25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1343 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 juni 2021

Op 18 juni jl. heb ik uw Kamer voor het laatst geïnformeerd naar aanleiding van de motie Sjoerdsma c.s. over de uitgangspunten voor de vergoeding van testen voor reizigers naar het buitenland, de voortgang, de financiële onderbouwing en de resterende risico’s van de uitvoering van het project.1 Via deze brief informeer ik u mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de uitrol hiervan. Daarbij wil ik nogmaals benadrukken, zoals ook in de eerdere brieven is gedaan, dat door het zeer korte tijdsbestek van de gehele uitvoering er risico’s bestaan op onrechtmatigheid. Uiteraard zal het kabinet er alles aan doen om deze zo goed mogelijk te beheersen, maar uitsluiten kan het kabinet dit helaas niet.

Uitvoering

Zoals aangegeven in de eerder genoemde brief was het een grote uitdaging om in zeer korte tijd testaanbieders te contracteren die voldoen aan de vereisten op het gebied van privacy en techniek. Ook was het voor de gecontracteerde testaanbieders een uitdaging om de juiste aansluiting op alle technische en digitale systemen, waaronder de CoronaCheckApp, rond te krijgen. Bovendien moet er aan hoge eisen voor onder andere de bescherming van persoonsgegevens worden voldaan. Dit leidt ertoe dat de technische aansluiting van de testaanbieders stap voor stap tot stand komt. De eerste testaanbieder is aangesloten en vandaag kunnen reizigers die naar het buitenland gaan een afspraak plannen voor een gratis coronatest, die vanaf 1 juli kan worden afgenomen.

Dit geldt voor iedereen die niet of nog niet over een vaccinatie- of herstelbewijs beschikt. Via de website testenvoorjereis.nl kunnen reizigers online een afspraak plannen bij één van de commerciële testlocaties die hiervoor met de rijksoverheid een overeenkomst hebben gesloten. Afspraken zijn ook telefonisch te maken bij de GGD. Vervolgens kan bij een negatieve uitslag het testbewijs in de CoronaCheckApp worden omgezet naar een Digitaal Corona Certificaat (DCC), het Europese bewijs waarmee de reiziger kan aantonen dat hij of zij veilig kan reizen.

Een deel van de reizigers heeft bij het boeken van hun reis bij een reisorganisatie reeds een test geboekt. In samenspraak met de grote reisorganisaties (Sunweb, Corendon en TUI) en de brancheorganisaties is er de mogelijkheid om alle reeds geplande testen tot en met 4 juli te laten staan en de reiziger de daarmee gepaard gaande kosten via de reisorganisatie te vergoeden.

Ook is het sinds vanmorgen voor reizigers mogelijk een afspraak te maken voor een NAAT(PCR)-test bij de GGD. De capaciteit van de GGD’en voor reizigerstesten is gezien de andere taken van de GGD niet onbeperkt. Daarom is het ook belangrijk dat er genoeg capaciteit elders beschikbaar is. Ik ben de GGD-en dankbaar dat zij hun capaciteit ook voor deze teststroom open hebben gesteld. Ook de andere betrokken partijen ben ik erkentelijk voor hun inzet de afgelopen weken.

De komende dagen zullen er steeds meer testaanbieders zijn aangesloten op het systeem. Dat betekent dat een reiziger op steeds meer plekken een test kan laten afnemen. Hiermee zal naar verwachting voldoende testcapaciteit beschikbaar zijn voor de testbehoefte van reizigers deze zomer.

Omdat de besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames in Nederland nog steeds dalen, wijzigen de eisen die andere landen aan Nederlandse reizigers stellen iedere week. Daarom vragen wij reizigers om pas vijf dagen voor hun reis een afspraak te plannen, en altijd eerst op wijsopreis.nl te checken of, en zo ja welke test nodig is voor het land van bestemming.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


X Noot
1

Kamerstuk 25 295, nr. 1337

Naar boven