22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3480 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 september 2022

Hierbij bied ik u de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Europese Zaken van 7 juli 2022.

Bijgaand vindt u gevraagd overzicht van de stukken die het kabinet voornemens is in parlementair jaar 2022–2023 aan de vaste commissie voor Europese Zaken te doen toekomen.

Met het oog op de veranderende internationale actualiteit behelst dit overzicht de stukken die een vast en terugkerend karakter hebben of ter voorbereiding op een voorzienbare EU bijeenkomst worden opgesteld. Per stuk wordt aangegeven wanneer uw Kamer dit stuk kan verwachten.

BNC-fiches en kabinetsreacties, onder meer op Europese consultaties, kennen een geëigende procedure. Deze stukken zijn derhalve buiten dit overzicht gelaten. Ook zijn stukken gerelateerd aan de Europawet buiten beschouwing gelaten. Voor de planning hiervan verwijs ik naar de hoofdlijnennota van 3 juni jl.1

Ten aanzien van voorziene besluitvorming over de actuele grote Europese onderwerpen is het niet mogelijk een overzicht voor 2022–2023 op te nemen, aangezien dit van veel factoren afhankelijk is, zoals de planning van de Europese Commissie en het betreffende roulerende EU-voorzitterschap, de status van de onderhandelingen en de actualiteit. Deze informatie is in veel gevallen bij het kabinet niet op voorhand beschikbaar. Dit geldt ook voor andere EU-lidstaten. Voor een zo actueel mogelijk overzicht van de besluitvorming in de verschillende Raadsformaties verwijst het kabinet naar de geannoteerde agenda’s en verslagen van de betreffende Raadsformaties en de Commissiedebatten hieromtrent. Tevens verwijst het kabinet naar de kwartaalrapportages van de betreffende ministeries, waarin de respectievelijke vakcommissie geïnformeerd wordt over de stand van zaken in de onderhandelingen over de EU-wetgevingsdossiers op dat gebied en de te verwachten besluitvorming. Uiteraard biedt ook het jaarlijkse Staat van de Unie debat een uitgelezen mogelijkheid voor kabinet en Kamer om in debat te gaan over de actuele grote Europese onderwerpen en de uitdagingen waar de EU zich voor gesteld ziet. In de tweede helft van september ontvangt u een actualisatie van de Staat van de Unie, na de State of the Union speech van de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen op 14 september a.s. en voorafgaande aan het notaoverleg over de Staat van de Unie, gepland op 26 september 2022.

Wat betreft de verdere opvolging van de uitkomsten van de Conferentie over de Toekomst van Europa verwijst het kabinet naar de brief2 die uw Kamer op 8 juli jl. hierover toeging en die daarmee uw verzoek van 7 juli jl. kruiste. In afwachting van de plannen van het voorzitterschap en de publicatie van het Commissiewerkprogramma, waar de uitkomsten van de Conferentie een plek zullen krijgen, stelt het kabinet voor om tijdens het Commissiedebat Raad Algemene Zaken, gepland op 15 november a.s., de uitkomsten van de Conferentie met uw Kamer te behandelen.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Kamerstuk 22 112, nr. 3432.

X Noot
2

Kamerstuk 35 982, nr. 6.

Naar boven