24 804 Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 156 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2020

Afgelopen week zijn er onwenselijke situaties ontstaan op Schiphol, waarbij veel mensen dichtbij elkaar op de luchthaven stonden. Dit is onacceptabel. Er is de afgelopen dagen intensief contact geweest met Schiphol en de (Nederlandse) luchtvaartmaatschappijen. Conform de toezegging van de Minister-President tijdens het coronadebat van dinsdag 15 december jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 37, debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus) informeer ik u hierbij over de aanvullende maatregelen die ik heb afgesproken met de luchtvaartsector. Tevens informeer ik u over de afspraken die ik heb gemaakt met de luchtvaartsector om niet-noodzakelijke reizen te ontmoedigen.

Drukte Schiphol

Ondanks de afgenomen passagiersaantallen is op een aantal momenten drukte ontstaan omdat er meerdere vluchten tegelijkertijd aankwamen met een groot aantal transferpassagiers. Dit leverde onacceptabele situaties op die niet passen bij de ernstige gezondheidssituatie waarin Nederland zich bevindt. Er is op vrijdag 11 december jl. direct contact opgenomen met Schiphol hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat er wordt gedaan zodat herhaling wordt voorkomen. Schiphol heeft vanaf dat weekend de volgende maatregelen geïmplementeerd:

  • De bezetting van securitypersoneel en de inzet van securitylanes is verhoogd.

  • De werkzaamheden aan automatische grenscontrolepoortjes zijn stilgezet, zodat alle poortjes weer open kunnen.

  • Er zijn extra passenger assistants en floormanagers ingezet om reizigers actief aan te spreken op het houden van 1,5 meter afstand ook bij paspoortrijen.

  • De balieplanning is aangepast zodat er meer balies open zijn om de passagiersstromen sneller af te handelen.

Op maandag 14 december jl. heb ik wederom contact gehad met Schiphol en de (Nederlandse) luchtvaartmaatschappijen en is er afgesproken dat binnen 48 uur de volgende aanvullende maatregelen worden genomen:

  • Aanpassing van de vluchtschema’s voor een betere spreiding van passagiers.

  • De KMar blijft ondanks de teruggenomen passagiersaantallen passende inzet verlenen op Schiphol, zodat alle beschikbare balies voor paspoortcontroles bemenst zijn.

  • Schiphol heeft flexibel inzetbare teams gevormd die waar nodig extra worden ingezet om de passagiersstromen optimaal te reguleren.

  • De communicatie van Schiphol en de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen richting de reiziger wordt strenger. Er wordt actiever gewezen op alleen reizen indien noodzakelijk en niet reizen bij klachten.

De beelden van vandaag laten zien dat het absoluut nog niet genoeg is. Op woensdag 16 december jl. ben ik daarom opnieuw in overleg gegaan met Schiphol en de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen om hen tot de orde te roepen. Schiphol dient te zorgen dat de maatregelen die zijn afgesproken worden nageleefd. In de gesprekken is afgesproken dat de volgende extra acties wordt ondernomen:

  • Er is door Schiphol extra capaciteit vrijgemaakt voor de controle en handhaving op de 1,5 meter afstand en de mondkapjesplicht.

  • Morgen starten Schiphol en KLM met een gezamenlijke campagne om reizigers op te roepen alleen te reizen indien noodzakelijk, de 1,5 meter afstand op Schiphol na te leven en altijd een mondkapje te dragen.

  • Er wordt door Schiphol een actieve deurcontrole ingevoerd om te voorkomen dat mensen die niet reizen de luchthaven betreden.

  • Alle vertrek- en aankomsthallen op Schiphol zijn opengesteld.

Ontmoedigen niet noodzakelijke reizen

Het kabinet heeft deze week de oproep verlengd om niet te reizen naar het buitenland en geen reizen te boeken – tenzij dit strikt noodzakelijk is – tot 15 maart 2021. Als reizigers toch besluiten om voor een vakantie op reis te gaan dan acht het kabinet dat zeer onverantwoord en ongepast. Op maandag 14 december en op woensdag 16 december jl. heeft er intensief overleg plaatsgevonden met de gehele Nederlandse luchtvaartsector. Hierin is duidelijk aangegeven dat niet-noodzakelijke reizen in de epidemiologische situatie waarin wij ons nu bevinden niet kunnen. De verantwoordelijkheid ligt hierin niet alleen bij de reiziger, maar zeker ook bij de reis- en luchtvaartsector. De luchtvaartsector heeft een belangrijke rol in het noodzakelijk verkeer zoals transport van goederen en voor mensen met een dringende reden. Het kabinet heeft daarom aangegeven dat het compleet stilleggen van de burgerluchtvaart middels vliegverboden onwenselijk is. Ik heb de luchtvaartsector aangesproken op hun verantwoordelijkheid in deze. De volgende afspraken zijn gemaakt:

  • De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hebben aangegeven tot 15 maart 2021 geen pakketreizen aan te bieden naar oranje gebieden.

  • Voor alle vliegreizigers wordt een negatieve testverklaring verplicht voor vertrek uit een risicogebied. Uw Kamer wordt hierover door mij en de Ministers van JenV en VWS voor het kerstreces geïnformeerd.

  • Vliegreizigers worden door de Nederlandse luchtvaartsector actief op de website en vroeg in het boekingsproces geattendeerd op het negatieve reisadvies.

We blijven kijken of er aanvullende maatregelen mogelijk zijn om te zorgen dat niet-noodzakelijke reizen worden ontmoedigd. Ik onderzoek in ieder geval of het mogelijk is om een verklaring in te voeren waarin reizigers aangeven of het een noodzakelijke reis betreft. Uw Kamer zal hier begin volgend jaar over worden geïnformeerd.

De Minister van Buitenlandse Zaken heeft op 15 december jl. aangekondigd dat de laatste gebieden waar nog een geel reisadvies voor gold, in de avond van 16 december op oranje zullen gaan. De reisbranche en boekingsplatforms zijn, net als in oktober, opgeroepen om geen niet-noodzakelijke reizen naar landen en gebieden met een oranje reisadvies aan te bieden.1

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


X Noot
1

Kamerstuk 25 295, nr. 682.

Naar boven