laten gaan.

Binnen onze huidige kiesgroep bestaat brede steun voor de nieuwe opzet. De nieuwe kiesgroep zal daarom naar alle waarschijnlijkheid bestaan uit Nederland, België en Luxemburg plus de huidige leden Oekraïne, Israël, Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Cyprus, Georgië, Moldavië, Armenië, Macedonië en Montenegro. In deze samenstelling wordt de nieuwe kiesgroep in stemgewicht de vierde in het IMF en de grootste gemengde kiesgroep (bestaande uit meerdere landen). Dit staat garant voor een belangrijke stem in IMF-besluitvorming. Hieraan hecht het kabinet, zeker in de huidige tijd van onzekerheid op financiële markten, grote waarde.

Nederland en België zullen beurtelings de bewindvoerder voor deze kiesgroep leveren voor een termijn van vier jaar. Het land dat in een bepaalde periode niet de bewindvoerder heeft, levert de eerste plaatsvervangend bewindvoerder. Een tweede plaatsvervangende bewindvoerder wordt permanent geleverd door Oekraïne, dat die functie momenteel ook bekleedt in de Nederlandse kiesgroep. Afgesproken is dat Nederland de eerste bewindvoerder levert. De overige posities in het kiesgroepkantoor worden onder de kiesgroeplanden op basis van quota verdeeld. Nederland en België zullen op jaarlijkse basis roteren in het International Monetary and Financial Committee (IMFC). Hierbij zal België als eerste aan de beurt zijn.

Met deze stap geven Nederland en België invulling aan de afspraak, gemaakt in de G20 en bevestigd in de IMF-Board, dat twee stoelen van ontwikkelde Europese economieën in de IMF-Board vrij worden gemaakt voor invulling door opkomende economieën. Ook twee andere kleinere Europese kiesgroepen hebben hier een bijdrage aan geleverd. Zo maakte Zwitserland afgelopen april bekend dat het zijn stoel met Polen zal gaan delen. De kiesgroep met Scandinavische landen (met Zweden als grootste) heeft aangekondigd dat de Baltische staten mee gaan roteren op de stoel van bewindvoerders.

De hervorming van de IMF-Board is nog niet afgerond. Verdere verschuivingen zijn goed denkbaar. Door pro-actief op te treden hebben Nederland en België echter nu de zekerheid van een vaste plek in het bestuur van het IMF. De omvang van de nieuwe kiesgroep verzekert bovendien ook voor de afzienbare toekomst een sterke aanwezigheid van Nederland (en België) in de IMF-Board. Deze stap wordt dan ook volledig gesteund door de president van De Nederlandsche Bank, die namens Nederland gouverneur is bij het IMF.

Mede namens de minister-president, minister van Algemene Zaken, hoop ik u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Financiën, J. C. de Jager

Naar boven