21 501-33
Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

nr. 253
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 januari 2010

Bijgaand wordt u aangeboden het verslag van de VTE-Raad over telecom, die op 18 december jl. bijeenkwam in Brussel.

De Raad wisselde van gedachten over de contouren van de nieuwe Europese digitale agenda en nam tevens conclusies aan die de Commissie tot leidraad kunnen dienen bij het opstellen van agenda. Tevens nam de Raad conclusies aan over het digitale dividend alsmede een resolutie over netwerk- en informatieveiligheid.

De staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk

VERSLAG VTE-RAAD (TELECOM) d.d. 18 DECEMBER 2009

Europese Digitale Agenda Raadconclusies en gedachtewisseling

De Raad discussieerde over de thema’s die de nieuwe Europese digitale agenda zou moeten adresseren. De Commissie werkt de komende maanden aan de nieuwe strategie. De Raad nam ook conclusies aan als schriftelijke inbreng voor het ontwikkelen van de strategie.

Uit de interventies van de lidstaten sprak brede waardering voor de aflopende strategie i2010, die het Europese ICT-beleid in het afgelopen decennium een duidelijk kader heeft geboden voor het ontwikkelen van een coherent ICT-beleid.

Inmiddels moeten de bakens worden verzet om de sturing van overheden op het gebied van ICT-ontwikkeling te laten aansluiten bij de actuele technologische, maatschappelijke en economische realiteit. Uit de discussie bleek brede eensgezindheid voor groene ICT, een goed functionerende interne markt en toegang tot snel breedband als overheersende thema’s. Onlosmakelijk verbonden met de inzet van ICT ter bevordering van de interne markt was volgens het voorzitterschap de noodzaak goede oplossingen te vinden voor het intellectuele eigendomsrecht in relatie tot het internet.

De Raad bevestigde het belang van ICT voor groei en werkgelegenheid. Om het potentieel van ICT ten volle te kunnen benutten, is het zaak de horizontale rol van ICT beleid nadrukkelijker voor het voetlicht te brengen. Op het terrein van onder meer transport, onderwijs, gezondheidszorg en vergrijzing is al een aantal successen geboekt dat verder uitgebouwd kan worden. Een groot aantal lidstaten, waaronder Nederland, brengt in dat gegeven de voortschrijdende inzichten in mogelijke ICT-toepassingen de digitale kloof tussen burgers blijvend aandacht behoeft. In dat verband is een hoog niveau van consumentenvertrouwen in de digital interne markt cruciaal en daarmee het borgen van de rechten van de consument op internet.

Nederland heeft in zijn interventie tevens de nieuwe Commissie opgeroepen het debat over intellectueel eigendom niet uit te weg te gaan. Om een digitale interne markt voor consumenten te realiseren moet het traditionele auteursrecht beter worden afgestemd op nieuwe sociale media en de enorme vlucht van «user generated content». Nederland heeft aandacht gevraagd voor het gebruik van open standaarden. Tenslotte heeft Nederland de lidstaten uitgenodigd in 2010 het World Congress on ICT (WCIT) in Amsterdam bij te wonen.

Digitaal dividend Raadconclusies

De Raad nam conclusies aan over het digitale dividend en betuigde daarmee steun aan de mededeling van de Commissie over «de omzetting van het digitale dividend in sociale voordelen en economische groei». De lidstaten worden verzocht de technische harmonisatie van de 800 MHz band, waarbinnen het digitale dividend vrijkomt, zoveel mogelijk te faciliteren.

Nederland heeft ingestemd met de conclusies, maar heeft nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de storing die zich naar verwachting zal voordoen bij een gezamenlijk gebruik van het betreffende spectrum door omroep en elektronische communicatiediensten als mobiel breedband. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de kans op storing veroorzaakt door mobiele breedbanddiensten in het 800 MHz spectrum op de distributie van omroepprogramma’s aanzienlijk is. Nederland heeft aangegeven dat eerst een oplossing moet worden gevonden voor deze problematiek, alvorens op Europees niveau een datum te bepalen voor mobiel gebruik in het 800 MHz spectrum. Commissaris Reding refereerde in haar interventie ook aan de noodzaak om op korte termijn adequate oplossingen te vinden.

Netwerk- en informatieveiligheid Raadsresolutie

De Raad nam een resolutie aan over netwerk- en informatieveiligheid. De resolutie dient als inbreng voor de mededeling die de Commissie medio 2010 zal uitbrengen. Er vond geen discussie plaats.

Met de resolutie spreekt de Raad steun uit voor het actieplan van de Europese Commissie voor de bescherming van vitale informatie-infrastructuren (zie ook Tweede Kamer 2008–2009, 21 501-33, nr. 230). Het actieplan is met name gericht op paraatheid en preventie en moet de beveiliging en veerkracht van de vitale infrastructuren en de tactische en operationele samenwerking in Europa versterken. De Raad roept in de resolutie tevens op tot het tot stand brengen van internationale veiligheidsnormen, het publiceren van betrouwbare statistieken die de stand van de beveiliging inzichtelijk maken, een heldere taakafbakening tussen lidstaten, Commissie en ENISA en het instellen van nationale crisisteams voor computernoodgevallen. Nederland kon de resolutie steunen.

Diversen Informatie van het voorzitterschap

Het voorzitterschap verzorgde een terugkoppeling van het Internet Governance Forum dat op 15–18 november jl. bijeenkwam in Egypte.

Naar boven