22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3144 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 juni 2021

De Europese Commissie heeft op 30 maart 2021 een publieke consultatie geopend over de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (hierna: EPBD). Met inachtneming van de afspraak die is gemaakt in het Algemeen Overleg van 12 februari 2013 inzake informatievoorziening over Europese besluitvorming1, bied ik u hierbij de reactie namens Nederland op deze consultatie aan in de bijlage van deze brief2. De reactie is conform staand beleid.

Consultaties zijn voor de Commissie een manier om op een informele wijze informatie, visies en ideeën over een onderwerp te verzamelen. Een brede groep van burgers, bedrijven, organisaties en (centrale en decentrale) overheden kunnen reageren op consultaties.

In de Renovatiegolf mededeling3 stelt de Commissie voor om de EPBD te herzien. Het doel van de herziening is het verhogen van het renovatietempo van gebouwen en het leveren van een bijdrage aan het verwezenlijken van de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie. De publicatie van het nieuwe EPBD voorstel wordt verwacht aan het einde van dit jaar.

De consultatie van de EPBD geeft een idee van de mogelijke aanpassingen die de Commissie overweegt. Bij publicatie van het nieuwe EPBD voorstel aan het einde van dit jaar is duidelijk welke aanpassingen er daadwerkelijk zijn opgenomen. Dan zal ook de Tweede Kamer hierover worden geïnformeerd via een BNC-fiche.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

Kamerstuk 22 112, nr. 1581

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Kamerstuk 22 112, nr. 2982

Naar boven