24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting

Nr. 646 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR ARMOEDEBELEID, PARTICIPATIE EN PENSIOENEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 september 2022

Op 19 mei jl. heeft de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid mij gevraagd om een reactie op een brief van de Landelijke Armoedecoalitie (LA) aan uw Kamer met betrekking tot inflatie. Met deze brief geef ik invulling aan uw verzoek.

In de brief vraagt de LA uw aandacht voor de hoge inflatie die tot schrijnende situaties leidt. De LA signaleert dat de groep mensen die niet rond kan komen steeds groter wordt en pleit voor stevige en structurele maatrelen om zo invulling te geven aan het begrip bestaanszekerheid. Hiertoe doet de LA een aantal concrete voorstellen.

Ik heb grote waardering voor maatschappelijke organisaties en netwerken zoals de LA die zich inzetten om armoede tegen te gaan. Het is waardevol om signalen uit de praktijk, van mensen die zich elke dag inzetten voor mensen die moeilijk rond kunnen komen, te ontvangen. Het aanpakken van armoede kan de overheid immers niet alleen. Bij het opstellen van de Aanpak geldzorgen, armoede en schulden, die ik recent aan uw Kamer heb aangeboden, heb ik dan ook gebruik gemaakt van de inzichten die in de afgelopen maanden bij maatschappelijke organisaties zijn opgehaald. Ook hebben gesprekken met ervaringsdeskundigen plaatsgevonden. De Armoedecoalitie Utrecht, die bij de LA is aangesloten, is een van de partijen die ondersteuning heeft geboden bij die gesprekken. Daar ben ik de Armoedecoalitie Utrecht zeer erkentelijk voor.

Het kabinet onderkent dat het vraagstuk van armoede, zeker in het licht van de huidige inflatie, extra aandacht nodig heeft. In de Aanpak geldzorgen, armoede en schulden komen veel van de onderwerpen, die de LA in de brief aan de orde stelt, terug. Een betere borging van de bestaanszekerheid, waar de LA voor pleit, is één van de belangrijke pijlers van de aanpak. Zo gaat het wettelijk minimumloon omhoog en daarmee ook het sociaal minimum. Daarnaast wordt de norm (hoogte) en de systematiek van het sociaal minimum door een onafhankelijke commissie onder de loep genomen Het tegengaan van kinderarmoede is één van de prioriteiten van de Aanpak, waar de LA terecht aandacht voor vraagt.

Daarnaast heeft het kabinet tijdens de augustusbesluitvorming aandacht voor de koopkracht. We zien, zoals ook het CPB signaleert, dat met name huishoudens met lage inkomens (extra) kwetsbaar zijn voor tegenslagen en hard geraakt worden door de uitzonderlijk hoge inflatie. Het kabinet werkt daarom aan maatregelen om de uitgangspositie van de meest kwetsbare huishoudens te verbeteren en om middeninkomens te ondersteunen.

Ook voer ik met de Minister voor Klimaat en Energie, Energie-Nederland, energieleveranciers en gemeenten gesprekken over hoe betalingsproblemen door de gestegen energierekening zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen. De toezegging van het kabinet tijdens het debat over de voorjaarsnota 2022 (Handelingen II 2021/22, nr. 97, item 47) om opnieuw de eenmalige energietoeslag te verhogen, dit keer van 800 euro naar 1.300 euro, zal voor de lage inkomens eraan bijdragen dat betalingsproblemen als gevolg van de gestegen energierekening kleiner worden. De toolkit, een handzaam overzicht van regelingen en verwijzingen die de organisaties kunnen gebruiken om mensen met geldzorgen als gevolg van de gestegen energierekening op weg te helpen, draagt bij aan het bereiken van de juiste doelgroep, De toolkit is verstuurd aan ruim 45 organisaties, die in contact staan met huishoudens met een laag inkomen, om hun achterban te attenderen op de eenmalige energietoeslag.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten

Naar boven