25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1880 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juni 2022

Uw commissie heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevraagd om een reactie op het bericht van nieuwnieuws.nl over hulpverleners met post-COVID klachten. In het bericht wordt ingegaan op de resultaten van een poll van FNV. Uit deze poll komt naar voren dat honderden hulpverleners die met post-COVID klachten kampen, zijn ontslagen. Ook wordt gesteld dat slechts tien procent van de werkgevers gebruik maakt van de subsidieregeling. In reactie daarop het volgende.

Laat ik beginnen met het uitspreken van de grote waardering die ik heb, en met mij de gehele maatschappij, voor de medewerkers in de zorg die zich in de eerste fase van de pandemie hebben ingezet voor de zorg aan COVID-patiënten. We hebben als samenleving veel van hen gevraagd. Zorgmedewerkers stonden in de beginfase van de pandemie in direct contact met besmette patiënten. In deze tijd was er weinig kennis over het virus, de verspreiding daarvan en hoe we zorgmedewerkers tegen besmetting konden beschermen. Daardoor liepen zij risico’s om zelf ook besmet te raken en ziek te worden. Toch stonden zij er toen het nodig was.

Sommige zorgmedewerkers hebben nog steeds klachten na hun COVID-besmetting. Dat is heel vervelend. Ik wens hen, net als iedereen die te maken heeft met langdurige klachten na COVID, een spoedig herstel toe.

Zorgmedewerkers die langer dan twee jaar in dienst zijn, kunnen te maken krijgen met het wegvallen van hun loondoorbetaling bij ziekte. Het kabinet wil dat langdurig zieke zorgmedewerkers langer in dienst kunnen blijven, zodat zij kunnen werken aan herstel en re-integratie. Daarom heeft het kabinet besloten om zorgwerkgevers tijdelijk te ondersteunen met een subsidieregeling. Daarmee kunnen werkgevers hun langdurig zieke zorgmedewerkers minimaal zes maanden langer in dienst houden.

De subsidieregeling richt zich op het behoud voor de zorg van die zorgmedewerkers voor wie er perspectief is dat zij zodanig herstellen om weer aan het werk kunnen gaan. Gezien de personeelstekorten in de zorg is behoud van gekwalificeerd personeel gewenst. Door te stimuleren dat werkgevers langdurig zieke zorgmedewerkers langer dan de reguliere 104 weken blijven doorbetalen en in dienst houden, geven we de zorgmedewerkers meer tijd om op hun huidige werkplek verder te werken aan het herstel en de re-integratie. Immers, door de algemene druk op de zorg en vanwege coronamaatregelen hebben werkgevers en werknemers in de zorg bovendien niet altijd de tijd kunnen vinden en de inspanning kunnen leveren om werknemers goed te laten re-integreren. Met de mogelijkheid tot verlenging van loondoorbetaling hopen we de zorgmedewerkers voor het werk in de zorg te behouden. De vrijwillige loondoorbetaling kan voor maximaal 12 maanden worden afgesproken.

De regeling wordt binnen enkele dagen gepubliceerd. Pas na publicatie kunnen werkgevers een aanvraag indienen om van de subsidie gebruik te maken. De regeling richt zich op de zorgmedewerkers die in de periode maart tot en met december 2020 langdurig ziek zijn geworden. Voor velen van hen ligt het einde van het tweede ziektejaar nog voor hen en zal de afweging over een vrijwillige verlenging nog plaatsvinden. De subsidie zal overigens ook met terugwerkende kracht kunnen worden aangevraagd voor vrijwillige verlengingen van de loondoorbetaling die zijn goedgekeurd voor zorgmedewerkers die in de periode vanaf 1 maart jl. 2 jaar ziek zijn.

Ondanks het bestaan van deze subsidieregeling zullen sommige werkgevers en werknemers besluiten om geen aanspraak te maken op de subsidie. Sommige zorgmedewerkers met langdurige post-COVID-klachten zullen daardoor een beroep moeten doen op het vangnet van de sociale zekerheid. Dat stelsel kent geen onderscheid naar ziekte. De nadruk ligt op wat iemand kan. Er is daarbij altijd ruimte om aan te sluiten op de situatie van de individuele werknemer. Zo kunnen de re-integratie-activiteiten worden afgestemd op wat een individuele werknemer wel en niet kan.

Uw Kamer heeft daarnaast gevraagd uiteen te zetten wat het Ministerie van VWS heeft gedaan en nog gaat doen voor deze groep mensen.

Met de eerdergenoemde subsidieregeling bieden we deze mensen een langere periode voor herstel op hun eigen werkplek, met als doel hen te behouden voor de zorg. Deze subsidieregeling brengen we via brancheorganisaties onder de aandacht van zorgwerkgevers. Ook is via rijksoverheid.nl informatie te vinden voor werkgevers en werknemers. Voor wie geen perspectief is op herstel op de eigen werkplek, biedt ons stelsel van sociale zekerheid een vangnet zoals dat er ook is voor diegenen die vanwege een andere aandoening arbeidsongeschikt zijn geworden.

Daarnaast is er voor zorgprofessionals én anderen die kampen met post-COVID klachten, herstel- en nazorg beschikbaar. Om post-COVID patiënten te ondersteunen en begeleiden naar herstel zijn er verschillende regelingen en initiatieven opgezet. Zo wordt er zorg en ondersteuning geboden door middel van de tijdelijke regeling voor paramedische herstelzorg. Op basis van deze regeling kan de huisarts of medisch specialist beoordelen of iemand in aanmerking komt voor eerstelijns paramedische herstelzorg.

Ook is er ondersteuning beschikbaar voor mensen met langdurige klachten na een coronabesmetting. Zij kunnen voor hulp en ondersteuning terecht op Coronaplein.nu. Daarnaast treedt Longfonds op als patiëntvertegenwoordiger, waarbij informatievoorziening en het lotgenotencontact belangrijke elementen zijn. C-support biedt patiënten die langer dan drie maanden klachten houden, ondersteuning. C-support onderscheidt zich in de zorg voor COVID-19 patiënten met een integrale aanpak, namelijk gericht op het medisch domein, het domein van werk en inkomen en het (psycho-)sociale domein.

Vanuit het programma COVID-19 en werk wordt, met ondersteuning van de Ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, onderzoek gedaan naar onder meer belemmerende en bevorderende factoren voor werkhervatting bij post-COVID klachten. Het kabinet verwacht deze resultaten deze zomer en zal zich beraden hoe hiermee om te gaan.

Tot slot wil ik benadrukken dat we met partijen en betrokkenen in gesprek blijven over de ontwikkelingen en wat verder nodig is.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

Naar boven