25 087 Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

Nr. 33 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 oktober 2012

Overeenkomstig het verzoek, gedaan in de brief van 26 september 2012, zend ik hierbij de ingevulde toetsingsschema’s met standaardcriteria voor belastingverdragen1, toegepast op het belastingverdrag met Ethiopië2 en het wijzigingsprotocol inzake de uitwisseling van fiscale informatie met betrekking tot het belastingverdrag met India3 *).

Vooraf wordt opgemerkt dat het belastingverdrag met Ethiopië enerzijds en het wijzigingsprotocol met betrekking tot het belastingverdrag met India anderzijds zich in enigszins verschillende fases van het ratificatieproces bevinden.

Een afschrift van het belastingverdrag met Ethiopië is u vooruitlopend op de officiële indiening ter vertrouwelijke kennisneming toegezonden, tezamen met de toelichtende nota (en het bijbehorende toetsschema) bij dit verdrag. Dit verdrag is bij de Afdeling advisering van de Raad van State voor advies aanhangig gemaakt.

Ter zake van het wijzigingsprotocol met betrekking tot het belastingverdrag met India, daarentegen, heeft de Raad van State reeds advies uitgebracht, waarna het wijzigingsprotocol (en de toelichtende nota daarbij) officieel bij Uw Kamer is ingediend. Overigens heeft de Raad van State hierbij een zogeheten blanco advies uitgebracht.

Voor alle onderhandelingen over nieuwe of te wijzigen bilaterale belastingverdragen geldt dat de inzet van Nederlandse zijde zal worden bepaald door de uitgangspunten, zoals deze zijn neergelegd in de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011 en de bespreking daarvan met het Parlement. De verdragsinzet van Nederland is samengevat in voornoemde standaardcriteria voor belastingverdragen en vormen leidraad in elke fase van het onderhandelingsproces.

Wat betreft de informatievoorziening omtrent de stand van zaken van bilaterale verdragsonderhandelingen wijs ik er op dat het onderhandelingsprogramma voor belastingverdragen jaarlijks door mij wordt gepubliceerd op rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingen-internationaal.

Naar aanleiding van de publicatie van het onderhandelingsprogramma kan een ieder vooraf kenbaar maken welke aandachtspunten dienen te worden meegenomen in de verdragsonderhandelingen met het desbetreffende land.

Voorts verschijnt zodra een nieuw of gewijzigd belastingverdrag dan wel een wijzigingsprotocol is ondertekend een nieuwsbericht op de website van het Rijk.

Tot slot verstrekt de Minister van Buitenlandse Zaken periodiek een lijst aan Uw Kamer van in onderhandeling zijnde ontwerp-verdragen, waaronder bilaterale belastingverdragen, laatstelijk bij brief van 29 juni 2012.4

Ik vertrouw erop u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.

De staatssecretaris van Financiën, F. H. H. Weekers


X Noot
1

Kamerstukken II 2011/12, 25 087, nr. 8, naar aanleiding van de motie Van Vliet.

X Noot
2

Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Federale Democratische Republiek Ethiopië tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen, met protocol.

X Noot
3

Protocol tot wijziging van het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek India tot het vermijden van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen en naar het vermogen, met Protocol.

X Noot
4

Kamerstukken II 2011/12, 23 530, nr. 94

Naar boven