21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Nr. 510 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 oktober 2014

Hierbij stuur ik u het verslag van de informele Telecomraad die op 2 en 3 oktober bijeenkwam in Milaan.

Het Italiaanse voorzitterschap heeft opgeroepen tot een actieve Europese inbreng op het terrein van internet governance en kreeg hiervoor steun van alle lidstaten. Lidstaten benadrukten collectief het belang van het multistakeholdermodel voor vraagstukken rond het internet. Nogmaals werd de aankondiging van de Verenigde Staten om het toezicht op de besturing van het internet over te hevelen naar de internetgemeenschap positief ontvangen. Wel werd door de lidstaten benadrukt dat in een nieuw model van toezicht het publieke belang gewaarborgd dient te zijn: het internet dient open, veilig en stabiel te blijven. De lidstaten waren voorstander van een verlenging van het mandaat van het Internet Governance Forum (IGF).

Tijdens het diner aan de vooravond van de raad werd informeel gesproken over de verordening van Commissaris Kroes over de interne telecommarkt. Veel lidstaten pleitten ervoor bij de besluitvorming zorgvuldigheid boven snelheid te laten prevaleren. Nederland heeft het belang van besluitvorming over onder andere roaming en netneutraliteit benadrukt. Nederland heeft tegelijkertijd, conform de motie van de kamerleden De Liefde (VVD) en Oosenbrug (PvdA)1 van 30 september jl. aangegeven, dat de voorstellen van het Italiaanse voorzitterschap over roaming en netneutraliteit niet op Nederlandse steun kunnen rekenen.

De eerstvolgende formele Telecomraad is gepland op 27 november 2014.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Bijlage: Verslag van de informele Telecomraad, Milaan 2-3 oktober 2014

De transitie van het toezicht van de Amerikaanse overheid op de besturing van het internet naar de internationale internetgemeenschap

Lidstaten steunden het transitieproces en de actieve betrokkenheid van de EU bij dit proces. Het belang van een vorm van «checks and balances» binnen het nieuw te vormen toezicht werd breed onderschreven. Het publieke belang van een open, veilig en stabiel internet dient te allen tijde te zijn geborgd. Daarnaast onderschreven alle lidstaten dat de transitie van het toezicht op de functies rond het technisch werken van het internet (de zogenoemde IANA-functies) naar de internetgemeenschap niet los kan worden gezien van de discussie over de verantwoordingsstructuur binnen de organisatie ICANN in den brede.

Nederland heeft ingebracht dat het belangrijk is als overheden scherp de principes van het nieuwe toezicht in ogenschouw te nemen, zoals integriteit, transparantie en onafhankelijkheid, maar de invulling van het model zelf aan de internetgemeenschap te laten. Meerdere lidstaten -inclusief Nederland- meenden dat behoedzaamheid en zorgvuldigheid van de transitie voorop moeten staan. Sommige lidstaten en de Europese Commissie merkten evenwel op dat de tijd niet ongelimiteerd kan verstrijken: het is ook belangrijk om het momentum vast te houden voor het internationaliseren van ICANN.

De rol van de Commissie en de lidstaten in het mondiale internet governance debat

Het Italiaanse Voorzitterschap riep op tot een actieve Europese inbreng op vraagstukken rond internet governance en kreeg hiervoor steun van alle lidstaten. Lidstaten achtten het van belang dat de Europese Unie zoveel mogelijk met één stem spreekt in internationale discussies over het bestuur van het internet, waarbij de huidige bevoegdheidsverdeling tussen Commissie en lidstaten wordt gerespecteerd. Lidstaten benadrukten daarnaast collectief het belang van het multistakeholdermodel voor vraagstukken rond het internet.

Het vervolmaken van de digitale interne markt werd door lidstaten gezien als belangrijk vehikel om ook in de EU zelf te blijven werken aan een open, stabiel en veilig internet. Nederland wees in dit verband op het belang om onder andere netneutraliteit op Europees niveau te regelen. Sommige landen merkten op dat de EU ook meer aandacht zou moeten schenken aan capaciteitsopbouw in, maar ook buiten de Europese Unie. Het betrekken van ontwikkelingslanden bij de discussies over internet governance is van belang.

De toekomst van het mondiale Internet Governance Forum

Lidstaten, waaronder Nederland, steunden tenslotte het voornemen om het mandaat van het Internet Governance Forum te verlengen met vijf tot tien jaar.


X Noot
1

Kamerstuk 21 501-33, nr. 504

Naar boven