25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1823 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 maart 2022

De Gezondheidsraad heeft vandaag, op 25 maart 2022, geadviseerd ook alle mensen vanaf 60 jaar een herhaalprik aan te bieden. Ik neem dit advies (zie bijlage)1 van de Gezondheidsraad over en licht mijn keuze verder toe in deze brief.

Dit betreft een aanvulling op het eerdere advies van de Gezondheidsraad (d.d. 18 februari 2021) om alle mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, mensen met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem en mensen met het syndroom van Down een herhaalprik te geven. Velen gaven hier al gehoor aan en er staan ook nog afspraken gepland. Bij deze doe ik nogmaals een oproep om, als mensen nog twijfelen, hier alsnog gebruik van te maken.

Advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad benoemt in het advies dat het aantal besmettingen in Nederland sinds de eerste helft van maart toeneemt. Ook de ziekenhuisopnames lopen nog verder op. Volgens de Gezondheidsraad ligt het aantal ziekenhuisopnames voor mensen van 60 tot en met 69 jaar boven het gemiddelde van alle ziekenhuisopnames. Vanwege de aanhoudende besmettingsdruk in combinatie met de afnemende bescherming van de eerste boostvaccinatie, adviseert de Gezondheidsraad de groep mensen die in aanmerking komt voor een herhaalprik uit te breiden naar de leeftijdsgroep 60 tot en met 69 jarigen. Zij zouden, net als de eerder geadviseerde groepen, drie maanden na hun laatste vaccinatie of een doorgemaakte SARS-CoV-2-infectie een herhaalprik met een mRNA-vaccin kunnen krijgen. Het advies is tot stand gekomen met behulp van het toepassingskader voor COVID-19 revaccinaties, dat de Gezondheidsraad gelijktijdig met dit advies over de herhaalprik heeft gepubliceerd. Ik kom later in deze brief op dit toepassingskader terug.

De Gezondheidsraad adviseert geen herhaalprik voor mensen onder de 60 jaar, al dan niet uit een medische risicogroep. De raad benoemt in het advies dat de te voorkomen ernstige ziekte door revaccinatie voor deze groep zeer beperkt is. Wel realiseert de raad zich dat er in individuele gevallen maatwerk nodig is.

Herhaalprik vanaf 60 jaar

Naar aanleiding van dit advies van de Gezondheidsraad wil ik iedereen in de leeftijd van 60 tot en met 69 jaar de mogelijkheid geven een herhaalprik te halen bij de een van de GGD-vaccinatielocaties. Ook alle mensen die dit jaar zestig worden, komen in aanmerking voor een herhaalprik. Vanaf zaterdag 26 maart kunnen de mensen van 60 tot en met 69 jaar, net als iedereen die in 2022 zestig wordt, online en telefonisch een afspraak voor een herhaalprik maken. Dit kan drie maanden na de laatste boostvaccinatie of een doorgemaakte COVID-19 besmetting. De raad geeft aan dat er in sommige gevallen sprake kan zijn van individueel maatwerk. Ik onderzoek samen met het RIVM op welke manier we de uitvoering voor deze uitzonderlijke gevallen kunnen realiseren.

Financiële gevolgen

Het aanbieden van deze herhaalprik is onderdeel van het lopende vaccinatiebeleid gericht op de beheersing van het coronavirus. In de huidige budgetten is reeds een mogelijkheid opgenomen van een additionele boost. De uitvoeringskosten voor het zetten van de vaccinatie worden geraamd op € 41 mln. uitgaande van de groep 60 tot en met 69 jarigen waarvan circa 1,7 miljoen mensen extra in aanmerking komen voor een herhaalprik.

Toepassingskader COVID-19 revaccinatie

De Gezondheidsraad heeft gelijktijdig met het advies over de herhaalprik een toepassingskader gepubliceerd (toegevoegd) ter ondersteuning van toekomstige besluitvorming over tijdige en gerichte inzet van COVID-19-vaccins op de middellange termijn (tot medio 2023). Met dit advies geeft de Gezondheidsraad invulling aan mijn eerdere verzoek (d.d. 15 februari 2022) te adviseren over de wijze waarop de samenleving in het komende jaar het best beschermd kan worden met vaccinatie op momenten dat de epidemiologische situatie daartoe aanleiding geeft.

Ook de Gezondheidsraad benoemt dat nog veel onzekerheid bestaat over de verdere ontwikkeling van de pandemie. In de brief over de lange termijn die binnenkort aan uw Kamer wordt aangeboden, gaat het kabinet onder andere in op het snel kunnen aanbieden van herhaalvaccinaties op het moment dat dit nodig is om mensen aanvullend te beschermen tegen ernstige ziekte door COVID-19. Dat kan meerdere keren per jaar nodig zijn. Dit wordt de komende tijd, samen met verschillende partijen, verder uitgewerkt in concrete uitvoeringsplannen voor de inzet van COVID-19-vaccinatie. Er wordt daarbij in ieder geval rekening gehouden met een scenario waarin de meest kwetsbare groepen in korte tijd en met korte reactietijd een herhaalvaccinatie nodig hebben en een scenario waarin een herhaalprik wordt aangeboden aan de hele bevolking. Het toepassingskader dat de Gezondheidsraad mij heeft doen toekomen is hierbij een belangrijk instrument.

Tot slot

De Gezondheidsraad verwacht dat het niet eerder dan in het najaar van 2023 mogelijk zal zijn om een structureel vaccinatieprogramma voor COVID-19 te overwegen. De raad heeft aangegeven in een later stadium te adviseren over dit lange termijnprogramma. Zodra er meer bekend is zal ik uw Kamer hierover informeren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven