21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 488 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juni 2018

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister voor Medische Zorg en Sport, het verslag van de informele EU-Gezondheidsraad van 23 april in Sofia.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

Verslag informele EU-Gezondheidsraad van 23 april 2018, te Sofia

Op 23 april vond in Sofia de informele bijeenkomst van EU-gezondheidsministers plaats, als onderdeel van de Raad voor Werkgelegenheid, Sociaal beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken. Op de agenda stonden drie onderwerpen: gezonde voeding voor kinderen, geneesmiddelenbeleid en een lunchdebat over de toekomst van gezondheid op EU-niveau.

Gezonde voeding voor kinderen

Er was brede steun voor het agenderen van dit onderwerp. In de ontwerp Raadsconclusies over gezonde voeding ligt de nadruk op thema’s als marketing gericht op kinderen, initiatieven aan de aanbodskant waarmee gezondere consumptiepatronen gestimuleerd kunnen worden en het verzamelen van succesvolle nationale programma’s gericht op voeding en beweging. Het thema sluit goed aan bij het Nederlandse beleid op een gezonde leefstijl, gezonde voeding en de aandacht voor een gezond gewicht binnen het nog te sluiten Preventieakkoord. Nederland gaf aan dat EU-samenwerking cruciaal is voor beperkingen van marketing gericht op kinderen en productverbetering (minder suiker, zout en verzadigd vet). Meerdere lidstaten benadrukten het belang van samenwerking binnen de EU op deze onderwerpen en brachten daarnaast nationale goede voorbeelden naar voren zoals de frisdrank- en suikertaks.

Alcoholetikettering

Tijdens het debat over voeding, gaf de Commissie een presentatie over het zelfreguleringsvoorstel van het bedrijfsleven over alcoholetikettering van de voedingswaarde en samenstelling van alcoholische dranken. Het bedrijfsleven stelt voor om een deel van de informatie op het etiket te verplichten en een deel online beschikbaar te stellen. De meeste lidstaten vinden het voorstel niet ver genoeg gaan en pleiten voor transparantie op het etiket en roepen de Commissie op om wettelijke maatregelen te nemen. Ook Nederland is van mening dat de vermelding van voedingswaarde en ingrediënten op het etiket verplicht moet worden en zal het voorstel van de industrie nader bestuderen.

Geneesmiddelenbeleid

De focus in het debat over geneesmiddelenbeleid lag op effectiviteit, betaalbaarheid en beschikbaarheid van geneesmiddelen. Meerdere lidstaten verwezen naar het belang van de Raadsconclusies die onder Nederlands EU-voorzitterschap in 2016 zijn aangenomen en de roadmap (informele lange termijn agenda) die daarop volgde. De Raadsconclusies zijn er onder andere op gericht om de balans tussen publiek en privaat belang in het Europese geneesmiddelensysteem te herstellen. De Europese Commissie gaf een toelichting op het wetsvoorstel over Health Technology Assessment (HTA). De Eurocommissaris benadrukte dat het gaat om klinische effectiviteit van nieuwe innovaties. Lidstaten kunnen nog steeds hun eigen beslissingen nemen over het al dan niet vergoeden van geneesmiddelen. De Staatssecretaris gaf onder meer aan dat Nederland zich actief inzet binnen samenwerkingsverbanden zoals BeNeLuxAI, waarbinnen het delen van informatie, het samen onderhandelen over dure geneesmiddelen en samenwerking op het vlak van HTA en horizon scanning voorop staan. Meerdere lidstaten zien het belang van regionale samenwerkingsverbanden in en gaven een reactie op het nieuwe wetsvoorstel van de Commissie rondom HTA. Sommige lidstaten gaven aan meer samen te willen werken op horizon scanning. Nederland is momenteel initiatiefnemer binnen BeNeLuxA-verband om een brede samenwerking rondom joint horizon scanning op te zetten met een groot aantal landen. Het wetsvoorstel HTA voorziet hierin.

Lunchdebat toekomst gezondheid op EU-niveau

Tijdens de lunch vond een debat plaats over de toekomst van EU-samenwerking op het gebied van gezondheid. Nederland ziet meerwaarde in continuering van Europese samenwerking op het gebied van de volksgezondheid, met name daar waar gevraagd wordt om grensoverschrijdende oplossingen. Dit laat het nationale primaat bij de organisatie van de gezondheidzorg onverlet. Nederland wil de volledige nationale zeggenschap behouden op vragen rondom de vergoeding van geneesmiddelen en/of behandelingen en de manier waarop we de zorg organiseren. Maar tegelijk zien we ook meerwaarden in praktische samenwerking rondom bijvoorbeeld de behandeling van zeldzame ziekten en de beoordeling van nieuwe technologieën (HTA).

Meerdere lidstaten pleitten voor een integraal gezondheidsbeleid binnen de EU en het belang van samenwerking op grensoverschrijdende thema’s. Ook gaven lidstaten hun prioriteiten aan zoals de aanpak van gezondheidscrises (uitbraak van een pandemie bijvoorbeeld), onderzoek en innovatie, e-health en geneesmiddelen. Dit debat is mede van belang in aanloop naar de voorstellen van de Commissie over de nieuwe EU-begroting en de aanstaande Europese verkiezingen in 2019. Het debat zal worden voortgezet tijdens de volgende Raad in juni.

Naar boven