25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1242 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 juni 2021

In de COVID-stand van zakenbrief van 28 mei jongstleden heb ik u laten weten dat de COVID-19 vaccinatiecampagne inmiddels flink op stoom is (Kamerstuk 25 295, nr. 1241). Wekelijks ontvangt zo’n miljoen Nederlanders een vaccin. In de komende weken gaan we door met het op grote schaal vaccineren. We komen in een fase waarin de oudere leeftijdsgroepen en de mensen met een (hoog) medisch risico de kans hebben gehad tenminste hun eerste vaccin te ontvangen. We blijven ons daarbij richten op het verder verhogen van de vaccinatiegraad. De vaccinatiegraad is allesbepalend om het virus blijvend onder controle te krijgen. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen die dat willen, in alle leeftijdsgroepen en in alle delen van de samenleving, zich laten vaccineren.

De komende tijd zullen we extra inzetten op het intensiveren van het bereiken en overtuigen van de verschillende doelgroepen. Dit doen we door nog niet gevaccineerde mensen uit groepen die eerder zijn uitgenodigd nogmaals de gelegenheid te bieden zich te laten vaccineren, te beginnen de groep 60 jaar en ouder. Mensen kunnen om diverse redenen de eerste vaccinatieronde hebben gemist. Om iedereen alsnog de kans te geven zich te laten vaccineren worden daarom herhalingsoproepen georganiseerd.

Bij de instellingen worden al sinds april herhaalrondes georganiseerd. Dit betreft de bewoners van instellingen die in het voorjaar niet in de gelegenheid waren om zich te laten vaccineren of die destijds nog geen cliënt waren in de betreffende instelling en nog niet gevaccineerd zijn. We zullen nu ook voor andere groepen herhaalrondes organiseren.

65-plussers

Mensen in leeftijdscohorten boven de 65 jaar die, volgens de registratie in het centrale registratiesysteem CIMS, nog niet zijn gevaccineerd ontvangen een herinneringsoproep op naam op hun huisadres. Zij kunnen een afspraak maken bij een GGD. Het RIVM zal vanaf 5 juni aanstaande beginnen met het uitnodigen van mensen van 90 jaar en ouder. Voor al deze groepen zetten we een mRNA-vaccin in.

In vervolg op de mensen van 90 jaar en ouder ontvangen volgende leeftijdsgroepen een herinneringsoproep om zich te laten vaccineren. De 80- tot en met 89-jarigen hebben eerder al een herinneringsbrief ontvangen, daarom zal de volgende groep de 70- tot en met 79-jarigen zijn. Zij ontvangen naar verwachting vanaf medio juni een herhalingsoproep. Intentie is om ook de groep van 65- tot en met 69-jarigen snel daarna, vanaf week 25, een herinneringsbrief te sturen.

De mensen worden uitgenodigd op basis van de registratie in CIMS. Het kan zijn dat er mensen worden uitgenodigd die al gevaccineerd zijn. Dit kan veroorzaakt worden door de (nu nog) onvolledige registraties in CIMS of doordat mensen hebben aangegeven dat hun vaccinatiegegevens niet doorgegeven mogen worden naar het centrale informatiesysteem CIMS bij het RIVM. In de uitnodigingbrief wordt daar aandacht aan besteed.

60- tot en met 64-jarigen

Een deel van de mensen uit de leeftijdscategorie 60- tot en met 64-jarigen die AstraZeneca kreeg aangeboden via de huisarts, heeft van dit aanbod geen gebruik gemaakt. AstraZeneca is een veilig en effectief vaccin voor de mensen van 60 jaar en ouder. Voor degenen die al een eerste AstraZeneca-vaccin hebben ontvangen, geldt dat zij ook de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin bij de huisarts krijgen. Daarnaast wil ik de groep mensen die nog geen vaccin heeft gehad de mogelijkheid bieden zich met een ander vaccin te laten vaccineren. Nu de ouderen en meest kwetsbare mensen de kans hebben gehad gevaccineerd te worden, komt er ruimte om mensen uit deze groep die nog niet zijn gevaccineerd een ander vaccin aan te bieden. Daartoe krijgen zij vanaf zaterdag 5 juni de mogelijkheid om online een afspraak te maken bij de GGD. Vóór zaterdag 5 juni kan nog geen afspraak worden gemaakt.

Zodoende bereiken we ook onder 60- tot en met 64-jarigen een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. Hiermee voldoe ik aan mijn toezegging aan het Kamerlid Wilders (PVV) tijdens het plenaire debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus van 12 mei jongstleden, waarin ik heb toegezegd de Kamer te informeren over een mogelijk alternatief vaccin voor 60-plussers die tot dus ver alleen in aanmerking komen voor het AstraZeneca-vaccin, maar graag in aanmerking zouden willen komen voor een ander vaccin, zoals het BioNTech/Pfizer- of het Moderna-vaccin.

Met deze inzet zorgen we ervoor dat iedereen die dat wil half juli ten minste één vaccinatie heeft ontvangen, en voor 1 september volledig is gevaccineerd. Het is van belang dat iedereen die dat wil volledig is ingeënt, zodat we het virus er echt onder kunnen krijgen. Met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad heb ik er vertrouwen in dat in Nederland de meeste coronamaatregelen in het najaar kunnen worden afgeschaald.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven