23 987 Uitbreiding van de Europese Unie

Nr. 115 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 maart 2011

Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Veiligheid en Justitie en de minister voor Asiel en Immigratie, de op 18 februari 2011 verschenen interimrapporten van de Europese Commissie betreffende de voortgang van Bulgarije en Roemenië onder het Coöperatie- en verificatiemechanisme (CVM) aan.1 De interimrapporten geven een feitelijke weergave van de ontwikkelingen in de hervorming van de rechtsstaat en de bestrijding van corruptie en, in het geval van Bulgarije, georganiseerde misdaad, sinds de publicatie van de rapporten in juli 2010. Een uitvoeriger rapportage, voorzien van conclusies en aanbevelingen, zal de Commissie deze zomer publiceren.

Commissierapporten

Uit het rapport over Bulgarije blijkt dat de politieke wil tot hervormen nog steeds bestaat. Op het gebied van justitiële hervormingen zijn belangrijke stappen gezet op weg naar een effectiever strafprocesrecht, meer controle op de rechtsgang en meer aandacht voor de opleiding van rechters. In de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad is ook sprake van vooruitgang, zoals blijkt uit een nieuw opgericht anticorruptieorgaan en enkele politieacties. Volgens de Commissie moet Bulgarije zich de komende maanden richten op verdere hervormingen van het justitieel systeem en het politieapparaat. Ook wordt Bulgarije aanbevolen meer werk te maken van het tegengaan van belangenverstrengelingen en de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad.

Over Roemenië concludeert de Commissie dat dit land zich de afgelopen maanden constructief heeft opgesteld en dat het momentum voor hervormingen is hervonden. Ook heeft Roemenië op het gebied van hervorming van de rechtsstaat belangrijke stappen gezet, conform de aanbevelingen van de Commissie in het zomerrapport van juli 2010. De Commissie noemt specifiek het versnellen van de behandeling door rechtbanken van zaken en de start van impact assessments van de nieuwe wetboeken van straf(-proces)recht en burgerlijk(proces) recht. Op het vlak van corruptiebestrijding constateert de Commissie meer activiteit, echter zonder voldoende vooruitgang waar het corruptie op hoog niveau betreft. De Commissie noemt het Roemeense parlement specifiek als kracht die belangrijke besluiten tegenhoudt.

Volgens de Commissie moet Roemenië de komende maanden vooral verdergaan met de voorbereidingen voor de implementatie van de nieuwe wetboeken, het evalueren van het justitieel stelsel om verdere verbeteringen aan te brengen en het versterken van het anticorruptiebeleid.

Behandeling van de rapporten in Raadskader

Het Hongaarse EU-voorzitterschap zal raadsconclusies voorstellen voor de Raad Algemene Zaken van 21 maart 2011. Nederland zal zich ervoor inzetten dat deze raadsconclusies de inhoud van de rapporten weerspiegelen en Bulgarije en Roemenië oproepen duurzame en onomkeerbare resultaten te boeken. Uw Kamer zal nader geïnformeerd worden over de stand van zaken in de geannoteerde agenda voor de Raad Algemene Zaken van 21 maart 2011.

De interimrapporten geven geen aanleiding het Nederlandse standpunt over Schengentoetreding door Bulgarije en Roemenië te wijzigen. Zoals in antwoord op kamervragen van het Lid Ten Broeke is gesteld (Kamerstuk 2010–2011/1260) zal het kabinet bij de beoordeling van de gereedheid van Bulgarije en Roemenië voor toetreding tot Schengen de rapportages van de Europese Commissie over de voortgang van beide landen in het kader van het Coöperatie en verificatie mechanisme (CVM) betrekken. Het is volgens het kabinet voor beide landen nog te vroeg om toe te treden. Dit standpunt wordt gedeeld door Frankrijk, Duitsland en Finland, waarmee Nederland in dit dossier nauw optrekt.

De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

H. P. M. Knapen


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven