21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 366 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 maart 2015

Hierbij ontvangt u het verslag van de Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, van 9 maart 2015.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Verslag Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid 9 maart 2015 te Brussel

Agendapunt: het Europees Semester 2015: Bijdrage aan de Europese Raad (19-20 maart 2015)

Debat over het Europees Semester 2015

De jaarlijkse groeianalyse vormt het startschot van het Europees Semester, waarin de Europese Commissie vooruitblikt op de grootste uitdagingen voor de Europese economie van het aanstaande jaar. Het debat en de raadsconclusies dienden als input aan de Europese Raad van 19 en 20 maart a.s.

De Europese Commissie trapte het debat af. De Commissie is van mening dat het herstel van de economie niet snel genoeg gaat. De Commissie benoemde drie prioriteiten die van belang zijn voor het aanjagen van groei en het scheppen van banen in de EU. Deze drie prioriteiten betreffen het bevorderen van investeringen, het doorvoeren van structurele hervormingen in de EU en in de lidstaten en het hebben van gezonde overheidsfinanciën. Ook moet de EU meer aandacht schenken aan het voorkomen en bestrijden van langdurige werkloosheid. Ook vraagt de Commissie om aandacht voor de ontwikkeling van menselijk kapitaal.

De Raad steunde de Commissie in haar analyse. Een grote groep landen is van mening dat daarnaast het toerusten van de Europese bevolking met de juiste vaardigheden van groot belang is voor het vlottrekken van de Europese economie. Ook het betrekken van sociale partners bij het voorbereiden en doorvoeren van structurele hervormingen is van belang.

Enkele lidstaten vroegen aandacht voor verschillen tussen mannen en vrouwen, zoals toegang tot de arbeidsmarkt en loonsverschillen, op de arbeidsmarkt. Tot slot vindt de Raad het een grote meerwaarde hebben dat lidstaten «best practices» uitwisselen.

Ook Nederland kon de drie prioriteiten van de Commissie in de jaarlijkse groeianalyse onderschrijven. Verder moet volgens Nederland de link met de EU2020-doelstellingen op SZW-terrein niet uit het oog worden verloren. Daarnaast is het van belang dat de beroepsbevolking de juiste vaardigheden bezit. Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is hierbij van belang, maar ook de inzet op «Leven Lang Leren». Voorts verwelkomt Nederland de vervroegde publicatie van de nieuwe landenrapporten binnen het Semester, zodat op nationaal niveau meer tijd ontstaat om belanghebbenden te betrekken bij het Semester.

Raadsconclusies AGS en JER, Gezamenlijk werkgelegenheidsrapport (JER) en Hoofdboodschappen SPC Rapport «De sociale situatie in de EU»

De Raad neemt de Raadconclusies over de jaarlijkse groeianalyse, het gezamenlijk werkgelegenheidsrapport en het gezamenlijk werkgelegenheidsrapport zonder discussie aan.

Agendapunt: hoofdboodschappen gezamenlijk SPC en Commissie rapport «financiering, effectiviteit en efficiëntie van sociale bescherming»

De Raad onderschrijft de hoofdboodschappen van het gezamenlijke SPC en Commissie rapport. Het rapport geeft een uitgebreid overzicht van sociale bescherming in Europa en de wijze waarop dit in verschillende lidstaten gefinancierd is. Commissaris Thyssen licht toe dat zij het rapport interessant vindt en het als een startpunt ziet voor verdere ontwikkeling van een gemeenschappelijk systeem voor sociale monitoring.

Agendapunt: Raadsconclusies «inclusieve arbeidsmarkten»

De Raad neemt de Raadconclusies «inclusieve arbeidsmarkten» aan zonder te interveniëren.

Agendapunt: Raadsconclusies EU strategisch kader voor Veilig en Gezond Werken 2014–2020

De Raad neemt de Raadconclusies inzake het EU strategisch kader voor Veilig en Gezond Werken 2014–2020 aan. Enkele lidstaten interveniëren bij dit agendapunt en geven aan dat vereenvoudiging van regelgeving van belang is, maar dat het beschermingsniveau van werknemers hierdoor niet verminderd mag worden. Nederland geeft in haar interventie aan dat er tijdens het Nederlandse EU voorzitterschap ook aandacht zal zijn voor veilig en gezond werken. Zo zal er onder meer een conferentie georganiseerd worden over de aanpak van risico’s door kankerverwekkende stoffen op de werkplek.

Agendapunt: Voorstellen tot aanpassing van de oprichtingsbesluiten van het Werkgelegenheidscomité en het Sociaal Beschermingscomité

De Raad stemt in met de voorstellen tot aanpassing van de oprichtingsbesluiten van EMCO en SPC. en stelt een algemene oriëntatie vast. Het Europees parlement zal nu nog een positie innemen.

Naar boven